- Foto: shutterstock.com30. prosince 2015 / 06:00
Kde se vzal český chlebíček? Geniální nápad ukrojit kousek veky, potřít ji pomazánkou a obložit nějakými dobrotami vznikl v hlavě pražského lahůdkáře Jana Paukerta už za první republiky. První výtvory vznikly na popud jeho přítele Jana Skramlíka. Tomu se totiž do té doby podávané jednohubky zdály příliš malé a jeho přáním bylo něco na víc než jedno zakousnutí. Známý pražský lahůdkář mu s radostí vyhověl a český fenomén byl na světě.
Rajčatový chlebíček podle Hanky Michopulu
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 chlebíček):
* plátek čerstvého bílého chleba
* 1 střední rajče
* 1 malou bílou cibuli nakrájenou na tenká kolečka
* změklé máslo
* majonézu
* sůl a čerstvě mletý pepřPostup:
Bílý chléb namažte změklým máslem. Poklaďte nakrájeným rajčetem a cibulí, na každý krajíček přidejte lžičku majonézy. Důkladně okořeňte čerstvě mletým pepřem, a je-li rajčatová sezóna právě na vrcholu, pak i trošku osolte. Jezte hned.
Tip: Další recepty Hanky Michopulu naleznete na stránkách www.michopulu.cz.
S kachním masem podle Marcela Ihnačáka
Foto: Lidl.cz Budete potřebovat (na 2 porce):
* 150 g pečeného kachního masa
* 3 lžíce kachního výpeku
* čerstvou petrželku
* mořskou sůl
* černý pepř
* 3 červené cibule
* olivový olej
* 3 lžíce třtinového cukru
* 1 pomeranč
* 100 ml vinného octa
* 6 krajíců dřevorubeckého chleba
* 1 stroužek česneku
* hrst rukolyPostup:
Červenou cibuli překrojíme na poloviny a nakrájíme na plátky. V menším hrnci rozpálíme trochu olivového oleje a cibuli orestujeme do zlatohněda. Osolíme a opepříme. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přilijeme šťávu z poloviny pomeranče a vinný ocet. Dobře promícháme a přikryté dusíme asi 20 minut, dokud nevznikne hustá marmeláda.
Upečené kachní maso obereme od kostí do mísy. Přidáme kachní výpek a lžíci najemno nasekané petrželky. Osolíme a opepříme. Krajíce chleba opečeme na grilovací pánvi na troše olivového oleje z obou stran. Ugrilované chlebíčky potřeme z jedné strany česnekem. Na každý krajíc chleba natřeme asi 1 lžíci cibulové marmelády, na ni poklademe kachní maso a ozdobíme několika lístky rukoly. Vše pokapeme pomerančovou šťávou.
Tip: Další recepty Marcela Ihnačáka naleznete na stránkách www.kuchynelidlu.cz
Hermelínový chlebíček
Foto: profimedia.cz Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 1 veku
* 250 g majonézy
* 2 hermelíny bez příchuti
* 100 g šunky
* 1 vejce
* 1 malou cibuli
* 250 g smetanového bílého jogurtu
* 2 lžičky hořčice
* sůl, pepř
Postup:
Jeden hermelín nakrájejte nadrobno, přidejte k němu nakrájenou šunku, vejce a nasekanou cibuli. Přidejte majonézu, jogurt a hořčici. Směs osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pak ji roztírejte na plátky veky. Každý chlebíček dozdobte podle fantazie, například plátkem hermelínu, polovinou vlašského ořechu, hroznovým vínem apod.
Chlebíček se sušenými rajčaty
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 1 veku nebo bagetu
* 1 malou lučinu
* 250 g tvarohu
* hrst sušených rajčat
* sůl, pepř
Postup:
Tvaroh s lučinou ušlehejte, osolte a opepřete. Plátky veky nebo bagety potřete vrstvou tvarohové směsi. Navrch dejte na proužky nakrájená sušená rajčata a chlebíček můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
Chlebíček s krabí pomazánkou
Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 4 lžíce jogurtové majonézy
* 1 balení krabích tyčinek
* 1 natvrdo uvařené vejce
* sůl, pepř
* 1 citron
* 1 červenou papriku
* listy salátu
Postup:
Veku nakrájejte na plátky. Krabí tyčinky nechte rozmrazit a pak je v misce pomocí vidličky rozmačkejte spolu s natvrdo uvařeným vejcem. Přidejte majonézu, osolte, opepřete a dochuťte trochou citronové šťávy. Každý plátek veky potřete pomazánkou a ozdobte kouskem citronu, papriky a listem salátu.
Šunkový chlebíček
Budete potřebovat (na 25 kusů):
* 250 g bramborového salátu
* 3 natvrdo uvařená vejce
* 150 g na plátky nakrájené šunky
* 4 kyselé okurky
* sterilované kapie
* petrželku na zdobení
Postup:
Veku nakrájejte na plátky a každý z nich potřete vrstvou bramborového salátu. Šunku seřízněte z jedné strany do poloviny, srolujte ji a položte na polovinu chlebíčku. Navrch dejte kolečko vajíčka, okurku a kousek kapie. Nakonec chlebíček ozdobte čerstvou petrželkou.