- Foto: shutterstock.com25. července 2015 / 06:00
Většina z nás si pod pojmem letní oběd nepředstaví řízek se salátem, pečenou kachnu nebo guláš se šesti. Bohužel to jsou nejčastěji jídla, se kterými se potkáte v restauracích, pokud vyrazíte někam na výlet. Proto pro vás máme tipy na skvělá jídla, která si můžete připravit s sebou a na nichž si pochutnáte zaručeně víc. Hodí se totiž nejen na výlet, ale i na piknik, chalupu nebo prostě jen jako lehký nedělní oběd.
Letní salát s tuňákem
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1 až 2 malé cukety
* sůl
* 1/2 salátové okurky
* 200 g řapíkatého celeru
* 300 g malých rajčat
* 1 cibuli
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 5 lžic oleje
* mletý pepř
* špetku cukru krystal
* 1/2 stroužku česneku na vymazání
* 40 g kaparů
* 8 plátků toastového chleba
* 300 g tuňáka ve vlastní šťávě nebo olejiNa pesto:
* 60 g čerstvých bazalkových listů
* 120 g extrapanenského olivového oleje
* 60 g jemně strouhaného parmezánu
* 30 g pinií
* 1 stroužek česneku
* špetka soli
* 2 g octa z bílého vína
Postup:
Cukety očistěte, podélně rozkrájejte na 3- až 4mm plátky a 30 sekund povařte ve vroucí vodě, slijte a nechte okapat. Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celer očistěte, oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Celerovou nať otrhejte a dejte do lednice. Rajčata rozpulte a cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Ocet smíchejte s olejem, solí, kořením a špetkou cukru.
Velkou salátovou mísu vytřete česnekem, naplňte zeleninou ochucenou nálevem z octa a oleje a přidejte kapary. Promíchejte, nechte 20 minut odležet. Krajíce bagety dejte pod gril a z obou stran opečte dozlatova. Z tuňáka slijte olej nebo šťávu a nechte okapat.
Připravte si pesto podle videonávodu. Do salátu přidejte tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať. Osolte a opepřete. Podávejte s pestem a opečenými toasty.
Video se připravuje ...Obložený chléb s kuřecím masem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 kuřecí prsíčka
* 2 až 3 lžíce oleje
* sůl
* mletý pepř
* 4 plátky uzené prorostlé slaniny
* 5 až 6 stonků tymiánu
* 100 g orestované papriky
* několik lístků hlávkového salátu
* 8 tenkých krajíců žitného chleba
* 150 g lehké salátové majonézyPostup:
Kuřecí prsíčka omyjte a osušte papírovou utěrkou. Na pánvi rozpalte olej, 12 minut na něm opékejte maso z obou stran, potom osolte, okořeňte a odložte stranou. Do horké pánve dejte slaninu a opečte ji.
Tymián opláchněte, oklepejte vodu a otrhejte lístky. Papriku nechte okapat a nakrájejte na plátky. Salát umyjte. Polovinu krajíčků chleba potřete majonézou, přidejte salát, nakrájené maso, papriku a slaninu. Posypejte tymiánem a přikryjte druhou půlkou chleba.
Salát s chlebem a rukolou
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 4 krajíce celozrnného chleba
* 2 lžičky řepkového oleje
* 1 červenou papriku
* 8 cherry (koktejlových) rajčátek
* 150 g rukoly
* hrst bazalkových lístků
* 80 ml zeleninového vývaru
* 1 lžíci citronové šťávy
* 1 lžíci olivového oleje
* sůl
* pepřPostup:
Z krajíců chleba odřízněte kůrku, střed nakrájejte na kostky a opečte na řepkovém oleji. Červenou papriku očistěte, rozčtvrťte a vyberte semínka. Papriku nakrájejte na proužky. Rajčátka rozkrojte. Z rukoly odřízněte hrubší konce a listy promíchejte s paprikou, rajčaty, bazalkou a opečeným chlebem.
Zeleninový vývar smíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem. Nálev přelijte do samostatné sklenice a salát jím těsně před podáváním ochuťte.
Sendvič se šunkou a camembertem
Budete potřebovat (na 1 porci):
* 3 silnější plátky kvalitní šunky od kosti
* 75 g jogurtové majonézy na salát
* 1 lžičku středně ostré hořčice
* 100 g sýra s bílou plísní (typ camembert)
* celozrnnou bagetku
* 3 až 4 lístky hlávkového salátu
* 1/2 svazku petrželové natěPostup:
Šunku opečte na pánvi s minimem tuku a odložte stranou. Majonézu smíchejte s hořčicí. Salát umyjte a nechte dobře okapat. Sýr nakrájejte na plátky. Rozpůlenou bagetku opečte. Petrželovou nať umyjte, osušte a nakrájejte. Bagetku potřete ochucenou majonézou, přidejte ingredience a připravte si sendvič.
Sedlácký špíz
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 celé kuře nebo kuřecí maso
* 4 velké cibule
* 4 barevné papriky
* stroužek česneku
* sladkou papriku
* sójovou nebo worcesterovou omáčku
* 1 lžíci oleje
* sůlPostup:
Kuře nakrájejte na menší kousky a v míse marinujte se sójovou omáčkou, olejem, paprikou a utřeným česnekem nejlépe přes noc. Cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka, papriky důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky. Střídavě napichujte papriky, kuře a cibuli na velké grilovací jehly. Zabalte je do alobalu a na dobře rozpáleném grilu grilujte asi 30 až 45 minut.
Kokosová bábovka s cukrovou polevou
Budete potřebovat (na 12 kusů):
* 250 g másla
* 275 g jemného cukru krystal
* 1 balíček vanilkového cukru
* 4 vejce
* 300 g hrubé mouky
* 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
* 80 g strouhaného kokosu
* 250 ml mléka
* máslo na vymaštění a hrubou mouku na vysypání formyNa polevu
* 640 g moučkového cukru
* 80 ml horké vodyPostup:
Změklé máslo, krystalový a vanilkový cukr mixérem vyšlehejte do pěny. Po jednom přimíchejte celá vejce. Po troškách přimíchejte mouku, smíchanou s kypřicím práškem, kokosem, přilijte vlažné mléko a rozmixujte na hladké tekuté těsto. Nalijte do máslem dobře vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy a v troubě předehřáté na 160 °C pečte 60 minut.
Nechte 10 minut vychladnout ve formě, vyklopte a počkejte, až bábovka úplně zchladne. Poté ji přelijte – nejlépe polévkovou lžící – polevou připravenou smícháním moučkového cukru s horkou vodou. Nechte schnout asi 20 minut.
Náš tip: Dbejte, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, protože pokud byste do máslovo-cukrové pěny vlili studené mléko, srazila by se.