Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy | Recepty.Blesk.cz

Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy

  • Foto: iStock
    30srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, pak to rychle napravte. Čatní je víceúčelová sladkokyselá dobrota ze zeleniny, do které lze přidat i ovoce, koření a sušené plody, jež se hodí k masu, sýrům či rýži. Můžete si ho koupit již hotové, ale mnohem lepší je, když si ho vyrobíte ze sezonních surovin! Rajčat a paprik je všude dost!

  • Pozvolné vaření


     

    Základním pravidlem vaření čatní je pomalé vaření. Směs nakrájeného ovoce, zeleniny, koření, cukru a octa během vaření občas promíchejte. Ovoce a zeleninu nakrájejte na malé kousky, aby mělo čatní dobrou konzistenci. Jakmile zhoustne, začněte míchat častěji, aby se směs nepřipalovala ke dnu – výsledek by pak byl nahořklý. Rada: Cukr při přípravě čatní je nezbytný, protože díky němu slupky a dužina ovoce a zeleniny nadměrně nezměknou a nerozvaří se. Cukr se ale musí rozpustit ještě předtím, než směs přivedete k varu.

     

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Sezóna rajčat je tady, takže ji využijte a něco z nich vykouzlete. Takoví Italové se bez rajčat v kuchyni neobejdou a vědí, proč. Jsou zdravá, chutná…celý článek

  • Průběžně zkoušejte


     

    Přejeďte vařečkou po dně hrnce. Když je mezera několik vteřin viditelná, čatní je hotové. Pokud stopu hned zalije tekutina, čatní ještě chvíli vařte a pravidelně zkoušejte. Naplněné sklenice nechte před konzumací aspoň 1 měsíc odležet.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Čatní z rajčat a pečených paprik


     

    Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 oranžovou papriku, 1 žlutou papriku, 1,35 kg zralých rajčat, 2 cibule nasekané nahrubo, 450 g cukru krystal, 600 ml bílého vinného octa.

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky rozložte na plech a asi 30 minut pečte, dokud se slupka nesvraští a místy nezčerná. Mezitím si připravte rajčata: Na 1 minutu je vložte do vroucí vody a pak oloupejte. Upečené papriky ihned po vytažení z trouby přesuňte do igelitového pytlíku a nechte vychladnout. Pak je vyjměte a slupky stáhněte prsty a vyhoďte. Zbavte papriky semínek, odřízněte stopky a dužinu nahrubo nasekejte.

    2. Vložte oloupaná rajčata, nakrájené papriky a cibule do mixéru nebo robota a krátce mixujte – zelenina by měla být nasekaná, nikoli kašovitá! Můžete ji také nakrájet ručně.

    3. Všechny suroviny vložte do velkého nerezového hrnce s těžkým dnem. Ohřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu, pak oheň stáhněte a nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu.

    4. Ke konci vaření hodně míchejte, aby se nepřipálilo.

    5. Pak plňte do sklenic, které jsou sterilizované, ale pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Přiklopte kolečkem pečicího papíru. Uzavřete rezuvzdorným víčkem a nechte zrát aspoň jeden měsíc v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v ledničce. Uzavřené a neotevřené vydrží asi devět měsíců.

     



    Zkuste si kromě čatní vyrobit doma i tuhle skvělou marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta! 

    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Zonyga vyšel s pravdou ven! Konec mlžení…

Nejdřív to vypadalo, že se jen náhodně potkali na letišti, pak se ukázalo, že jsou kolegové a navíc…

celý článek »

Příběhy

Postiženou Dominiku nechtěli pustit do obchodu…

S podobným chováním se paní Dominika prý ještě nesetkala. Poté, co se handicapovaná žena využívající…

celý článek »

Svět

Ivanka Trumpová se chlubila snímky z dovolené.…

Ivanka Trumpová, dcera a hlavní poradkyně prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, se na sociálních…

celý článek »

Praha - Zprávy

Na deset tisíc lidí prošlo Prahou: Účastníci…

Na Václavském náměstí v Praze celý den probíhaly akce spjaté s 21. srpnem 1968 i 1969. Dobové fotografie…

celý článek »