Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl | Recepty.Blesk.cz

Tažené těsto a 6 skvělých náplní: Upečte si dokonalý štrúdl

  • Tvarohový štrůdlTěsto na tažený závin
    7
    Foto: shutterstock.com
    6září   2015  /  06:00

    Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babiček, rozprostřený bílý ubrus, na kterém s láskou a zručností vytahovaly téměř průhledné těsto, které naplnily nastrouhanými jablky? Upéct dobrý domácí štrúdl, který má tenké křehoučké těsto a šťavnatou náplň, je asi trochu oříškem pro každého z nás. Pokud ale máte trochu času a náladu pustit se do toho, výsledek bude určitě skvělý.

  • Základní recept na tažené těsto

      Těsto na tažený závin

    Budete potřebovat (na jeden kus):

    * 1 vejce
    * 200 ml vody
    * 1 lžíci oleje
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 320 g hladké mouky
    * špetku soli
    * rozehřátý tuk na potření
    * tuk na vymazání plechu

    Postup:

    Vejce, vlažnou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Z těsta uhněťte bochánek, který dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte nahřátým kastrolem a nechte 30 minut odpočinout. Podle potřeby nahřáté kastroly vyměňujte.

     

    Z bochánku oddělte 1/3 a zbytek uchovejte v teple. Na stůl dejte utěrku a lehce poprašte moukou. Těsto pomoučeným válečkem vyválejte a pak začněte rukama vytahovat. Ruce hřbetem podstrčte pod těsto a opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nezískáte tenký obdélníkový plát.

     

    Vytažené těsto potřete rozehřátým tukem, naplňte náplní a stočte. Konce těsta zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Stejným způsobem připravte i další dva záviny. Pečte je ve středně předehřáté troubě, po pěti minutách teplotu snižte a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova.

  • Rybízový štrúdl

     

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto
    * 1 hrneček červeného rybízu
    * 1 hrneček černého rybízu
    * 1/2 hrnku vypeckovaných třešní
    * 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
    * 4 lžíce krystalového cukru
    * 1 vejce na potření

     

    Postup:

    Čerstvé ovoce umyjte a nechte na sítku důkladně okapat nebo použijte mražené. V misce ho smíchejte s ořechy a cukrem. Směsí posypejte těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Jablkový štrúdl

      Štrůdl s jablky

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 1 až 1,5 kg jablek
    * 50 až 100 g strouhanky
    * 100 až 120 g krystalového cukru
    * mletou skořici
    * 50 až 100 g rozinek

     

    Postup:

    Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Strouhanku nasucho osmahněte. Plát těsta posypejte strouhankou, poklaďte jablky, posypejte cukrem, mletou skořicí a rozinkami.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Štrúdl s ovocem

      Štrůdl s ovocem

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 vejce
    * 1 citron
    * asi 300 g ovoce (podle chuti - jahody, broskve, meruňky, borůvky apod.)

     

    Postup:

    Měkký tvaroh smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu a vymíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do tvarohu. Náplň rozprostřete na plát těsta a pokryjte nakrájenou ovocnou směsí. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Citronovo-mandlový štrúdl

      Citronovo-mandlový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 60 g másla
    * 2 žloutky
    * 1 vejce
    * 300 g krystalového cukru
    * nastrouhanou kůru ze 2 citronů
    * 1,5 lžíce citronové šťávy
    * 2 bílky
    * 180 g mletých mandlí
    * máslo na potření

     

    Postup:

    Máslo vyšlehejte do pěny, zapracujte žloutky a vejce. Přidejte citronovou kůru, polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. Citronovou šťávu a zbytek cukru promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte citronovou šťávu s cukrem, až získáte hustou a lesklou směs. Štrúdlové těsto potřete rozpuštěným máslem, naplňte máslovou směsí, posypejte mandlemi a navrch dejte citronový sníh. Opatrně srolujte a závin potřete rozpuštěným máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Ořechový štrúdl

      Ořechový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 125 ml mléka
    * 60 až 100 g krystalového cukru
    * 1 vanilkový cukr
    * 200 g vlašských ořechů
    * 3 lžíce rozinek
    * citronovou šťávu

     

    Postup:

    V mléce rozmíchejte krystalový a vanilkový cukr, přiveďte k varu. Do vroucího mléka přidejte nastrouhané ořechy, opláchnuté rozinky a dochuťte citronovou šťávou. Směs naneste na těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

  • Tvarohový štrúdl

      Tvarohový štrůdl

    Budete potřebovat:

    * tažené těsto

    * 3 lžíce rozinek
    * 500 g tvarohu
    * 3 lžíce práškového cukru
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 2 vejce
    * kůru z jednoho citronu
    * 2 lžíce kysané smetany

     

    Postup:

    Rozinky namočte do teplé vody. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, citronovou kůrou a s jedním vejcem. Rozinky slijte a zapracujte do tvarohové směsi. Smetanu rozšlehejte se zbylým vejcem a směsí potřete štrúdlové těsto. Naneste náplň a zaviňte.  Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Svět

Němci zabránili krveprolití. Odhalili chystaný…

Německo zmařilo v roce 2016 teroristickému hnutí Islámský stát (IS) plány na velký útok v zemi. Dnes…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

Události

Elitní vojáci světových kvalit. Mrtvé kolegy…

Jak náčelník generálního štábu Aleš Opata slíbil, tak se stalo. Čeští vojáci zneškodnili útočníky,…

celý článek »