Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc | Recepty.Blesk.cz

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Foto: istock
11.04.2018 / 06:00

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

 

Medvědí česnek je typicky jarní bylinka, která pomáhá při detoxikaci a podpoře imunity. Taky je prospěšný při žaludečních potížích, vysokém krevním tlaku nebo bolestech hlavy. A navíc skvěle chutná! Při sběru vybírejte mladé listy a vždy jen několik z jedné rostlinky, abyste ji moc nevysílili. Listy se sbírají před kvetením.


Ingredience na pesto:

150 g čerstvě natrhaného medvědího česneku

50 až 100 g kešu oříšků (místo nich ale můžete použít třeba vlašské, mandle nebo piniové ořechy)

100 až 150 ml olivového oleje

nastrouhaný parmazán

sůl, špetka pepře

chilli (máte-li rádi pálivé)

dle chuti citronová šťáva


Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá…celý článek

Postup:

Čerstvý a umytý medvědí česnek nechte trochu usušit. Připravte si tyčový mixér, kterým česnek rozmixujete ve vhodné nádobě. Můžete přidat sůl, olej a citronovou šťávu. V jiné misce umelte ořechy a pak je smíchejte s česnekovou pastou, pepřem a chilli. Promíchané pesto naložte do zavařovacích lahví. Pokuste se zařídit, aby v něm nebyly žádné vzduchové bublinky. Když je lahev plná, zalijte pesto olivovým olejem. Hotové pesto dejte do ledničky. Takhle vydrží až dva měsíce i déle. Otevřenou lahev spotřebujte co nejdříve. Pokud ze sklenice odeberete určité množství pesta, vždy zbytek zakápněte olejem, abyste zamezili přístupu vzduchu a aby se pesto nezkazilo.

 

Postup je úplně stejný jako u bazalkového pesta. Podívejte se na video, jak ho připravuje šéfkuchař:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí bazalkové pesto, které si zamilujete • 

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Veronika Žilková zažívá velmi perné chvíle:…

Herec, diplomat, politik. To všechno už dělal. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (61,…

celý článek »

Krimi

Kdo je štědrý dárce pašeračky Terezy: Dává…

Jednou tmavě modré sárí s tradičními vzory, jindy zase růžový oděv s bílým šátkem přes ramena. Jak…

celý článek »

Svět

Temná strana turistického ráje: Domy zavalené…

Sihanoukville patří mezi nejznámější letoviska Kambodže, turisty láká svými poetickými zákoutími…

celý článek »

Biatlon

Marketingový expert: o Koukalové knize,…

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová v posledních dnech stojí ve středu pozornosti. Důvodem je její…

celý článek »