- Zkuste letos své jednohubky trochu ozvláštnitFoto: Shutterstock.com31. prosince 2015 / 06:00
Chcete bodovat letos na Silvestra s originálním pohoštěním? S našimi minidobrůtkami rozhodně budete! Nechte se inspirovat netradičními jednohubkami – čekají vás miniroládky s lososem, plněné cannelloni, krekry s kozím sýrem a červenou cibulí a okurky s tuňákovým krémem.
MINIROLÁDKY s lososem
5 studených palačinek
200 g plátků uzeného lososa
200 g lučiny s křenem
hrst čerstvého nasekaného kopru
POSTUP: Palačinky potřeme křenovým sýrem, na něj rozložíme plátky lososa a posypeme nasekaným koprem a pak zabalíme, důkladně utáhneme. Rolády zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do chladničky odležet. Pak roládky vybalíme a pokrájíme ostrým nožem na špalíčky. Každý kousek zpevníme párátkem.
Doba přípravy: 20 minutOKURKY s tuňákovým krémem
2 salátové okurky
100 g lučiny
150 g tuňáka ve vlastní šťávě
troška citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
sůl a pepř
POSTUP: Maso necháme okapat, pak ho v misce smícháme se sýrem, mletými vlašskými ořechy a směs ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Okurky oloupeme a pokrájíme na menší špalíčky, které částečně vydlabeme tak, aby zůstalo dno. Do okurkových mističek nastříkáme zdobičkou tuňákový krém a každý kousek ozdobíme lístkem petrželky.
Doba přípravy: 30 minutKREKRY s kozím sýrem a červenou cibulí
20 kulatých slaných krekrů
2 kozí sýry bez příchutě
2 lžíce sezamových semínek
4 velké červené cibule
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla
trochu červeného vína
POSTUP: V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, pak vsypeme pokrájenou cibuli, zalijeme vínem a krátce povaříme, až se víno odpaří. Válečky kozího sýra obalíme v sezamu a pokrájíme na plátky, ty rozložíme na krekry a ozdobíme cibulí.
Doba přípravy: 40 minutPlněné CANNELLONI
SUROVINY (na 30 kousků):
10 cannelloni
100 g plátků šunky
1/2 Moravanky (nakládaná zelenina s feferonkami)
trocha majonézy
1 lžička francouzské hořčice
1 vejce
sůl a pepř
POSTUP: Polovinu šunky nasekáme spolu s vejcem nadrobno, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu a směs ochutíme majonézou, hořčicí, solí a pepřem a dáme vychladit. Cannelloni uvaříme na skus, necháme vychladnout a pak každý rozkrojíme na tři díly. Dovnitř každého kousku dáme kousek šunky a naplníme vychlazeným salátem.
Doba přípravy: 50 minut