Marináda na maso na gril: Vyzkoušejte 10 nejlepších | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší grilovací marinády! Jak naložit kuře, žebra, vepřové i ryby

  • Bez dokonalé marinády se žádné grilování zkrátka neobejde
    Bez dokonalé marinády se žádné grilování zkrátka neobejde
    Foto: shutterstock.com
    2července   2015  /  06:00

    K létu neodmyslitelně patří grilování. A pokud vás nebaví grilovat jen klobásky nebo uzeniny, ale máte chuť zakousnout se spíše do pořádného kusu na žhavém uhlí ogrilovaného masa, bez marinády se prakticky neobejdete. Ke každému masu se ale hodí jiné chutě. My vám přinášíme rovnou deset marinád, které si zamilujete, ať už se rozhodnete grilovat cokoliv.

  • Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa

    Foto: shutterstock.com Tato sladká marináda s pikantním tónem se nejlépe hodí na drůbeží maso nebo ryby. Důležité je naložit do ní maso dopředu, nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.

     

    Budete potřebovat:

    * půl šálku tekutého medu

    * půl šálku hořčice podle chuti

    * kávovou lžičku sušené bazalky

    * kávovou lžičku sladké mleté papriky

    * kávovou lžičku najemno nasekané petrželky

    *sůl, pepř

     

    Postup:

    Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené marinádou ze všech stran. Nechte v chladu odležet přes noc. Před umístěním na gril pak marinádu rukou jemně setřete, aby vám nekapala do grilu a nepřipalovala se. Na škodu není ani maso naložené v této marinádě připravovat na speciálním hliníkovém grilovacím tácku.

    Další skvělé marinád i recepty na grilování najdete ZDE >>>

  • Středozemní marináda na hovězí steak

    Foto: shutterstock.com

    Vůně středozemní marinády, připomínající slunnou Itálii, se skvěle snoubí s nezaměnitelnou chutí hovězího masa. Svíčkovou do ní nenakládejte, ta vynikne sama od sebe, na roštěnou nebo hovězí pupek je ale zkrátka perfektní! Minimální doba marinování jsou 4 hodiny, ale klidně v ní nechte maso v lednici i celý den.

     

    Budete potřebovat:

    * 4 stroužky česneku

    * 4 větvičky rozmarýnu

    * kávovou lžičku soli

    * špetku pepře

    * 5 polévkových lžic extrapanenského olivového oleje

    * 2 polévkové lžíce vinného octa

    * kávovou lžičku cukru

     

    Postup:

    V hmoždíři nebo mixéru rozetřete společně cukr, rozmarýn, sůl a pepř. Jakmile vám vznikne kaše, přidejte olivový olej, vinný ocet a cukr a pokračujte v mixování, dokud se všechny složky dokonale nepromíchají. Marinádu dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte hovězí maso tak, aby bylo obalené marinádou ze všech stran. Nechte v chladu odležet přes noc.

  • Univerzální fíková barbecue marináda

      Foto: shutterstock.com

    Výhodou této nasládlé marinády je, že se dokonale hodí ke všem druhům masa. Navíc do ní maso nenakládáte, ale potřete ho marinádou chvíli předtím, než je dokonale propečené a připravené k servírování – aby marináda jen zkaramelizovala, ale nepřepalovala se. Potřete jí kuřecí prsa či stehna, vepřovou kotletu i krkovičku nebo klidně steak z hovězí roštěné.

     

    Budete potřebovat:

    * 100 g sušených fíků

    * 50 ml balsamikového octa

    * 50 ml rajčatového pyré

    * kávovou lžičku hrubozrnné soli

    * 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

    * 2 rozdrcené stroužky česneku

    * 1 bobkový list

     

    Postup:


    Dejte fíky do misky, zalijte je dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte je společně s balsamikovým octem, rajčatovým pyré a solí, až vám vznikne hladké pyré.

    V pánvi na středním ohni rozehřejte olej, 30 vteřin na něm restujte česnek a poté přidejte fíkové pyré. Přilijte 200 ml vlažné vody, vhoďte bobkový list a stáhněte teplotu. Na mírném ohni a za občasného míchání povařte zhruba 15 minut. Odstraňte bobkový list, podle potřeby dosolte a nechte vychladit.

    Touto marinádou maso potřete na grilu zhruba 2 až 3 minuty předtím, než ho budete podávat. Důležité je, aby omáčka na masu jen zkaramelizovala, ale nepřipalovala se. Současně ji k masu podávejte i jako omáčku k namáčení.

  • Pikantní jogurtová marináda na kuře

      Foto: shutterstock.com

    Pátráte po nejlepší marinádě na kuřecí maso? Pak je tato pikantní jogurtová ta pravá pro vás. Ovšem pozor, na kuřecích prsou zas tak nevynikne. Nejlepší je do ní naložit naporcovaná kuřecí stehna, křídla nebo i prsa, na kterých ovšem zůstala kůže. Odměnou vám bude dokonale šťavnaté maso a přitom bezkonkurenční křupavá kůžička.

     

    Budete potřebovat:

    * 250 ml bílého jogurtu (alespoň 3,5 % tuku)

    * 3 polévkové lžíce citronové šťávy

    * 3 polévkové lžíce extrapanenského olivového oleje

    * malou cibuli nakrájenou najemno

    * malou hrst najemno nasekané čerstvé máty

    * 4 rozdrcené stroužky česneku

    * kávová lžička citronové kůry

    * půl lžičky mletého kmínu

    * půl lžičky mleté pálivé papriky

    * půl lžičky sušeného mletého koriandru

    * špetku mleté skořice

    * špetku mletého zázvoru

     

    Postup:

    Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně promíchejte, dokud se dokonale nespojí. Dejte do uzavíratelného sáčku a naložte do něj naporcované kuře tak, aby bylo maso obalené ze všech stran. Před grilováním nechte pouze okapat, marinádu nestírejte, naopak jí během přípravy maso ještě potírejte. Pokud se bojíte, že by mohla z kuřete kapat a připalovat se, grilujte na hliníkovém grilovacím tácku.

  • Česnekovo-sójová marináda na žebírka

      Foto: shutterstock.com

    I když je tato marináda nejlepší na hovězí žebírka, zachutná vám na jakémkoliv prorostlejším steaku z hovězího masa. Navíc během grilování utvoří tu dokonale zlatavě hnědou barvu, která přímo láká k zakousnutí se.

     

    Budete potřebovat:

    * 50 ml sójové omáčky

    * 50 ml extrapanenského olivového oleje

    * 4 stroužky česneku

    * 50 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

     

    Postup:

    Rozetřete česnek a důkladně ho promíchejte s ostatními surovinami. Steak nebo žebra dejte do skleněné nebo plastové nádoby a omáčku na ně nalijte. Přikryjte a nechte marinovat přes noc – nebo minimálně 4 hodiny. Před grilováním marinádu z masa důkladně setřete, klidně i kuchyňskou utěrkou, aby se nepřepalovala a nepřehlušila chuť masa.

  • Pálivá limetková marináda na ryby

    Foto: shutterstock.com

    Nestihli jste naložit maso a potřebujete jen marinádu, kterou budete maso potírat během jeho přípravy? Vyzkoušejte limetkovou se sladkou ostrostí chipotle papriček – neboli celých uzených jalapeňo papriček. Nejlépe její chuť vynikne na krevetách, krůtím nebo libovém vepřovém mase.

     

    Budete potřebovat:

    * 50 g pomerančové marmelády

    * kávovou lžičku čerstvě vymačkané šťávy z limetky

    * nadrcená chipotle paprička (podle potřeby)

    * sůl

     

    Postup:

    Ve skleněné misce společně rozmíchejte marmeládu s limetkovou šťávou a solí a podle chuti okořeňte nadrcenou chipotle papričkou. Nechte pár minut odležet. Větší kusy masa, jako jsou vepřové kotlety nebo steaky z lososa, lehce potřete marinádou těsně před grilováním, poté zhruba 2 minuty před koncem grilování a nakonec ještě na talíři, těsně před servírováním. Krůtí medailonky nebo krevety potírejte jen 2 minuty před koncem grilování a poté ještě na talíři.

  • Univerzální zázvorovo-sójová marináda

    Foto: shutterstock.com


    Marináda, do které není maso potřeba nakládat, potírá se jí během grilování. Hodí se na jakékoliv maso. Má asijský podtón sójové omáčky a čerstvého zázvoru. Navíc je směšně snadná a její vyvážená chuť potěší snad každého.

     

    Budete potřebovat:

    * 50 ml pomerančové marmelády

    * 2 lžičky sójové omáčky

    * kávovou lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru

     

    Postup:

    Ve skleněné misce společně rozmíchejte marmeládu se sójovou omáčkou a zázvorem a nechte pár minut odležet. Maso osolte a dejte na gril. Zhruba 2 minuty před koncem grilování potřete maso z obou stran marinádou a chvíli z obou stran ogrilujte. Nakonec maso potřete marinádou ještě na talíři, těsně před servírováním.

     

    NECHTE SE INSPIROVAT DALŠÍMI RECEPTY:

    PARMIGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

    SKVĚLÁ MARINÁDA NA MASO

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: brig

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz