Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc | Recepty.Blesk.cz

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Foto: istock
11.04.2018 / 06:00

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

 

Medvědí česnek je typicky jarní bylinka, která pomáhá při detoxikaci a podpoře imunity. Taky je prospěšný při žaludečních potížích, vysokém krevním tlaku nebo bolestech hlavy. A navíc skvěle chutná! Při sběru vybírejte mladé listy a vždy jen několik z jedné rostlinky, abyste ji moc nevysílili. Listy se sbírají před kvetením.


Ingredience na pesto:

150 g čerstvě natrhaného medvědího česneku

50 až 100 g kešu oříšků (místo nich ale můžete použít třeba vlašské, mandle nebo piniové ořechy)

100 až 150 ml olivového oleje

nastrouhaný parmazán

sůl, špetka pepře

chilli (máte-li rádi pálivé)

dle chuti citronová šťáva


Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá…celý článek

Postup:

Čerstvý a umytý medvědí česnek nechte trochu usušit. Připravte si tyčový mixér, kterým česnek rozmixujete ve vhodné nádobě. Můžete přidat sůl, olej a citronovou šťávu. V jiné misce umelte ořechy a pak je smíchejte s česnekovou pastou, pepřem a chilli. Promíchané pesto naložte do zavařovacích lahví. Pokuste se zařídit, aby v něm nebyly žádné vzduchové bublinky. Když je lahev plná, zalijte pesto olivovým olejem. Hotové pesto dejte do ledničky. Takhle vydrží až dva měsíce i déle. Otevřenou lahev spotřebujte co nejdříve. Pokud ze sklenice odeberete určité množství pesta, vždy zbytek zakápněte olejem, abyste zamezili přístupu vzduchu a aby se pesto nezkazilo.

 

Postup je úplně stejný jako u bazalkového pesta. Podívejte se na video, jak ho připravuje šéfkuchař:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí bazalkové pesto, které si zamilujete • 

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »