- Teplý salát s květákem a špenátemFoto: shutterstock.com4. července 2015 / 06:00
Květák byl údajně oblíbenou pochoutkou už na stole francouzských králů. Není divu, tato zelenina je totiž neuvěřitelně variabilní. Navíc právě začala jeho sezona, takže ho pořídíte opravdu za pár korun. Přesvědčte se, že zapékaný nebo v kombinaci se sýrem a smetanou je opravdovou delikatesou. Nedáte dopustit na obalovaný? Vyzkoušejte ho tentokrát upéct v troubě. Je dietnější, ale neméně dokonalý.
Teplý salát s květákem a špenátem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 květák
* 500 g listů špenátu
* 3 stroužky česneku
* olej
* sůl, pepř
Postup:
Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Na pánvi nechte rozpustit olej a opečte na něm prolisované stroužky česneku. Přidejte propláchnutý špenát a nechte ho zavadnout. Uvařený a okapaný květák opečte na jiné pánvi dozlatova, přidejte ho ke špenátu, dobře promíchejte a směs ještě krátce poduste. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
Smetanová květáková polévka
* 600 g čerstvého květáku
* 1,5 l vody
* 500 ml vývaru (bujon)
* 40 g másla
* 6 lžic smetany
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* pórek na ozdobení
Postup:
Květák očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozeberte na růžičky. Ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka. Část vývaru z květáku slijte a květák ve zbytku vývaru rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte vývar, osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu. Pak přidejte máslo a odstavte. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a rychle ho zašlehejte do polévky. Už dál nevařte. Na talířích polévku ozdobte nakrájeným pórkem.
Rychlé květákové placičky
* 1 celý květák
* 2 vejce
* olej
* 1 stroužek česneku
* 6 lžic polohrubé mouky
* sůl a mletý bílý pepř dle chuti
Postup:
Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Nechte vychladnout, rozmačkejte ho vidličkou nadrobno, přidejte mouku, prolisovaný stroužek česneku a žloutky. Nakonec velmi opatrně vmíchejte také pevný vyšlehaný sníh z bílků. Podle chuti osolte a opepřete. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova.
Gratinovaný květák se sýrem
* 1 středně velký květák
* 2 vejce
* 60 g tvrdého sýra
* 50 ml smetany
* 3 lžíce polohrubé mouky
* 40 g másla
* tuk na vymazání zapékací mísy
Postup:
Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Vychladlý květák nasekejte nahrubo a rozložte do tukem vymazané zapékací mísy. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte smetanou a povařte na hustou kaši. Vmíchejte žloutky a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Směs nalijte na květák, posypejte jemně nastrouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě zapečte na 170 °C dorůžova.
Obalovaný květák bez smažení
*1 ks květáku
* 2 vejce
* hladkou mouku
* strouhanku
* sůl
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C, připravte si plech na pečení a vyložte ho pečicím papírem. Květák rozeberte na růžičky a důkladně ho omyjte. Poté jednotlivé růžičky obalte v klasickém trojobalu – nejdříve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Takto obalené růžičky vyskládejte na plech tak, aby se nedotýkaly. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 50 minut. Občas růžičky otočte, aby byl květák zlatavý ze všech stran.
Tip: Nebaví vás obalovat květák? Pomůžou vám uzavíratelné krabičky. Do jedné dejte rozšlehané vejce, přidejte omytý květák, uzavřete a důkladně zatřepejte. Stejně postupujte s miskou, do které dáte strouhanku. Uzavřít, protřepat a květák je obalený bez zbytečného nepořádku. Navíc bleskově rychle.