Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy | Recepty.Blesk.cz

Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy

  • Foto: iStock
    30srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, pak to rychle napravte. Čatní je víceúčelová sladkokyselá dobrota ze zeleniny, do které lze přidat i ovoce, koření a sušené plody, jež se hodí k masu, sýrům či rýži. Můžete si ho koupit již hotové, ale mnohem lepší je, když si ho vyrobíte ze sezonních surovin! Rajčat a paprik je všude dost!

  • Pozvolné vaření


     

    Základním pravidlem vaření čatní je pomalé vaření. Směs nakrájeného ovoce, zeleniny, koření, cukru a octa během vaření občas promíchejte. Ovoce a zeleninu nakrájejte na malé kousky, aby mělo čatní dobrou konzistenci. Jakmile zhoustne, začněte míchat častěji, aby se směs nepřipalovala ke dnu – výsledek by pak byl nahořklý. Rada: Cukr při přípravě čatní je nezbytný, protože díky němu slupky a dužina ovoce a zeleniny nadměrně nezměknou a nerozvaří se. Cukr se ale musí rozpustit ještě předtím, než směs přivedete k varu.

     

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Sezóna rajčat je tady, takže ji využijte a něco z nich vykouzlete. Takoví Italové se bez rajčat v kuchyni neobejdou a vědí, proč. Jsou zdravá, chutná…celý článek

  • Průběžně zkoušejte


     

    Přejeďte vařečkou po dně hrnce. Když je mezera několik vteřin viditelná, čatní je hotové. Pokud stopu hned zalije tekutina, čatní ještě chvíli vařte a pravidelně zkoušejte. Naplněné sklenice nechte před konzumací aspoň 1 měsíc odležet.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Čatní z rajčat a pečených paprik


     

    Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 oranžovou papriku, 1 žlutou papriku, 1,35 kg zralých rajčat, 2 cibule nasekané nahrubo, 450 g cukru krystal, 600 ml bílého vinného octa.

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky rozložte na plech a asi 30 minut pečte, dokud se slupka nesvraští a místy nezčerná. Mezitím si připravte rajčata: Na 1 minutu je vložte do vroucí vody a pak oloupejte. Upečené papriky ihned po vytažení z trouby přesuňte do igelitového pytlíku a nechte vychladnout. Pak je vyjměte a slupky stáhněte prsty a vyhoďte. Zbavte papriky semínek, odřízněte stopky a dužinu nahrubo nasekejte.

    2. Vložte oloupaná rajčata, nakrájené papriky a cibule do mixéru nebo robota a krátce mixujte – zelenina by měla být nasekaná, nikoli kašovitá! Můžete ji také nakrájet ručně.

    3. Všechny suroviny vložte do velkého nerezového hrnce s těžkým dnem. Ohřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu, pak oheň stáhněte a nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu.

    4. Ke konci vaření hodně míchejte, aby se nepřipálilo.

    5. Pak plňte do sklenic, které jsou sterilizované, ale pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Přiklopte kolečkem pečicího papíru. Uzavřete rezuvzdorným víčkem a nechte zrát aspoň jeden měsíc v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v ledničce. Uzavřené a neotevřené vydrží asi devět měsíců.

     



    Zkuste si kromě čatní vyrobit doma i tuhle skvělou marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta! 

    720p 480p 360p 240p
    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Barbara, která v reality show ulovila milionáře:…

Rozárie Kautmanová (9) je dcerou Barbary Kautmanové (41) a tehdejšího milionáře z novácké reality…

celý článek »

Krimi

Ohořelá psí těla s provazy kolem krku: Zvířata…

Uhořelá těla pohozená v potoce a na poli s provazy kolem krku…V osadě u slovenského města Trebišov…

celý článek »

České celebrity

Jak bydlí modelka Nikol Švantnerová? Projděte…

Modelka Nikol Švantnerová (24) si s přítelem, fotbalistou Patrikem Dresslerem (27), pořídili malý,…

celý článek »

Královské rodiny

Radost v královské rodině: Pippa čeká první…

Dosud všichni soustředili pozornost na její zadeček, kterým oslnila na svatbě své slavnější sestry,…

celý článek »