Jarní vaření bez temně zelených listů špenátu, baby špenátu nebo mangoldu si vůbec nedokážeme představit. Právě teď už koupíte čerstvý na trzích i v dobrých supermarketech, a tak neváhejte a nechte svou tabuli zazelenat. Co třeba řízky plněné špenátem, skvělé slané koláče nebo saláty?
Víte, že špenát se v evropské kuchyni používá déle než 600 let? Takže se dá přepokládat, že ho lze připravit na mnohem více způsobů než jen ke králíkovi a knedlíkům. Zabrousily jsme do různých krajů a vybraly pro vás něco z francouzských, italských a překvapivě i rakouských specialit.
A víte, že ačkoli špenát neobsahuje extrémní množství železa, jak se dříve tradovalo, je skutečně zdravý? Výzkumy prokázaly, že působí jako prevence proti rakovině a pomáhá předejít degeneraci oční sítnice. Tak tedy dobrou chuť.
Salát s pečenou dýní, baby špenátem a kozím sýrem

Dýni můžete v kuchyni využít na sto způsobů, vyzkoušejte tento dietní salát se špenátem a kozím sýrem!celý článek
Kuřecí prsa plněná listovým špenátem a sýrem Ricotta

Kuřecí závitky se špenátem a ricottou jsou rychlé a vaše chuťové pohárky rozhodně nezklamou!celý článek
Italský houskový knedlík se špenátem a sýrem

Italské houskové knedlíky se špenátem jsou dokonalou ukázkou fůze německé a italské kuchyně. K dostání jsou v regionu Trentino tedy v jižním Tyrolsku.…celý článek

Takto plněné obalované řízečky si zamilujete a už nebude chtít jen ty obyčejné. Vyzkoušejte je!celý článek
Slaný štrúdl s tofu a mangoldem (špenátem)

Listové těsto potřené sezamovým olejem, pokladené šépenátovými listy a tofu osmahnutém na oleji.celý článek

Pro křesťanskou Itálii jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků roku. Stejně jako u nás, linou se italské Velikonoce v duchu setkání a hodování…celý článek