- Foto: iStock30. srpna 2017 / 06:00Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, pak to rychle napravte. Čatní je víceúčelová sladkokyselá dobrota ze zeleniny, do které lze přidat i ovoce, koření a sušené plody, jež se hodí k masu, sýrům či rýži. Můžete si ho koupit již hotové, ale mnohem lepší je, když si ho vyrobíte ze sezonních surovin! Rajčat a paprik je všude dost! 
- Pozvolné vaření- Základním pravidlem vaření čatní je pomalé vaření. Směs nakrájeného ovoce, zeleniny, koření, cukru a octa během vaření občas promíchejte. Ovoce a zeleninu nakrájejte na malé kousky, aby mělo čatní dobrou konzistenci. Jakmile zhoustne, začněte míchat častěji, aby se směs nepřipalovala ke dnu – výsledek by pak byl nahořklý. Rada: Cukr při přípravě čatní je nezbytný, protože díky němu slupky a dužina ovoce a zeleniny nadměrně nezměknou a nerozvaří se. Cukr se ale musí rozpustit ještě předtím, než směs přivedete k varu. - Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!   - Sezóna rajčat je tady, takže ji využijte a něco z nich vykouzlete. Takoví Italové se bez rajčat v kuchyni neobejdou a vědí, proč. Jsou zdravá, chutná…celý článek 
- Průběžně zkoušejte- Přejeďte vařečkou po dně hrnce. Když je mezera několik vteřin viditelná, čatní je hotové. Pokud stopu hned zalije tekutina, čatní ještě chvíli vařte a pravidelně zkoušejte. Naplněné sklenice nechte před konzumací aspoň 1 měsíc odležet. - Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!   - Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek 
- Čatní z rajčat a pečených paprik- Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 oranžovou papriku, 1 žlutou papriku, 1,35 kg zralých rajčat, 2 cibule nasekané nahrubo, 450 g cukru krystal, 600 ml bílého vinného octa. - Postup: - 1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky rozložte na plech a asi 30 minut pečte, dokud se slupka nesvraští a místy nezčerná. Mezitím si připravte rajčata: Na 1 minutu je vložte do vroucí vody a pak oloupejte. Upečené papriky ihned po vytažení z trouby přesuňte do igelitového pytlíku a nechte vychladnout. Pak je vyjměte a slupky stáhněte prsty a vyhoďte. Zbavte papriky semínek, odřízněte stopky a dužinu nahrubo nasekejte. - 2. Vložte oloupaná rajčata, nakrájené papriky a cibule do mixéru nebo robota a krátce mixujte – zelenina by měla být nasekaná, nikoli kašovitá! Můžete ji také nakrájet ručně. - 3. Všechny suroviny vložte do velkého nerezového hrnce s těžkým dnem. Ohřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu, pak oheň stáhněte a nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu. - 4. Ke konci vaření hodně míchejte, aby se nepřipálilo. - 5. Pak plňte do sklenic, které jsou sterilizované, ale pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Přiklopte kolečkem pečicího papíru. Uzavřete rezuvzdorným víčkem a nechte zrát aspoň jeden měsíc v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v ledničce. Uzavřené a neotevřené vydrží asi devět měsíců. - Zkuste si kromě čatní vyrobit doma i tuhle skvělou marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta! Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • Brigita ZemenVideo se připravuje ...












 
         
         
         
         
           
           
           
         
        