Zdraví v lahvi: Připravte si domácí šípkový sirup | Recepty.Blesk.cz

Zdraví v lahvi: Připravte si domácí šípkový sirup

Šípkový sirup se například skvěle hodí na ochucení čaje!šípkyšípky
7
Šípkový sirup se například skvěle hodí na ochucení čaje!
Foto: Lucie Houdková
12.10.2015 / 06:00

Podzimní plískanice se blíží a s nimi i rýma, kašel, chřipka... Chcete nad všemožnými neduhy tento rok vyzrát? Vyražte do přírody a natrhejte si kilo šípků!

Celou zimu bez proleženého dne v posteli s nachlazením? Ano, jde to, stačí jen doplňovat vitaminy. Ale místo utrácení svých úspor za pilulky v lékárnách vyrazte na čerstvý vzduch a využijte to, co nabízí příroda – zadarmo. Možná vás to bude stát roztržený rukáv a poškrábané ruce, ale co se týče dobré imunity, budete mít vystaráno!

 

Na co je vlastně šípek dobrý? Obsahuje vitamin C, má detoxikační účinky, pomáhá tělu v boji proti infekcím, revmatismu, jarním i podzimním únavám, jednoduše blahodárný plod, který by byla hanba nevyužít.

Co budete potřebovat na přípravu šípkového sirupu?

 

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1 kg cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové

 

Postup:

1. Kilo šípků pořádně omyjte.

2. Umyté šípky je třeba rozdrtit. (Já využila sílu mixéru.)

Šípky můžete nadrtit v mixéru.

 

3. Poté šípky nasypte do hrnce a zalijte tři čtvrtě litrem vody. Vařte 10 minut a občas promíchejte.

 

Šípky vařte ve tři čtvrtě litru vody 10 minut.

 

4. Pak šípky sceďte přes hrubší látku a tekutinu dejte stranou. (Mně skvěle posloužila utěrka.)

 

Šípky sceďte přes utěrku.

 

5. Jednou uvařené šípky dejte znovu do hrnce a zalijte dalším tři čtvrtě litrem vody. Opět vařte deset minut.

 

6. Nakonec šípky sceďte znovu a obě šťávy smíchejte.

 

7. Přisypte kilo cukru a lžičku kyseliny citronové a vařte ještě deset minut.

 

8. Sirup je hotový. Nechte ho vychladnout a poté ho přelijte do vámi vybraných lahví.

  Šípkový sirup se například skvěle hodí na ochucení čaje!

Jak sirup využít? To už záleží na vaší fantazii. Skvěle osladí a dochutí čaj nebo ho můžete pít jen tak s vodou.

 
Můj tip: Ráno začínám vlažnou vodou s citronem před snídaní a od teď do ní přilívám i trochu tohoto sirupu. Výsledkem je vitaminy napěchované nápoj, který vás po ránu nakopne a bacily si ani neškrtnou.

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Přiznání Ladislava Freje: Kvůli dětem u…

Za svou kariéru vystřídal desítky rolí v televizi i v divadle a také celou řadu žen. Ženatý byl Ladislav…

celý článek »

Události

Jakub si po smrti rodiny pořídil „vlky“,…

Existují milovníci zvířat a pak existují skutečně velcí milovníci zvířat. Jedním z nich je armádní…

celý článek »

Americký fotbal

Hvězda NFL, která si vzala Češku: šokující…

Tak tohle je šok! Americký quarterback Andrew Luck, jedna z největších hvězd NFL, v sobotu večer…

celý článek »