Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy | Recepty.Blesk.cz

Čatní: Zeleninová pálivá pochoutka, kterou připravíte snadno i vy

  • Foto: iStock
    30srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, pak to rychle napravte. Čatní je víceúčelová sladkokyselá dobrota ze zeleniny, do které lze přidat i ovoce, koření a sušené plody, jež se hodí k masu, sýrům či rýži. Můžete si ho koupit již hotové, ale mnohem lepší je, když si ho vyrobíte ze sezonních surovin! Rajčat a paprik je všude dost!

  • Pozvolné vaření


     

    Základním pravidlem vaření čatní je pomalé vaření. Směs nakrájeného ovoce, zeleniny, koření, cukru a octa během vaření občas promíchejte. Ovoce a zeleninu nakrájejte na malé kousky, aby mělo čatní dobrou konzistenci. Jakmile zhoustne, začněte míchat častěji, aby se směs nepřipalovala ke dnu – výsledek by pak byl nahořklý. Rada: Cukr při přípravě čatní je nezbytný, protože díky němu slupky a dužina ovoce a zeleniny nadměrně nezměknou a nerozvaří se. Cukr se ale musí rozpustit ještě předtím, než směs přivedete k varu.

     

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Nejlepší recepty z rajčat: Klasické lečo, zapečená s náplní nebo risotto!

    Sezóna rajčat je tady, takže ji využijte a něco z nich vykouzlete. Takoví Italové se bez rajčat v kuchyni neobejdou a vědí, proč. Jsou zdravá, chutná…celý článek

  • Průběžně zkoušejte


     

    Přejeďte vařečkou po dně hrnce. Když je mezera několik vteřin viditelná, čatní je hotové. Pokud stopu hned zalije tekutina, čatní ještě chvíli vařte a pravidelně zkoušejte. Naplněné sklenice nechte před konzumací aspoň 1 měsíc odležet.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Čatní z rajčat a pečených paprik


     

    Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 oranžovou papriku, 1 žlutou papriku, 1,35 kg zralých rajčat, 2 cibule nasekané nahrubo, 450 g cukru krystal, 600 ml bílého vinného octa.

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky rozložte na plech a asi 30 minut pečte, dokud se slupka nesvraští a místy nezčerná. Mezitím si připravte rajčata: Na 1 minutu je vložte do vroucí vody a pak oloupejte. Upečené papriky ihned po vytažení z trouby přesuňte do igelitového pytlíku a nechte vychladnout. Pak je vyjměte a slupky stáhněte prsty a vyhoďte. Zbavte papriky semínek, odřízněte stopky a dužinu nahrubo nasekejte.

    2. Vložte oloupaná rajčata, nakrájené papriky a cibule do mixéru nebo robota a krátce mixujte – zelenina by měla být nasekaná, nikoli kašovitá! Můžete ji také nakrájet ručně.

    3. Všechny suroviny vložte do velkého nerezového hrnce s těžkým dnem. Ohřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu, pak oheň stáhněte a nechte jemně probublávat asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne do konzistence džemu.

    4. Ke konci vaření hodně míchejte, aby se nepřipálilo.

    5. Pak plňte do sklenic, které jsou sterilizované, ale pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Přiklopte kolečkem pečicího papíru. Uzavřete rezuvzdorným víčkem a nechte zrát aspoň jeden měsíc v chladu a temnu. Po otevření uchovávejte v ledničce. Uzavřené a neotevřené vydrží asi devět měsíců.

     



    Zkuste si kromě čatní vyrobit doma i tuhle skvělou marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta! 

    720p 480p 360p 240p
    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Borůvkové recepty, kterým neodoláte! Bublaniny, lívance nebo cheesecake!

Letos dozrává všechno mnohem dřív, tak se vydejte na nákupy nebo do lesa a naplánujte si na víkend borůvkové dezerty, kterým podlehne i ten, kdo sladké nemusí. Jaké by to bylo léto bez borůvek a borůvkových koláčů? Byl by hřích

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Zprávařka Klára Doležalová rozjela byznys:…

V Česku na Primě moderuje zprávy a v Chorvatsku okopává olivovníky. Klára Doležalová (44) s manželem…

celý článek »

Krimi

Známého zpěváka přepadli, unesli a zbili:…

Známý americký rapper 6ix9ine pracoval na svém klipu v Brooklynu. V neděli ráno se kolem čtvrté hodiny…

celý článek »

České celebrity

Belohorcová shrábla 8 milionů, teď ale nemá…

Tak tohle dlouho netrvalo! Slovenská sexbomba Zuzana Belohorcová (42) během několika týdnů prodala…

celý článek »

Liga mistrů

Trpišovský byl před pár lety v divizi, teď…

Dynamo Kyjev? Pro fotbalisty Slavie obtížný soupeř ve 3. předkole Ligy mistrů, po dnešním losu si…

celý článek »