5 tipů, jak připravit ty nejlepší burgery | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak připravit ty nejlepší burgery

  • Co je nejdůležitější na dobrém hamburgeru? Kvalitní maso i volba správného pečiva
    Co je nejdůležitější na dobrém hamburgeru? Kvalitní maso i volba správného pečiva
    Foto: shutterstock.com
    21července   2015  /  06:00

    Ještě před pár lety jsme ty pravé hamburgery ani neznali. U stánků jsme se ládovali bezbarvými plackami postrádajícími jakoukoliv chuť a doplněnými kysaným zelím. V poslední době se však naštěstí začaly množit podniky, které ty pravé hamburgery nabízejí. A Češi jejich chuti propadli. Jak si je připravit doma?

  • Na poměru masa záleží



    Výběr masa na hamburgery je víc než důležitý. Možná jste přesvědčeni, že když si u řezníka vyberete nádherně libový kousek a necháte si ho namlít, budou vaše hamburgery dokonalé. Bohužel to tak ale není. Nejlepším masem pro jejich přípravu je krk, podplečí nebo plec. Nejvhodnější je maso z mladých býčků, které se nechá vyzrát cca 14 dní. A záleží i na obsahu tuku. Ideální poměr je 70 až 80 % masa a 20 až 30 % tuku. Kromě libového hovězího můžete klidně přidat kus tučnějšího vepřového. Z libového masa by totiž hamburgery byly suché jako troud.
  • Vyhněte se koření


    Spousta lidí si hamburgery pořád tak trochu plete s našimi karbanátky. Do namletého masa tak přidává spoustu dalších ingrediencí, jako jsou nakrájená cibule, zelenina, sýry, vejce, strouhanka a další. Jenže nic z toho do pravého hamburgeru nepatří. Pokud je použité maso dostatečně kvalitní, tak ho není vůbec nutné kořenit. U kvalitního burgeru by takové dochucení mohlo zkazit i jeho chuť. Věřte, že úplně stačí ho jen z obou stran posolit a opepřit. 
  • Grilujte jako odborník


    Délka grilování nebo opékaní burgeru vždy záleží na jeho velikosti a na teplotě grilu, na kterém ho připravujete. Vždy se držte především velikosti pečiva a burger vždy udělejte o něco větší, při opékání se totiž smrskne. Doba úpravy se liší také podle typu a zralosti masa a stáří zvířete. Pohybuje se mezi minutou a půl až osmi minutami na každou stranu, takže nezbývá než to na prvním burgeru prostě vyzkoušet. Burger položte na gril, mírně ho houskou nebo obracečkou přitlačte a nechte do poloviny propéct bez otáčení. Díky přitlačení na začátku se vám maso nevyboulí a nezkroutí. To, že máte maso otočit, poznáte podle toho, že po krajích dostává šedivo-hnědou barvu. Kdybyste maso otočili dříve, mohl by se burger rozpadnout. Nikdy burger neotáčejte více než jednou. Po grilování nechte maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily.
  • Nezapomeňte na briošky


    Ani sebelepší burger však nebude dokonalý, pokud zvolíte špatné pečivo. Nemůžete použít jen tak nějakou "housku" či "kaiserku". Správný hamburger patří do máslové briošky, jejíž nasládlá chuť skvěle doplňuje slanou chuť masa, která se nerozpadá a dokáže do sebe vsáknout hodně šťávy. Briošku rozřízněte, řeznou stranou opečte nasucho a uchovejte v teple. Nakonec ji můžete lehce potřít máslem. Nepřehánějte to ale!
  • Harmonie chutí


    Tady konečně můžete popustit uzdu své fantazii. Záleží jen na vás a vašich chutích, co do burgeru dáte. Pamatujte si ale, že žádná chuť by neměla přebíjet tu další. Pořadí vrstev volte tak, aby vám při smáčknutí burgeru a při jídle po sobě vrstvy neklouzaly a burger se nerozjížděl v rukou. Před dokončením položte na maso dva plátky nějakého chuťově výraznějšího sýra, ideální volbou je čedar. Jednu stranu pečiva pomažte kečupem, druhou majonézou. Je na vás, zda použijete zeleninu čerstvou nebo ji ogrilujete. Dopředu si také můžete na grilu opéct slaninu dokřupava. Například list salátu zase pomůže, aby šťáva z masa nerozmočila briošku.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »