Sezona květáku je tu: Zkuste ho gratinovaný nebo obalovaný bez smažení! | Recepty.Blesk.cz

Sezona květáku je tu: Zkuste ho gratinovaný nebo obalovaný bez smažení!

  • Teplý salát s květákem a špenátem
    Teplý salát s květákem a špenátem
    Foto: shutterstock.com
    4července   2015  /  06:00

    Květák byl údajně oblíbenou pochoutkou už na stole francouzských králů. Není divu, tato zelenina je totiž neuvěřitelně variabilní. Navíc právě začala jeho sezona, takže ho pořídíte opravdu za pár korun. Přesvědčte se, že zapékaný nebo v kombinaci se sýrem a smetanou je opravdovou delikatesou. Nedáte dopustit na obalovaný? Vyzkoušejte ho tentokrát upéct v troubě. Je dietnější, ale neméně dokonalý.

  • Teplý salát s květákem a špenátem


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 květák

    * 500 g listů špenátu

    * 3 stroužky česneku

    * olej

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Na pánvi nechte rozpustit olej a opečte na něm prolisované stroužky česneku. Přidejte propláchnutý špenát a nechte ho zavadnout. Uvařený a okapaný květák opečte na jiné pánvi dozlatova, přidejte ho ke špenátu, dobře promíchejte a směs ještě krátce poduste. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.

  • Smetanová květáková polévka

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g čerstvého květáku

    * 1,5 l vody

    * 500 ml vývaru (bujon)

    * 40 g másla

    * 6 lžic smetany

    * 1 žloutek

    * sůl a mletý bílý pepř

    * pórek na ozdobení

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozeberte na růžičky. Ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka. Část vývaru z květáku slijte a květák ve zbytku vývaru rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte vývar, osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu. Pak přidejte máslo a odstavte. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a rychle ho zašlehejte do polévky. Už dál nevařte. Na talířích polévku ozdobte nakrájeným pórkem.

  • Rychlé květákové placičky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celý květák

    * 2 vejce

    * olej

    * 1 stroužek česneku

    * 6 lžic polohrubé mouky

    * sůl a mletý bílý pepř dle chuti

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Nechte vychladnout, rozmačkejte ho vidličkou nadrobno, přidejte mouku, prolisovaný stroužek česneku a žloutky. Nakonec velmi opatrně vmíchejte také pevný vyšlehaný sníh z bílků. Podle chuti osolte a opepřete. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova.

  • Gratinovaný květák se sýrem

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 středně velký květák

    * 2 vejce

    * 60 g tvrdého sýra

    * 50 ml smetany

    * 3 lžíce polohrubé mouky

    * 40 g másla

    * tuk na vymazání zapékací mísy

     

    Postup:

    Květák očistěte, omyjte a uvařte v osolené vodě dopoloměkka. Vychladlý květák nasekejte nahrubo a rozložte do tukem vymazané zapékací mísy. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte smetanou a povařte na hustou kaši. Vmíchejte žloutky a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Směs nalijte na květák, posypejte jemně nastrouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě zapečte na 170 °C dorůžova.

  • Obalovaný květák bez smažení

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *1 ks květáku

    * 2 vejce

    * hladkou mouku

    * strouhanku

    * sůl

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C, připravte si plech na pečení a vyložte ho pečicím papírem. Květák rozeberte na růžičky a důkladně ho omyjte. Poté jednotlivé růžičky obalte v klasickém trojobalu – nejdříve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Takto obalené růžičky vyskládejte na plech tak, aby se nedotýkaly. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 50 minut. Občas růžičky otočte, aby byl květák zlatavý ze všech stran.

     

    Tip: Nebaví vás obalovat květák? Pomůžou vám uzavíratelné krabičky. Do jedné dejte rozšlehané vejce, přidejte omytý květák, uzavřete a důkladně zatřepejte. Stejně postupujte s miskou, do které dáte strouhanku. Uzavřít, protřepat a květák je obalený bez zbytečného nepořádku. Navíc bleskově rychle.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz