Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí! | Recepty.Blesk.cz

Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí!

  • Foto: David Háva
    9října   2015  /  06:00

    Nad omáčky není! Řeč je samozřejmě o těch klasických, českých, které tolik milujeme. I když jste třeba přešli na dietnější stravu, jednou za čas si "zahřešte" a vraťte se zpátky do dětství. Vůně poctivé české omáčky vám jej zaručeně připomene.

  • Rajská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    Rajská omáčka

    * 2 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky cukru

    * 1/2 lžičky skořice

    * 1 svitek skořice

    * 1 kg rajčat

    * 4 stroužky česneku

    * 2 plechovky loupaných rajčat

    * sůl, pepř

    * 3 bobkové listy

    * 4 kuličky nového koření

    * hrst lístků bazalky

    * 2 snítky tymiánu

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hlubokém pekáči na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak maso vyjměte, dejte stranou a k výpeku přidejte cukr, ten nechte zkaramelizovat.

     

    Rajčata spařte a vcelku je přidejte do hrnce. Promíchejte s cibulí, přidejte celé stroužky česneku, bylinky a koření. Vraťte zpět maso a do pekáče vyklopte ještě loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby ještě vše podlijte trochou vývaru.

     

    Omáčku s masem nechte v troubě asi 3 hodiny. Pak maso vyjměte, z omáčky odstraňte skořici, bobkové listy a kuličky koření. Rozmixujte ji, propasírujte a podle chuti ještě doslaďte, osolte a opepřete. Podávejte s nakrájeným masem a knedlíkem.

  • Kuře na paprice

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Kuře na paprice

    * 1 celé kuře

    * sůl

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 100 g másla

    * 1 l vývaru

    * 1 smetanu

    * 2 lžíce hladké mouky

     

    Postup:

    Kuře naporcujte a na másle ho opečte ze všech stran dorůžova. Pak ho zalijte vývarem, přiklopte a duste asi hodinu. Maso vyjměte, do kastrolu přidejte mletou papriku a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a odstavte. Maso mezitím oberte a vraťte do kastrolu. Podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.

  • Znojemská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Znojemská omáčka

    * 800 g loupané plece

    * 600 ml vývaru

    * 50 g na špalíčky nakrájeného špeku

    * 1 cibuli

    * 50 g na kostičky nakrájené slaniny

    * sůl, pepř

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g kyselých okurek

     

    Postup:

    Maso důkladně prošpikujte a pak ho osolte a opepřete. Na oleji opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Podlijte ho částí vývaru, přiklopte a duste ho v troubě asi 2 hodiny.

     

    Pak maso vyjměte a k výpeku dolijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu a vmíchejte mouku smíchanou s trochou vody. Po 20 minutách omáčku přeceďte, osolte ji, opepřete a vmíchejte do ní na kousky nakrájené okurky upečené na slanině. Hotovou omáčku podávejte s rýží.

  • Křenová omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Křenová omáčka

    * 800 g hovězí špičky

    * 1 cibuli

    * 1 mrkev

    * 2 bobkové listy

    * 4 kuličky pepře

    * 4 kuličky nového koření

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 smetanu

    * sůl

    * 5 lžic strouhaného křenu

    * špetku muškátového oříšku

     

    Postup:

    Maso opláchněte a vložte do vroucí vody. Přidejte cibuli, očištěnou mrkev, sůl, koření a vařte, dokud maso není měkké. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji asi litrem vývaru z masa a přiveďte k varu.

     

    Omáčku krátce povařte, pak vmíchejte smetanu, špetku muškátového oříšku a dochuťte ji solí a cukrem. Vmíchejte křen a omáčku ještě prohřejte. Podávejte ji s masem nakrájeným na plátky a houskovými knedlíky.

  • Koprová omáčka s vejcem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Koprová omáčka

    * 1 l hovězího vývaru

    * 4 lžíce másla

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 300 ml smetany

    * 1 svazek čerstvého kopru

    * 2 lžičky cukru

    * 600 g brambor uvařených ve slupce

    * 4 natvrdo uvařená vejce

    * šťávu z 1 citronu

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte metličkou. Vše přiveďte k varu, přidejte nasekaný kopr a smetanu, krátce vařte a pak stáhněte z ohně. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájenými bramborami a vejci.

  • Svíčková na smetaně

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Svíčková na smetaně

    * 1 a 1/2 kg pravé hovězí svíčkové

    * 70 g slaniny nakrájené na špalíčky

    * 200 g másla

    * 2 mrkve

    * 2 petržele

    * kousek celeru

    * 10 kuliček pepře

    * 2 kuličky nového koření

    * 2 bobkové listy

    * 200 ml vývaru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci brusinek

    * 200 ml smetany

    * 1 zakysanou smetanu

    * 1 lžíci hladké mouky

     

    Postup:

    Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete. Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.

     

    Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C. Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.

     

    Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Ostrava

Horor v Havířově: U domu našli ženu zbitou…

S rozbitým obličejem, pobitým tělem a v rozervaném oblečení ležela před vchodem u domu v Beethovenově…

celý článek »