Nejoblíbenější polévky od našich babiček. Kterou vaří ta vaše? | Recepty.Blesk.cz

Nejoblíbenější polévky od našich babiček. Kterou vaří ta vaše?

Kulajda patří mezi naše tradiční pokrmy. Základ kulajdy tvoří kopr, smetana nebo mléko, vajíčka a brambory.
Kulajda patří mezi naše tradiční pokrmy. Základ kulajdy tvoří kopr, smetana nebo mléko, vajíčka a brambory.
Foto: Shutterstock.com
03.06.2015 / 13:54

Věděli jste, že polévky vaří lidstvo už od pravěku? Od té doby sice doznaly receptury značných změn, ale i tak zůstávají nejrůznější vývary, zahuštěné či krémové polévky základem celosvětové kuchyně. Ačkoli si v české gastronomii pomalu začínají nacházet své místo exotická vietnamská pho bo nebo studené ovocné polévky, klasika našich babiček stále vítězí. Kterou z následujících polévkových stálic vaří vaše babičky?

Dršťková polévka

 

Foto: Shutterstock.com

Dršťková polévka pochází z Uher, odkud se rozšířila po celém území bývalého Rakousko-Uherska. Je známá také jako polévka staničních restaurací. Dodnes je vnímána jako vydatné hospodské jídlo. Nesmějí v ní chybět hovězí dršťky, paprika ani jíška.

 

Dršťky se vyrábějí z předvařených předžaludků skotu, které se vyprázdní a několikrát properou. Poté se svalovina nakrájí na nudličky a dršťky jsou na světě.

 

Jelikož má k této surovině mnoho strávníků výhrady, začali ji kuchaři nahrazovat, a to zejména nejrůznějšími druhy hub. Běžně se dnes proto můžete setkat s dršťkovou polévkou z hlívy ústřičné, kotrče nebo třeba václavek. Pro nikoho asi nebude překvapením, že dršťkovou milují zejména muži.

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Kulajda

 

Foto: Shutterstock.com

Kulajda patří mezi naše tradiční pokrmy. Bývá uváděna s přízviskem jihočeská, ale vaří se ve všech krajích České republiky. Zvláštní název kulajda vznikl pravděpodobně z nářečního slovesa zakulat nebo zakudlit, což původně znamenalo zakvedlat.

 

Základ kulajdy tvoří kopr, smetana nebo mléko, vajíčka a brambory. Neexistuje jednotný názor na to, zda do ní patří také houby. Jak připravuje kulajdu vaše babička – s houbami, či bez?

 

Pokud vám babiččiny polévky a další jídla chutnají, soutěžte o zajímavé ceny na jakoodbabicky.cz. Vaše babička může vyhrát dokonce možnost vaření s Markétou Hrubešovou v novém pořadu TV Paprika: Recepty pro radost od našich babiček.

Kulajda

Kulajda

Vydatná polévka, která nahradí hlavní chod, má u nás letitou historii. Vyzkoušejte poctivou klasiku, na kterou stačí pár ingrediencí a všichni si pochutnají.…celý článek

Kyselo

 

Foto: Shutterstock.com

Kyselo se řadí ke klenotům podkrkonošské kuchyně. Jednalo se o polévku chudých horalů, takže zapomeňte na ingredience jako smetana, slanina nebo uzenina. V pravém kyselu nemají co pohledávat. Základ této polévky tvoří chlebový kvásek.

 

V Krkonoších a okolí ho seženete běžně v pekařstvích. V jiných regionech je nutné provést pátrání nebo si nechat kvásek vzejít doma, což zabere asi dva dny. Někdy bývá kyselo zaměňováno s kulajdou, chutná ale díky nakyslému kvásku úplně jinak.

 

Tato polévka patří k místním specialitám také v Polsku. Zkuste si někdy u našich severních sousedů objednat żur.

Kyselo

Kyselo

Tradiční krkonošská polévkacelý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz