Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské! | Recepty.Blesk.cz

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Foto: iStock
23.05.2018 / 06:00

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc se z nich dá vyrobit úžasný sirup, který má jemnou a tak trochu citrusovou chuť.

Bezinkový sirup můžete použít do šťáv, koktejlů, nákypů, pudinků nebo zapékaných dezertů. A když ho trošku kápnete k masu, budete překvapeni, jak skvěle to chutná. Příprava není vůbec složitá, stačí vám půlhodina.


Co budete potřebovat?

20 až 30 květů bezinek, 1 omytý citron nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citronové, 1,5 kg krupicového cukru a 1,5 l vody.


Postup přípravy:

Vodu nejprve svařte, květy bezinek zbavte nečistot (abyste si do sirupu nepřidali nějaký hmyz) a všechny ingredience dejte do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Dobře promíchejte a seberte pěnu. Nádobu přikryjte utěrkou. Nechte na chladnějším místě asi pět dnů a mezitím několikrát promíchejte. Potom sirup sceďte a nalijte do připravených sterilizovaných lahví. Dejte do lednice.

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat…celý článek

Náš tip: bezinkové šampaňské

Z bezinkových květů můžete vyrobit i bezinkové šampaňské. Je bez alkoholu, takže ho můžete bez obav nabídnout i dětem při narozeninové oslavě.


Budete potřebovat: 1,25 kg nerafinovaného třtinového cukru, 8 velkých hlaviček bezových květů, 2 citrony nakrájené na plátky, šťávu ze dvou citronů, 4 lžíce bílého vinného octa


Postup: Cukr nasypte do hrnce a zalijte 8 l vroucí vody. Přikryjte a nechte vychladnout. Bezinkové květy přidejte do cukrového roztoku. Pak přidejte citronovou šťávu, plátky citronu a ocet, přikryjte utěrkou a nechte na 24 hodin odležet. Poté tekutinu přeceďte do sterilizované nádoby (nemáte-li další desetilitrový hrnec, použijte čistý kbelík). Přelijte šampaňské pomocí trychtýře do sterilizovaných lahví a v hrdle nechte asi dva centimetry volného místa. Uzavřete, nechte v temnu a chladu asi 14 dnů uležet.

 

Zkuste upéct tenhle limetkový koláč a kápnout do něj trochu bezinkové šťávy:

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz