Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely | Recepty.Blesk.cz

Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely

  • Foto: iStock
    9srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste v kuchyni jako doma, pak určitě víte, že udržet ji v dobrém stavu bývá někdy nadlidský úkol. Ovšem už naše babičky věděly, jak na to, aby nádobí a celá kuchyně zůstaly co nejdéle v co nejlepší kondici. Tyhle triky znáte?

  • Dřevěné mísy a dřevěná prkénka

    Foto: iStock

     

    Používají se zejména na saláty a udržují se tak, že po umytí je musíte pořádně osušit, a to zevnitř i zevně. Ideálně je pak vytřete voskovaným papírem. Pokud jde o prkénka, ta dřevěná jsou klasikou, kterou používá snad každá hospodyňka. Nejvhodnější jsou prkénka dubová nebo z olivovníku. Hodí se nejen na krájení, ale i servírování sýrů nebo pečiva. Pozor, nikdy je nedávejte do myčky! Můžete je umýt vodou a saponátem, ale pak je otřete vlhkým hadříkem namočeným v soli nebo je můžete umýt v neředěné citronové šťávě. Citron zbaví prkénko pachů z cibule, česneku i masa nebo ryby.

     

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

  • Cínové a hliníkové nádobí

    Foto: iStock

     

    Nejlépe ho vyčistíte zelenými nebo kapustovými listy. Použít lze také vodou zvlhčený popel ze dřeva. Hliníkové nádoby nikdy nemyjte ve vodě se sodou! Nové nádobí z hliníku nejprve vyvařte mlékem nebo mastnou polévkou. Při prvním použití v něm nikdy nevařte vodu. Pokud hliníkové nádobí zčerná, dejte ho do velkého hrnce s vodou, přidejte zbytky citronů a dlouho vyvařujte.

  • Teflonové nebo silikonové nádobí

    Foto: iStock

     

    Mají-li uvnitř vrstvu laku, chraňte je před poškozením tak, že v nich pokrmy budete míchat pouze dřevěnou měchačkou nebo lžící z umělé hmoty. Skvrny odstraníte tak, že 1 šálek vody se 2 lžícemi sody a ½ šálku octa vaříte 10 minut. Pak roztok nalijte na poškozená místa a nechte vychladnout. Před dalším použitím nádobu vytřete rostlinným tukem. Na teflon a silikon nikdy nepoužívejte drátěnku, a to ani z umělé hmoty! Vždy jen houbičku nebo hadřík.

     

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik…celý článek

  • Ohnivzdorné nádobí

    Foto: iStock

     

    Je pěkné, uvařené jídlo v něm vypadá hezky a ohnivzdorné sklo je výborný materiál, který hodně vydrží. Pomaleji se ale zahřívá, takže s ním musíte opatrně zacházet, abyste je nějakým úderem nerozbili. Velmi vhodné jsou malé misky nebo lastury ze skla, ve kterých se dají zapékat jídla v jednotlivých porcích.

  • Měchačky, vařečky a jiné dřevěné pomůcky

    Foto: iStock

     

    Myjte je vždy v horké vodě, nedávejte je do myčky na nádobí. Lze na ně použít i písek, který odstraní skvrny. Nikdy na ně nepoužívejte saponát nebo mýdlový roztok! Jakmile dřevěné příbory nebo pomůcky umyjete, musíte je nechat dobře vyschnout na vzduchu.

     

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek

  • Nádobí s připečeným nebo připáleným dnem

    Foto: iStock

     

    Komu se to nestalo, že? Připálené nebo připečené zbytky jídla neseškrabujte ostrými předměty – jako nožem a podobně. Postupujte tímto způsobem: do nádoby natočte vodu, přidejte trochu saponátu nebo prášku na nádobí a nechte přejít varem. Nechte chvíli stát, pak už byste připáleniny měli snadno odstranit klasickou houbičkou. Znečištěná místa posypte solí a tu nechte 2 hodiny působit. Pak je umyjte.

  • Plechy na pečení

    Foto: iStock

     

    Hned po dopečení je zbavte všech připečených částí a ještě horké je vyčistěte solí. Dobře je pak vytřete do sucha. Máte-li železné plechy, tak na ty by mělo přijít co nejméně vody.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Struhadla a cedníky

    Foto: iStock

     

    Zachytily se v dírkách a otvorech potraviny? Ihned po použití je otřete a namočte do vlažné vody se saponátem. Odmočené pak dobře vydrhněte po obou stranách silonovým kartáčkem na delší rukojeti, abyste se zbavili všech zbytků. Pak je nechte vyschnout. Už je neutírejte, jejich hroty by roztrhaly utěrku.

     


    Víte, jak správně dávat nádobí do myčky? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jak správně dávat nádobí do myčky? • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz