Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy | Recepty.Blesk.cz

Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy

  • Foto: iStock
    30srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, pak to rychle napravte. Čatní je víceúčelová sladkokyselá dobrota ze zeleniny, do které lze přidat i ovoce, koření a sušené plody, jež se hodí k masu, sýrům či rýži. Můžete si ho koupit již hotové, ale mnohem lepší je, když si ho vyrobíte ze sezonních surovin! Rajčat a paprik je všude dost!

  • Pozvolné vaření


     

    Základním pravidlem vaření čatní je pomalé vaření. Směs nakrájeného ovoce, zeleniny, koření, cukru a octa během vaření občas promíchejte. Ovoce a zeleninu nakrájejte na malé kousky, aby mělo čatní dobrou konzistenci. Jakmile zhoustne, začněte míchat častěji, aby se směs nepřipalovala ke dnu – výsledek by pak byl nahořklý. Rada: Cukr při přípravě čatní je nezbytný, protože díky němu slupky a dužina ovoce a zeleniny nadměrně nezměknou a nerozvaří se. Cukr se ale musí rozpustit ještě předtím, než směs přivedete k varu.

     

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Sezóna rajčat je tady, takže ji využijte a něco z nich vykouzlete. Takoví Italové se bez rajčat v kuchyni neobejdou a vědí, proč. Jsou zdravá, chutná…celý článek

  • Průběžně zkoušejte


     

    Přejeďte vařečkou po dně hrnce. Když je mezera několik vteřin viditelná, čatní je hotové. Pokud stopu hned zalije tekutina, čatní ještě chvíli vařte a pravidelně zkoušejte. Naplněné sklenice nechte před konzumací aspoň 1 měsíc odležet.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Čatní z rajčat a pečených paprik


     

    Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 oranžovou papriku, 1 žlutou papriku, 1,35 kg zralých rajčat, 2 cibule nasekané nahrubo, 450 g cukru krystal, 600 ml bílého vinného octa.

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky rozložte na plech a asi 30 minut pečte, dokud se slupka nesvraští a místy nezčerná. Mezitím si připravte rajčata: Na 1 minutu je vložte do vroucí vody a pak oloupejte. Upečené papriky ihned po vytažení z trouby přesuňte do igelitového pytlíku a nechte vychladnout. Pak je vyjměte a slupky stáhněte prsty a vyhoďte. Zbavte papriky semínek, odřízněte stopky a dužinu nahrubo nasekejte.

    2. Vložte oloupaná rajčata, nakrájené papriky a cibule do mixéru nebo robota a krátce mixujte – zelenina by měla být nasekaná, nikoli kašovitá! Můžete ji také nakrájet ručně.

    3. Všechny suroviny vložte do velkého nerezového hrnce s těžkým dnem. Ohřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu, pak oheň stáhněte a nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu.

    4. Ke konci vaření hodně míchejte, aby se nepřipálilo.

    5. Pak plňte do sklenic, které jsou sterilizované, ale pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Přiklopte kolečkem pečicího papíru. Uzavřete rezuvzdorným víčkem a nechte zrát aspoň jeden měsíc v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v ledničce. Uzavřené a neotevřené vydrží asi devět měsíců.

     



    Zkuste si kromě čatní vyrobit doma i tuhle skvělou marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta! 

    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Krampol o alkoholismu manželky Hanky: Můžu…

Myslíte si, že herec Jiří Krampol (79) má se svojí ženou Hankou Krampolovou (56) jen samé starosti…

celý článek »

Krimi

Studentku (†17) našli mrtvou s roztavenými…

Když sanitka přivezla sedmnáctiletou studentku Luizu do nemocnice v brazilském Riacho Frio, nestačili…

celý článek »

Krimi

Otec opustil novorozeného chlapečka na ulici:…

Zabaleného pouze do deky ho zanechal svému osudu na ulici. Neznámý muž, pravděpodobně otec se takto…

celý článek »

Alpské lyžování na ZOH 2018

Legendy se přou: Je triumf Ledecké na lyžích…

Ester je víc než Nagano! Hokejový útočník Martin Erat rozpoutal mezi fanoušky i sportovci zajímavou…

celý článek »