5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni! | Recepty.Blesk.cz

5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

  • Foto: Profimedia
    28června   2017  /  06:00

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy a chutná jim i čokoláda. Jak se jim bránit? A jde to vůbec?

  • Trvanlivé potraviny i stoupačky

    Foto: Shutterstock.com

    Co si budeme povídat, i v té nejčistší kuchyni se potravinoví moli mohou objevit. Vy za jejich výskyt totiž nemůžete. Obvykle si je už přinesete s sebou z obchodu v krabici s luštěninami nebo mouce. A ani o nich netušíte, dokud vám nezačnou létat po kuchyni. Další možnost, jak se k vám dostanou, jsou stoupačky v paneláku. V nich je totiž teplo, a to oni mají rádi. Jak se tedy nemilému hmyzu bránit?

     

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

     

  • 1. Chladno a sucho

    Foto: Profimedia

    Každá hospodyňka potřebuje nějaké potraviny do zásoby. Nemusí to být samozřejmě tuny, ale mouku, luštěniny nebo rýži prostě v zásobě mít musíte. Kam je uložit? Máte-li dům, pak rozhodně do nějaké menší chladné místnosti, která bývá vedle kuchyně. V paneláku to už jde těžko, takže zvolte skříň, která je suchá a dá se dobře větrat.

  • 2. Dózy s uzávěry

    Foto: Profimedia

    Investujte do nádobí a uzavíratelných dóz či misek. Rozhodně nenechávejte mouku, rýži nebo kakao v obalech, ve kterých jste je koupili. Přesypte je tedy hned po nákupu do speciálních dóz, které mají kvalitní dobře těsnící uzávěry (moly se dostanou všude). Než dáte potraviny do těchto dóz, prosejte pro jistotu mouku přes síto na pečicí plech a dejte na pár minut do trouby, která je vyhřátá na 90 stupňů Celsia. Nebo můžete použít mrazák a zárodky molů spolehlivě zabijete.

     

    Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

    Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

    Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům,…celý článek

  • 3. Pravidelně kontrolujte zásoby

    Foto: Profimedia

    Nekupujte moc velké zásoby potravin, ale pokud přece jen neodoláte, pravidelně spíš kontrolujte. Jednou měsíčně minimálně uklízejte, a jakmile objevíte potravinu s moly, nekompromisně ji zlikvidujte. Vyhazujte též prošlé potraviny. Napadené potraviny poznáte podle bílých vláken pavučinek nebo v nich jsou už bílí červíci. Všechny dózy i skříňky důkladně vymyjte a umístěte do nich také lapače potravinových molů.

  • 4. Bylinky a koření

    Foto: Profimedia

    Koupené lapače jsou napuštěné chemikáliemi, které moly odpuzují. Chcete-li něco přírodnějšího, pak můžete vyzkoušet osvědčené metody našich babiček. Osobně se mi osvědčil bobkový list, mateřídouška a především levandule. Tu moli opravdu nesnášejí. Můžete do skříňky položit také misku s jablečným octem, který hmyz naláká a pak se v něm utopí. Pomáhá také skořice, pepř nebo hřebíček. Zkusit můžete naprosto všechno. Uvidíte sami, co na ně zabere.

     

    6 nejlepších triků do kuchyně, které vám ulehčí život

    6 nejlepších triků do kuchyně, které vám ulehčí život

    Česnek zbavený šlupek za pár vteřin, cibule nakrájená bez bezdůvodně prolitých slz, rozpadající se masíčko, rajčata oloupaná v mžiku... To jsou jen…celý článek

  • 5. Vysavač

    Foto: Profimedia

    Vajíček a housenek se zbavíte i tak, že je vysajete vysavačem. Prohlédněte všechny kouty a pak vysavač nastavte na nejvyšší výkon. Pamatujte na to, že boj s potravinovými moly je běh na dlouhou trať. Život zavíječe moučného je tříměsíční, takže můžete mít doma ve skříni červíky i dospělé jedince. Nutné je tedy všechno dobře uklízet, a to každý kout i škvírku.

     

    Přepálené mléko nebo zápach z cibule? 7 babských triků, které to vyřeší!

    Přepálené mléko nebo zápach z cibule? 7 babských triků, které to vyřeší!

    Každá kuchařka čas od času něco připálí nebo vaří jídlo, které má svou charakteristickou vůni, která není zrovna líbivá. A pokud druhý den čekáte návštěvu,…celý článek

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz