- Foto: shutterstock.com27. září 2015 / 06:00
Jsou šťavnatá, kyselá, sladká, voňavá a hlavně – teď je všude koupíte za pár korun! Zakousněte se do jablečného štrúdlu, dortu nebo si zavařte lahodné želé na zimu.
Jablečný koláč se sněhem
Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):
NA TĚSTO:
180 g hladké mouky
100 g másla
1 velkou lžíci moučkového cukru
1 žloutekNA NÁPLŇ:
2 jablka
2 citrony
2 zarovnané lžičky škrobu
100 g krupicového cukru
80 g másla
3 žloutky
1 vejceNA SNÍH:
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 zarovnané lžičky škrobuPostup:
Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto. Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.
Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).
Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.
Jablečná linecká mřížka
Budete potřebovat (na koláč o průměru 28 cm):
NA TĚSTO:
240 g hladké mouky
160 g másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůru z 1 citronu
1 vejceNA NÁPLŇ:
100 g mletých mandlí
2 vejce
2 žloutky
150 g cukru
4–5 jablek
moučkový cukr na posypáníPostup:
Z mouky, chladného másla, obou cukrů, vejce a kůry rychle vypracujte těsto. Pokud se příliš drobí, přidejte k němu pár lžic studené vody. Udělejte z něj vyšší placku a ve fólii nechte půl hodiny v lednici. Pak na pomoučené ploše vyválejte tři čtvrtiny těsta tak, aby zaplnilo dno i stěny koláčové formy.
Na náplň ušlehejte vejce a žloutky se 100 g cukru, pak všlehejte mandle. Hmotu vlijte na těsto. Povrch poklaďte jablky pokrájenými na plátky a posypejte zbývajícím cukrem. Ze zbývajícího těsta nakrájejte proužky, kterými poklaďte jablka. Pečte při 170 °C asi 40 minut. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Jablečné měšce
Budete potřebovat (na 4 porce):
4 jablka
1 balení vyváleného listového těsta
100 g marcipánu
1 hrst rozinek
1 hrst mandlových lupínků
4 lžíce medu
1 žloutek
NA OMÁČKU:
700 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
4 lžíce cukruPostup:
Jablka oloupejte, vyřízněte z nich jádřince a do vzniklého otvoru vtlačte marcipán a rozinky. Na pomoučené ploše nebo na pečicím papíru rozdělte těsto na čtyři stejně velké čtverce, odkrojky nevyhazujte. Každý čtverec potřete po okrajích vodou a vysypejte mandlovými lupínky. Doprostřed posaďte jablko, potřete každé lžící medu a těsto kolem jablka pevně obalte. Svažte ho potravinářským provázkem, ale ne moc pevně, aby se jím těsto nepřeřízlo.
Měšce dejte na plech a potřete je žloutkem. Ze zbytků vykrojte lístky, položte je na měšce a také je potřete žloutkem. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Mezitím uvařte omáčku podle návodu na obalu pudinku, jen s tím rozdílem, že použijete více mléka. Před podáváním stačí z omáčky stáhnout škraloup.
Jableční šneci s rozinkami
Budete potřebovat (na 15 kousků):
NA TĚSTO:
3 hrnky hladké mouky
1 instantní droždí
¼ hrnku cukru
½ hrnku teplé vody
½ hrnku jablečné šťávy
1 velké vejce
2 lžíce rozpuštěného máslaNA NÁPLŇ:
2 pevná jablka
2 hrsti rozinek
3 lžíce rumu
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce skořice
2 lžíce změklého másla
moučkový cukr na polevuPostup:
Droždí rozmíchejte v teplé vodě a přidejte k němu polovinu mouky. Jablečnou šťávu smíchejte s máslem, vejcem a cukrem a přidejte ji k mouce. Až se vše spojí, přidávejte po částech zbytek mouky. Těsto by mělo být pružné a nelepivé. Nechte ho kynout asi 1,5 hodiny.
Rozinky propláchněte a naložte je do rumu. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválejte ho na pomoučeném vále na obdélník 40x 20 cm a potřete ho máslem. Smíchejte cukr se skořicí, polovinou posypejte těsto. Poklaďte rozinkami a na kostičky nakrájenými jablky, posypejte druhou polovinou cukru a stočte do rolády.
Tu nakrájejte na stejně široké šneky. Řezem je postavte do pečicí formy volně vedle sebe a nechte je při 170 °C péct asi 25 minut. Pár lžic moučkového cukru pak smíchejte s pár kapkami vody na polotekutou kašičku, kterou hotové šneky pokapejte.