- Foto: shutterstock.com30. prosince 2015 / 06:00
Kde se vzal český chlebíček? Geniální nápad ukrojit kousek veky, potřít ji pomazánkou a obložit nějakými dobrotami vznikl v hlavě pražského lahůdkáře Jana Paukerta už za první republiky. První výtvory vznikly na popud jeho přítele Jana Skramlíka. Tomu se totiž do té doby podávané jednohubky zdály příliš malé a jeho přáním bylo něco na víc než jedno zakousnutí. Známý pražský lahůdkář mu s radostí vyhověl a český fenomén byl na světě.
Rajčatový chlebíček podle Hanky Michopulu
Budete potřebovat (na 1 chlebíček):* plátek čerstvého bílého chleba
* 1 střední rajče
* 1 malou bílou cibuli nakrájenou na tenká kolečka
* změklé máslo
* majonézu
* sůl a čerstvě mletý pepřPostup:
Bílý chléb namažte změklým máslem. Poklaďte nakrájeným rajčetem a cibulí, na každý krajíček přidejte lžičku majonézy. Důkladně okořeňte čerstvě mletým pepřem, a je-li rajčatová sezóna právě na vrcholu, pak i trošku osolte. Jezte hned.
Tip: Další recepty Hanky Michopulu naleznete na stránkách www.michopulu.cz.
S kachním masem podle Marcela Ihnačáka
Budete potřebovat (na 2 porce):* 150 g pečeného kachního masa
* 3 lžíce kachního výpeku
* čerstvou petrželku
* mořskou sůl
* černý pepř
* 3 červené cibule
* olivový olej
* 3 lžíce třtinového cukru
* 1 pomeranč
* 100 ml vinného octa
* 6 krajíců dřevorubeckého chleba
* 1 stroužek česneku
* hrst rukolyPostup:
Červenou cibuli překrojíme na poloviny a nakrájíme na plátky. V menším hrnci rozpálíme trochu olivového oleje a cibuli orestujeme do zlatohněda. Osolíme a opepříme. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přilijeme šťávu z poloviny pomeranče a vinný ocet. Dobře promícháme a přikryté dusíme asi 20 minut, dokud nevznikne hustá marmeláda.
Upečené kachní maso obereme od kostí do mísy. Přidáme kachní výpek a lžíci najemno nasekané petrželky. Osolíme a opepříme. Krajíce chleba opečeme na grilovací pánvi na troše olivového oleje z obou stran. Ugrilované chlebíčky potřeme z jedné strany česnekem. Na každý krajíc chleba natřeme asi 1 lžíci cibulové marmelády, na ni poklademe kachní maso a ozdobíme několika lístky rukoly. Vše pokapeme pomerančovou šťávou.
Tip: Další recepty Marcela Ihnačáka naleznete na stránkách www.kuchynelidlu.cz
Hermelínový chlebíček
Budete potřebovat (na 25 kusů):* 1 veku
* 250 g majonézy
* 2 hermelíny bez příchuti
* 100 g šunky
* 1 vejce
* 1 malou cibuli
* 250 g smetanového bílého jogurtu
* 2 lžičky hořčice
* sůl, pepř
Postup:
Jeden hermelín nakrájejte nadrobno, přidejte k němu nakrájenou šunku, vejce a nasekanou cibuli. Přidejte majonézu, jogurt a hořčici. Směs osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pak ji roztírejte na plátky veky. Každý chlebíček dozdobte podle fantazie, například plátkem hermelínu, polovinou vlašského ořechu, hroznovým vínem apod.
Chlebíček se sušenými rajčaty
Budete potřebovat (na 25 kusů):* 1 veku nebo bagetu
* 1 malou lučinu
* 250 g tvarohu
* hrst sušených rajčat
* sůl, pepř
Postup:
Tvaroh s lučinou ušlehejte, osolte a opepřete. Plátky veky nebo bagety potřete vrstvou tvarohové směsi. Navrch dejte na proužky nakrájená sušená rajčata a chlebíček můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
Chlebíček s krabí pomazánkou
Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 4 lžíce jogurtové majonézy
* 1 balení krabích tyčinek
* 1 natvrdo uvařené vejce
* sůl, pepř
* 1 citron
* 1 červenou papriku
* listy salátu
Postup:
Veku nakrájejte na plátky. Krabí tyčinky nechte rozmrazit a pak je v misce pomocí vidličky rozmačkejte spolu s natvrdo uvařeným vejcem. Přidejte majonézu, osolte, opepřete a dochuťte trochou citronové šťávy. Každý plátek veky potřete pomazánkou a ozdobte kouskem citronu, papriky a listem salátu.
Šunkový chlebíček
Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 1 veku* 250 g bramborového salátu
* 3 natvrdo uvařená vejce
* 150 g na plátky nakrájené šunky
* 4 kyselé okurky
* sterilované kapie
* petrželku na zdobení
Postup:
Veku nakrájejte na plátky a každý z nich potřete vrstvou bramborového salátu. Šunku seřízněte z jedné strany do poloviny, srolujte ji a položte na polovinu chlebíčku. Navrch dejte kolečko vajíčka, okurku a kousek kapie. Nakonec chlebíček ozdobte čerstvou petrželkou.