Test: 5 způsobů, jak udělat perfektní hranolky! Který je ten správný? | Recepty.Blesk.cz

Test: 5 způsobů, jak udělat perfektní hranolky! Který je ten správný?

Nedá se jim odolat, tak ať jsou to ty nejlepší!
Foto: Shutterstock.com
19.03.2015 / 06:00

Ukažte mi někoho, kdo nemá rád hranolky. Navzdory tomu, že mají mnoho kalorií, si je čas od času rád dopřeje každý. Ale vyčarovat doma ty opravdu křupavé z pravých brambor, není tak snadné, jak by se na první pohled zdálo. Vyzkoušela jsem proto 5 různých způsobů přípravy hranolek, které jsem našla na internetu.

Možná se budete divit, ale připravit krásně křupavé domácí hranolky není vůbec jednoduché. Rozhodně nestačí nakrájet brambory a hodit je do rozpáleného oleje. Takové hranolky budou uvnitř tuhé a nebudou křupavé. Ty pečené v troubě zase chutnají spíš jako pečené brambory než hranolky. Navíc, jak se během našeho pokusu ukázalo, co člověk to jiná hranolka. Někdo nedá dopustit na ty uvnitř kašovité, jiný upřednostňuje ty trochu na zkus a já si oblíbila octovou marinádu. Jedni je rádi se slupkou, druzí bez ní. Pro někoho je dokonalá zhruba 1 cm silná, pro jiného spíš steaková silná kolem 2 cm. Všichni se ale shodují na tom, že hranolky musí být uvnitř dodělané a na vrchu krásně křupavé. A v tom je právě kámen úrazu.

Dvojímu smažení se nevyhnete

Docílit tohoto dvojího efektu a zároveň uchovat chuť brambory nelze jinak, než dvojím smažením. Což se mi tak úplně nezamlouvá. Vyzkoušela jsem proto i recept, kde se hranolky smaží jen jednou, ale s výsledkem jsem moc spokojená nebyla. Stejně tak se kuchaři neshodnou, zda použít brambory typu C nebo B. Zkusila jsem tedy obojí. Smažit je prý nejlepší na arašídovém oleji, jako v Americe, který ale u nás není běžně k dostání. Sáhněte proto po řepkovém nebo slunečnicovém, skvěle ho zastoupí.

Teplota je důležitá

Zatímco některé recepty počítají se smažením na 160 a 190 stupňů, jiné jen na 100 stupňů. Jenže smažíte-li v pánvi, není to tak snadné rozeznat. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, pomůže vám tento taháček. Stačí, když hranolku zkušebně ponoříte do oleje a budete pozorovat, co se děje.

Vnější projev v blízkosti vložené suroviny Teplota [°C]
olej olej praská, netvoří se žádné bublinky teplota pod 90°C
objevuje se jen několik bublinek 90-130°C
objevuje se velký počet bublinek, není slyšet praskavý zvuk 130-170°C
objevuje se velký počet bublinek, je slyšet praskavý zvuk 170-230°C

 

 

 

 




1. Hranolky blanšírované a pak 2x smažené

Použila jsem brambory typu C. Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a důkladně je vyperte v opravdu studené vodě. Nechte je louhovat 30 minut. Když se vyplaví škrob, hranolky přeceďte a přesuňte do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut blanšírujte. Voda by se neměla vařit klokotem. Pak vodu sceďte, a hranolky důkladně osušte. Rozpalte dostatečné množství oleje, aby hranolky plavaly, na zhruba 160 stupňů (na varné desce přibližně stupeň 7). Vhoďte várku hranolků do rozpáleného oleje a nechte je jednu minutu smažit. Neměly by zhnědnout, jen se zatáhnout. Hranolky vyjměte, nechte okapat a na papírových utěrkách zcela vychladnout. V této fázi je můžete zamrazit. Nechte alespoň hodinu odstát v lednici. Před podávání znovu rozpalte olej, tentokrát na maximum (cca 190 stupňů) a hranolky osmažte pět až šest minut do zezlátnutí. Hotové nechte okapat, osolte a ihned servírujte.

Výsledek: Hranolky jsem po druhé musela smažit na nižší teplotu, při té nejvyšší by se za 5 minut smažení úplně spálily. Byly uvnitř akorát, chuťově perfektní i křupavé. Za mě skvělé, až na ten zdlouhavý postup. Ale pokud máte dost času, určitě to vyzkoušejte.

2. Hranolky vařené a 1x smažené

Brambory typu C oloupejte a podélně nakrájejte na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchněte, protože pouští hodně škrobu. Nasypte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolte 1 zarovnanou lžičkou soli a přiveďte k varu. Vařte 10-12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Uvařené brambory opatrně vylovte lžící na plech vyložený čistou utěrkou a nechte zcela vychladnout. Můžete tak učinit i den předem. Musí být opravdu studené. Rozehřejte olej na 180 stupňů, tedy téměř na plno. Hranolky postupně v několika dávkách usmažte dozlatova, každou asi to 3-5 minut podle toho, jak trefíte teplotu oleje. Vyjměte je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami a odsajte přebytečný tuk.

Výsledek: Hranolky byly ze všech testovaných nejkřupavější, ale chuťově nás zklamaly. Nechutnaly ani dětem, které si na křupavost obzvláště potrpí. Podle mě vaření zbavilo brambory chuti a vnitřek hranolek byl příliš kašovitý. Ale milovníci uvnitř kašovitých hranolek je určitě docení.

3. Hranolky 2x smažené ve vinném octu louhované

Brambory typu C s vysokým obsahem škrobu nakrájíme na hranolky . Vložíme je do studené vody s vinným octem (na 300 g hranolek 1 lžíce). Díky octu výborně udrží tvar, nerozpadají se a při další úpravě nečernají. Na pánvi nebo ve fritéze rozehřejeme na 190° C slunečnicový olej a hranolky smažíme asi minutu a necháme vychladnout. Hned po té je smažíme pod druhé, tentokrát asi 5 minut. Osolíme a ihned servírujeme.

Výsledek: Doporučuji smažit na nižší teplotu. Ocet má na svědomí, že hranolky rychleji zlátnou, takže by byly nakonec nedodělané. I tak byly na zkus tužší, což já mám ráda, ale u dětí neuspěli. Vzhledem k tomu, že je děláme jen kvůli nim, testem neprošly.


4. Hranolky spařené ve sladké vodě s octem a 2x smažené

Nakonec jsem se rozhodla zkusit trochu upravený recept na hranolky ala McDonalds, který jsem našla na YouTube. Autor hranolky na 10 minut zpařil v horké vodě, do které před tím rozpustil čajový šálek dextrózy a šálek glukózo-fruktózového sirupu. Protože se ani jedno nedá běžně sehnat a glukózo-fruktózový sirup je nutričně to nejhorší sladidlo ze všech, rozhodla jsem se pro vlastní zdravější verzi. Hranolky z brambor typu B jsem 10 minut louhovala v horké lázni, do které jsem přidala od oka jablečný ocet a asi 2 polévkové lžíce Golden Sirup, což je sladidlo známé z britské kuchyně a je to v podstatě lehce zkaramelizovaný svařený cukr s citronem. Stejně podle mě poslouží i med. Ocet jsem se rozhodla přidat proto, že v receptuře McDonalds je a navíc mi z předešlého experimentu zachutnal. Následně jsem hranolky 2 smažila po 2 minutách na cca 190%. Mezi smažením jsem je nechala vychladnout a zbavila přebytečného tuku.

Výsledek: Musela teplotu opět snížit, protože díky přidanému cukru, měly tendenci rychle hnědnout. Výsledek mě příjemně překvapil výraznější chutí a křupavostí. Ale s ohledem na to, že jiný způsob přípravy jsem vyhodnotila jako časově i kaloricky výhodnější, do svého seznamu receptů tento nepřidávám.

5. Hranolky holandské - 2 x smažené

Brambory typu B neloupeme.Jen omyjeme kartáčkem. Nakrájíme do požadovaného tvaru, na hranolky silné cca 1,5 cm. Vypereme ve studené vodě, osušíme a zhruba tři minuty smažíme v oleji rozehřátém na sto stupňů. Olej by neměl prskat, ani syčet. Jen by se v něm měly dělat bublinky. Hranolky při smažení na nižší teplotu pěkně změknou. Takto připravené vydrží maximálně 4 hodiny, nikdy déle. Těsně před servírováním smažíme znovu v oleji opět na 100° C další dvě minuty. Pak jsou hranolky i krásně křupavé a připravené ke konzumaci.

Výsledek: Ačkoli děti nemusí brambory ve slupce, u těchto hranolek jim to vůbec nevadilo. Byly krásně křupavé, měly výraznou chuť a co jsem ocenila já, bylo s nimi vlastně nejméně práce. Za mě jasně vyhrávají. Myslím, že při stejném postupu budou skvělé i oloupané a klidně z brambor varného typu C.

Jaký je váš rodinný fígl na hranolky? Napište do komentářů a my ho rádi vyzkoušíme!

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo?

Pečete rádi, ale na kynuté koláče, buchty či koblihy si netroufáte, protože se bojíte, že se vám kynutí nepodaří? Kynutá těsta jsou sice náročnější na přípravu a čas, protože vyžadují trpělivost a dlouhé hnětení, ale výsledek

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Zonyga vyšel s pravdou ven! Konec mlžení…

Nejdřív to vypadalo, že se jen náhodně potkali na letišti, pak se ukázalo, že jsou kolegové a navíc…

celý článek »

Příběhy

Postiženou Dominiku nechtěli pustit do obchodu…

S podobným chováním se paní Dominika prý ještě nesetkala. Poté, co se handicapovaná žena využívající…

celý článek »

Svět

Ivanka Trumpová se chlubila snímky z dovolené.…

Ivanka Trumpová, dcera a hlavní poradkyně prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, se na sociálních…

celý článek »

Praha - Zprávy

Na deset tisíc lidí prošlo Prahou: Účastníci…

Na Václavském náměstí v Praze celý den probíhaly akce spjaté s 21. srpnem 1968 i 1969. Dobové fotografie…

celý článek »