Jablka na každý pád: Upečte si voňavé koláče plné podzimu | Recepty.Blesk.cz

Jablka na každý pád: Upečte si voňavé koláče plné podzimu

  • Foto: shutterstock.com
    27září   2015  /  06:00

    Jsou šťavnatá, kyselá, sladká, voňavá a hlavně – teď je všude koupíte za pár korun! Zakousněte se do jablečného štrúdlu, dortu nebo si zavařte lahodné želé na zimu.

  • Jablečný koláč se sněhem

    Jablečný koláč se sněhem

    Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):


    NA TĚSTO:
    180 g hladké mouky
    100 g másla
    1 velkou lžíci moučkového cukru
    1 žloutek

     

    NA NÁPLŇ:
    2 jablka
    2 citrony
    2 zarovnané lžičky škrobu
    100 g krupicového cukru
    80 g másla
    3 žloutky
    1 vejce

     

    NA SNÍH:
    4 bílky
    200 g krupicového cukru
    2 zarovnané lžičky škrobu

     

    Postup:

    Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto. Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.

     

    Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).

     

    Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.

  • Jablečná linecká mřížka

    Jablečná linecká mřížka

    Budete potřebovat (na koláč o průměru 28 cm):

     

    NA TĚSTO:
    240 g hladké mouky
    160 g másla
    80 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    kůru z 1 citronu
    1 vejce

     

    NA NÁPLŇ:
    100 g mletých mandlí
    2 vejce
    2 žloutky
    150 g cukru
    4–5 jablek
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Z mouky, chladného másla, obou cukrů, vejce a kůry rychle vypracujte těsto. Pokud se příliš drobí, přidejte k němu pár lžic studené vody. Udělejte z něj vyšší placku a ve fólii nechte půl hodiny v lednici. Pak na pomoučené ploše vyválejte tři čtvrtiny těsta tak, aby zaplnilo dno i stěny koláčové formy.

     

    Na náplň ušlehejte vejce a žloutky se 100 g cukru, pak všlehejte mandle. Hmotu vlijte na těsto. Povrch poklaďte jablky pokrájenými na plátky a posypejte zbývajícím cukrem. Ze zbývajícího těsta nakrájejte proužky, kterými poklaďte jablka. Pečte při 170 °C asi 40 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

  • Jablečné měšce

    Jablečné měšce

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    4 jablka
    1 balení vyváleného listového těsta
    100 g marcipánu
    1 hrst rozinek
    1 hrst mandlových lupínků
    4 lžíce medu
    1 žloutek

    NA OMÁČKU:

    700 ml mléka
    1 vanilkový pudinkový prášek
    4 lžíce cukru

     

    Postup:

     Jablka oloupejte, vyřízněte z nich jádřince a do vzniklého otvoru vtlačte marcipán a rozinky. Na pomoučené ploše nebo na pečicím papíru rozdělte těsto na čtyři stejně velké čtverce, odkrojky nevyhazujte. Každý čtverec potřete po okrajích vodou a vysypejte mandlovými lupínky. Doprostřed posaďte jablko, potřete každé lžící medu a těsto kolem jablka pevně obalte. Svažte ho potravinářským provázkem, ale ne moc pevně, aby se jím těsto nepřeřízlo.

     

    Měšce dejte na plech a potřete je žloutkem. Ze zbytků vykrojte lístky, položte je na měšce a také je potřete žloutkem. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Mezitím uvařte omáčku podle návodu na obalu pudinku, jen s tím rozdílem, že použijete více mléka. Před podáváním stačí z omáčky stáhnout škraloup.

  • Jableční šneci s rozinkami

    Jableční šneci s rozinkami

    Budete potřebovat (na 15 kousků):

     

    NA TĚSTO:
    3 hrnky hladké mouky
    1 instantní droždí
    ¼ hrnku cukru
    ½ hrnku teplé vody
    ½ hrnku jablečné šťávy
    1 velké vejce
    2 lžíce rozpuštěného másla

     

    NA NÁPLŇ:
    2 pevná jablka
    2 hrsti rozinek
    3 lžíce rumu
    1 hrnek hnědého cukru
    2 lžíce skořice
    2 lžíce změklého másla
    moučkový cukr na polevu

     

    Postup:

    Droždí rozmíchejte v teplé vodě a přidejte k němu polovinu mouky. Jablečnou šťávu smíchejte s máslem, vejcem a cukrem a přidejte ji k mouce. Až se vše spojí, přidávejte po částech zbytek mouky. Těsto by mělo být pružné a nelepivé. Nechte ho kynout asi 1,5 hodiny.

     

    Rozinky propláchněte a naložte je do rumu. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválejte ho na pomoučeném vále na obdélník 40x 20 cm a potřete ho máslem. Smíchejte cukr se skořicí, polovinou posypejte těsto. Poklaďte rozinkami a na kostičky nakrájenými jablky, posypejte druhou polovinou cukru a stočte do rolády.

     

    Tu nakrájejte na stejně široké šneky. Řezem je postavte do pečicí formy volně vedle sebe a nechte je při 170 °C péct asi 25 minut. Pár lžic moučkového cukru pak smíchejte s pár kapkami vody na polotekutou kašičku, kterou hotové šneky pokapejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Svět

Němci zabránili krveprolití. Odhalili chystaný…

Německo zmařilo v roce 2016 teroristickému hnutí Islámský stát (IS) plány na velký útok v zemi. Dnes…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

Události

Elitní vojáci světových kvalit. Mrtvé kolegy…

Jak náčelník generálního štábu Aleš Opata slíbil, tak se stalo. Čeští vojáci zneškodnili útočníky,…

celý článek »