Sezona květáku je tu: Zkuste ho gratinovaný nebo obalovaný bez smažení! | Recepty.Blesk.cz

Sezona květáku je tu: Zkuste ho gratinovaný nebo obalovaný bez smažení!

  • Teplý salát s květákem a špenátem
    Teplý salát s květákem a špenátem
    Foto: shutterstock.com
    4července   2015  /  06:00

    Květák byl údajně oblíbenou pochoutkou už na stole francouzských králů. Není divu, tato zelenina je totiž neuvěřitelně variabilní. Navíc právě začala jeho sezona, takže ho pořídíte opravdu za pár korun. Přesvědčte se, že zapékaný nebo v kombinaci se sýrem a smetanou je opravdovou delikatesou. Nedáte dopustit na obalovaný? Vyzkoušejte ho tentokrát upéct v troubě. Je dietnější, ale neméně dokonalý.

  • Teplý salát s květákem a špenátem


    Teplý salát s květákem a špenátem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 květák

    * 500 g listů špenátu

    * 3 stroužky česneku

    * olej

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Na pánvi nechte rozpustit olej a opečte na něm prolisované stroužky česneku. Přidejte propláchnutý špenát a nechte ho zavadnout. Uvařený a okapaný květák opečte na jiné pánvi dozlatova, přidejte ho ke špenátu, dobře promíchejte a směs ještě krátce poduste. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.

  • Smetanová květáková polévka

    Smetanová květáková polévka
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g čerstvého květáku

    * 1,5 l vody

    * 500 ml vývaru (bujon)

    * 40 g másla

    * 6 lžic smetany

    * 1 žloutek

    * sůl a mletý bílý pepř

    * pórek na ozdobení

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozeberte na růžičky. Ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka. Část vývaru z květáku slijte a květák ve zbytku vývaru rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte vývar, osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu. Pak přidejte máslo a odstavte. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a rychle ho zašlehejte do polévky. Už dál nevařte. Na talířích polévku ozdobte nakrájeným pórkem.

  • Rychlé květákové placičky

    Rychlé květákové placičky
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celý květák

    * 2 vejce

    * olej

    * 1 stroužek česneku

    * 6 lžic polohrubé mouky

    * sůl a mletý bílý pepř dle chuti

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Nechte vychladnout, rozmačkejte ho vidličkou nadrobno, přidejte mouku, prolisovaný stroužek česneku a žloutky. Nakonec velmi opatrně vmíchejte také pevný vyšlehaný sníh z bílků. Podle chuti osolte a opepřete. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova.

  • Gratinovaný květák se sýrem

    Gratinovaný květák se sýrem
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 středně velký květák

    * 2 vejce

    * 60 g tvrdého sýra

    * 50 ml smetany

    * 3 lžíce polohrubé mouky

    * 40 g másla

    * tuk na vymazání zapékací mísy

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Vychladlý květák nasekejte nahrubo a rozložte do tukem vymazané zapékací mísy. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte smetanou a povařte na hustou kaši. Vmíchejte žloutky a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Směs nalijte na květák, posypejte jemně nastrouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě zapečte na 170 °C dorůžova.

  • Obalovaný květák bez smažení

    Květák pečený v trojobalu
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *1 ks květáku

    * 2 vejce

    * hladkou mouku

    * strouhanku

    * sůl

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C, připravte si plech na pečení a vyložte ho pečicím papírem. Květák rozeberte na růžičky a důkladně ho omyjte. Poté jednotlivé růžičky obalte v klasickém trojobalu – nejdříve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Takto obalené růžičky vyskládejte na plech tak, aby se nedotýkaly. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 50 minut. Občas růžičky otočte, aby byl květák zlatavý ze všech stran.

     

    Tip: Nebaví vás obalovat květák? Pomůžou vám uzavíratelné krabičky. Do jedné dejte rozšlehané vejce, přidejte omytý květák, uzavřete a důkladně zatřepejte. Stejně postupujte s miskou, do které dáte strouhanku. Uzavřít, protřepat a květák je obalený bez zbytečného nepořádku. Navíc bleskově rychle.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Brodská o stavu mámy Brejchové: Už se nezvedne…

Patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna a ráda se bavila ve společnosti. Herečka Jana Brejchová…

celý článek »

Brno - Krimi

Zastali se dívky a málem přišli o život:…

Jako meloun málem rozřízl hlavu Davidovi z Brna Mohamed z Egypta. David se totiž zastal napadené…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Pastva na úhoru jedinečnosti…

Jakákoli osobitost, ať už jde o vzhled, myšlení, chování, dav provokuje. Český národ zejména, neboť…

celý článek »

Ročník 2018/19

Skuhravý o Opavě: Její trenér musí být génius.…

Dukla vs. Opava jako jeden ze šlágrů kola FORTUNA:LIGY? Před sezonou by to znělo jako nepovedený…

celý článek »