VIDEO: Kytička z citronu za 10 sekund! Šéfkuchař vás ji naučí | Recepty.Blesk.cz

VIDEO: Kytička z citronu za 10 sekund! Šéfkuchař vás ji naučí

Kytičku z citronu zvládnete i vy!
Kytičku z citronu zvládnete i vy!
Foto: Shutterstock.com
24.09.2015 / 06:00

Jídlo vnímáme všemi smysly. Měli bychom tedy dbát na to, aby byl pokrm servírovaný rodině či přátelům nejen chutný, ale pěkný i na pohled. Stačí znát pár drobných kuchařských fíglů a z "obyčejného" jídla je rázem umělecké dílo, které potěší nejen chuťové, ale i zrakové buňky. A stačí vám k tomu jen zelenina a citrusy, které má v lednici každý z nás.

Kytička z limety nebo citronu

Šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift nám na kameru ukázal, jak si během pár sekund rychle a snadno, jen za pomoci malého ostrého nože, vytvoříte ze silnějšího plátku nebo poloviny citrusu kytičku, kterou pak můžete ozdobit třeba svíčkovou, řízek, rybu nebo studený talíř.

Video se připravuje ...
Kytičku z citronu zvládnete i vy! • 

Růžička z rajčete

Použijte tvrdá rajčata. Nejprve škrabkou na brambory bez přerušení kolem dokola odkrojte jeden široký proužek. Potom proužek třikrát až čtyřikrát pevně obtočte – tak vytvoříte pevný střed. Pro vnější lístky zavinujte proužek už volněji a trochu jej rozevřete, abyste vytvořili růžičku.

Tulipán z rajčete

Očistěte si menší pevná rajčata. Ostrým nožem v nich udělejte 6 mělkých svislých zářezů, začněte vždy od špičky a nařízněte slupku a vrstvu dužniny hned pod ní. Ostrým nožem jemně oddělte naříznuté vrstvy a ohněte je tak, aby vznikly tulipánové plátky.


Mrkvové kytičky

Středně tenkou mrkev oškrábejte a omyjte. Ostřím škrabky, případně nožem, udělejte 6 úzkých zářezů po celé její délce. Pak mrkev rozkrájejte na plátky – tak vám vzniknou drobné kvítky. Použít je můžete nejen jako efektní dekoraci, ale také třeba do zeleninových salátů.

Foto: Shutterstock.com
Okurkový vějíř

Z omyté neoloupané okurky uřízněte váleček o rozměrech asi 5 x 1,5 cm. Ten pak rozkrájejte podélně na 7 proužků do hloubky 4 až 4,5 cm. Konec nechte v celku. Druhý, čtvrtý a šestý proužek jemně ohněte dovnitř a zbylé proužky opatrně rozevřete.


Pórkový chochol

Připravte si středně dlouhý pórek. Očistěte ho, opláchněte a osušte. Jeho horní část asi do 1/3 délky rozkrájejte křížem na co nejtenčí proužky. Namočte pórek do studené vody, aby byl pružnější a pak vlákna rozevřete, tím vytvoříte bohatý chochol.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz