- Foto: David Háva9. října 2015 / 06:00
Nad omáčky není! Řeč je samozřejmě o těch klasických, českých, které tolik milujeme. I když jste třeba přešli na dietnější stravu, jednou za čas si "zahřešte" a vraťte se zpátky do dětství. Vůně poctivé české omáčky vám jej zaručeně připomene.
Rajská omáčka
Budete potřebovat (pro 6 osob):
Foto: David Háva
* 2 kg hovězího zadního
* 1 cibuli
* 2 lžičky cukru
* 1/2 lžičky skořice
* 1 svitek skořice
* 1 kg rajčat
* 4 stroužky česneku
* 2 plechovky loupaných rajčat
* sůl, pepř
* 3 bobkové listy
* 4 kuličky nového koření
* hrst lístků bazalky
* 2 snítky tymiánu
* 3 lžíce oleje
Postup:
V hlubokém pekáči na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak maso vyjměte, dejte stranou a k výpeku přidejte cukr, ten nechte zkaramelizovat.
Rajčata spařte a vcelku je přidejte do hrnce. Promíchejte s cibulí, přidejte celé stroužky česneku, bylinky a koření. Vraťte zpět maso a do pekáče vyklopte ještě loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby ještě vše podlijte trochou vývaru.
Omáčku s masem nechte v troubě asi 3 hodiny. Pak maso vyjměte, z omáčky odstraňte skořici, bobkové listy a kuličky koření. Rozmixujte ji, propasírujte a podle chuti ještě doslaďte, osolte a opepřete. Podávejte s nakrájeným masem a knedlíkem.
Kuře na paprice
Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva
* 1 celé kuře
* sůl
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 100 g másla
* 1 l vývaru
* 1 smetanu
* 2 lžíce hladké mouky
Postup:
Kuře naporcujte a na másle ho opečte ze všech stran dorůžova. Pak ho zalijte vývarem, přiklopte a duste asi hodinu. Maso vyjměte, do kastrolu přidejte mletou papriku a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a odstavte. Maso mezitím oberte a vraťte do kastrolu. Podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.
Znojemská omáčka
Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva
* 800 g loupané plece
* 600 ml vývaru
* 50 g na špalíčky nakrájeného špeku
* 1 cibuli
* 50 g na kostičky nakrájené slaniny
* sůl, pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 100 g kyselých okurek
Postup:
Maso důkladně prošpikujte a pak ho osolte a opepřete. Na oleji opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Podlijte ho částí vývaru, přiklopte a duste ho v troubě asi 2 hodiny.
Pak maso vyjměte a k výpeku dolijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu a vmíchejte mouku smíchanou s trochou vody. Po 20 minutách omáčku přeceďte, osolte ji, opepřete a vmíchejte do ní na kousky nakrájené okurky upečené na slanině. Hotovou omáčku podávejte s rýží.
Křenová omáčka
Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva
* 800 g hovězí špičky
* 1 cibuli
* 1 mrkev
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky pepře
* 4 kuličky nového koření
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 1 smetanu
* sůl
* 5 lžic strouhaného křenu
* špetku muškátového oříšku
Postup:
Maso opláchněte a vložte do vroucí vody. Přidejte cibuli, očištěnou mrkev, sůl, koření a vařte, dokud maso není měkké. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji asi litrem vývaru z masa a přiveďte k varu.
Omáčku krátce povařte, pak vmíchejte smetanu, špetku muškátového oříšku a dochuťte ji solí a cukrem. Vmíchejte křen a omáčku ještě prohřejte. Podávejte ji s masem nakrájeným na plátky a houskovými knedlíky.
Koprová omáčka s vejcem
Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva
* 1 l hovězího vývaru
* 4 lžíce másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 300 ml smetany
* 1 svazek čerstvého kopru
* 2 lžičky cukru
* 600 g brambor uvařených ve slupce
* 4 natvrdo uvařená vejce
* šťávu z 1 citronu
* sůl, pepř
Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte metličkou. Vše přiveďte k varu, přidejte nasekaný kopr a smetanu, krátce vařte a pak stáhněte z ohně. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájenými bramborami a vejci.
Svíčková na smetaně
Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva
* 1 a 1/2 kg pravé hovězí svíčkové
* 70 g slaniny nakrájené na špalíčky
* 200 g másla
* 2 mrkve
* 2 petržele
* kousek celeru
* 10 kuliček pepře
* 2 kuličky nového koření
* 2 bobkové listy
* 200 ml vývaru
* sůl, pepř
* 1 lžíci brusinek
* 200 ml smetany
* 1 zakysanou smetanu
* 1 lžíci hladké mouky
Postup:
Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete. Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.
Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C. Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.
Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).