Chlebíček slaví letos 100 let! Jaký je nejoblíbenější? | Recepty.Blesk.cz

Chlebíček slaví letos 100 let! Jaký je nejoblíbenější?

Foto: profimedia.cz
30.12.2016 / 06:00

Chlebíčky nechybí na téměř žádném domácím večírku a silvestrovská párty je bez nich takřka nemyslitelná. I když zrovna neodpovídají moderním trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit. Kde se ale vlastně chlebíček vzal? Jedná se o typicky český fenomén? A jaké druhy jsou neoblíbenější?


Historie chlebíčku od Napoleona až po první republiku!


Chlebíček má dlouhou historii, která se táhne až do středověku. Tehdy byly krajíce chleba používány jako jedlé tácky, na kterých bylo servírováno jídlo. Po skončení konzumace tohoto pokrmu byl chléb buď sněden, darován žebrákům, nebo hozen psům.

Jedna z legend praví, že za vznikem chlebíčků stojí sám Napoleon Bonaparte. Ten kvůli úspoře času preferoval studenou kuchyni, ale protože byl vybíravý, nechával si chléb servírovat tak, aby bylo hned vidět, čím je obložen.

Recepty na nejlepší chlebíčky: Těm českým se nic nevyrovná!

Recepty na nejlepší chlebíčky: Těm českým se nic nevyrovná!

Kde se vzal český chlebíček? Geniální nápad ukrojit kousek veky, potřít ji pomazánkou a obložit nějakými dobrotami vznikl v hlavě pražského lahůdkáře…celý článek

Ze zemí západní Evropy se k nám dostal chlebíček přes Německo v devatenáctém století. Původně to byl plátek pečiva obložený jen jednou přísadou, případně se podával se slanečkem a cibulí.

„Popularizátorem chlebíčků byl Jan Paukert, který v roce 1916 založil slavné lahůdkářství na Národní třídě. Recept si přivezl z Itálie a ve svém podniku chlebíček přiblížil tomu, jak je připravujeme i u nás pod Řípem“, vysvětluje Tomáš Fabel ze společnosti Procházka, a.s. Největšími milovníky chlebíčků byli za první republiky Hugo Haas, Ema Destinová nebo Vlasta Burian.

Nejlepší pomazánky na chlebíčky i na jednohubky

Nejlepší pomazánky na chlebíčky i na jednohubky

Silvestrovské hodování se blíží, a pokud stále nemůžete přijít na to, co servírovat svým hostům, máme pro vás spoustu receptů na božské pomazánky.…celý článek

U nás i ve světě


Chlebíčky tedy nejsou pouze českým fenoménem. Různé typy „otevřených sendvičů“ se konzumují také v jiných zemích. V každé zemi či v každém regionu jsou však unikátní a překvapují paletou možností, které nabízejí. Chlebíčky se konzumují ve Francii, Německu, Rakousku, Holandsku, Polsku, Maďarsku, velmi populární jsou ve Skandinávii, v menší míře je najdeme také ve Velké Británii, USA nebo Kanadě.

Například ve Skandinávii se chlebíčky skládají z máslem potřeného chleba (nejčastěji žitného), jako obloha jsou používány například krevety, kaviár, uzený losos nebo sleď. V Holandsku jsou oblíbená smažená vejce, typický velšský rarebit se potom servíruje se zapečeným sýrem.

 

Češi fandí šunce a vejcím


A jak je to s chlebíčky u nás? „Prodáme velké množství chlebíčků s debrecínkou nebo chlebíčků se šunkou a vejcem. Naším naprosto nejoblíbenějším je ale klasický šunkový,“ popisuje Tomáš Fábel. Češi tedy vyhledávají především klasiku, oblibě se ale těší i moderní speciality, jako jsou například odlehčené tvarohové pomazánky.

Silvestrovské zobání: Jednohubky, po kterých se jen zapráší

Silvestrovské zobání: Jednohubky, po kterých se jen zapráší

Chlebíčky nebo jednohubky jsou ideálním parťákem na večírky. Připravíte je na mnoho způsobů. Jako základ potřebujete rohlíky, tousty nebo sušenky a…celý článek

Originální jednohubky: Lososové miniroládky nebo okurky s tuňákovým krémem

Originální jednohubky: Lososové miniroládky nebo okurky s tuňákovým krémem

Chcete bodovat letos na Silvestra s originálním pohoštěním? S našimi minidobrůtkami rozhodně budete! Nechte se inspirovat netradičními jednohubkami…celý článek

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Bývalá hvězda seriálů Šinkorová smutně přiznala,…

Zářila v roli doktorky Gity Petrové v právě reprízovaných dílech seriálu Ordinace v růžové zahradě,…

celý článek »

Životní styl

Včela je nejdůležitější tvor na planetě…

Nejdůležitější živá bytost na planetě! Tímto titulem označila včely americká nadace Earthwatch Institute.…

celý článek »

Světové celebrity

Carol z Krok za krokem slaví 73! Oslava…

Jako Carol Fosterová v seriálu Krok za krokem učarovala Suzanne Somersová milionům mužům. Ani třicet…

celý článek »

Události

Válečný hrdina Emil Boček (96) leží v nemocnici…

Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno…

celý článek »