- Co je nejdůležitější na dobrém hamburgeru? Kvalitní maso i volba správného pečivaFoto: shutterstock.com21. července 2015 / 06:00
Ještě před pár lety jsme ty pravé hamburgery ani neznali. U stánků jsme se ládovali bezbarvými plackami postrádajícími jakoukoliv chuť a doplněnými kysaným zelím. V poslední době se však naštěstí začaly množit podniky, které ty pravé hamburgery nabízejí. A Češi jejich chuti propadli. Jak si je připravit doma?
Na poměru masa záleží
Foto: Shutterstock.com Výběr masa na hamburgery je víc než důležitý. Možná jste přesvědčeni, že když si u řezníka vyberete nádherně libový kousek a necháte si ho namlít, budou vaše hamburgery dokonalé. Bohužel to tak ale není. Nejlepším masem pro jejich přípravu je krk, podplečí nebo plec. Nejvhodnější je maso z mladých býčků, které se nechá vyzrát cca 14 dní. A záleží i na obsahu tuku. Ideální poměr je 70 až 80 % masa a 20 až 30 % tuku. Kromě libového hovězího můžete klidně přidat kus tučnějšího vepřového. Z libového masa by totiž hamburgery byly suché jako troud.- Foto: Shutterstock.com Spousta lidí si hamburgery pořád tak trochu plete s našimi karbanátky. Do namletého masa tak přidává spoustu dalších ingrediencí, jako jsou nakrájená cibule, zelenina, sýry, vejce, strouhanka a další. Jenže nic z toho do pravého hamburgeru nepatří. Pokud je použité maso dostatečně kvalitní, tak ho není vůbec nutné kořenit. U kvalitního burgeru by takové dochucení mohlo zkazit i jeho chuť. Věřte, že úplně stačí ho jen z obou stran posolit a opepřit.
Vyhněte se koření
- Foto: Profimedia.cz Délka grilování nebo opékaní burgeru vždy záleží na jeho velikosti a na teplotě grilu, na kterém ho připravujete. Vždy se držte především velikosti pečiva a burger vždy udělejte o něco větší, při opékání se totiž smrskne. Doba úpravy se liší také podle typu a zralosti masa a stáří zvířete. Pohybuje se mezi minutou a půl až osmi minutami na každou stranu, takže nezbývá než to na prvním burgeru prostě vyzkoušet. Burger položte na gril, mírně ho houskou nebo obracečkou přitlačte a nechte do poloviny propéct bez otáčení. Díky přitlačení na začátku se vám maso nevyboulí a nezkroutí. To, že máte maso otočit, poznáte podle toho, že po krajích dostává šedivo-hnědou barvu. Kdybyste maso otočili dříve, mohl by se burger rozpadnout. Nikdy burger neotáčejte více než jednou. Po grilování nechte maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily.
Grilujte jako odborník
- Foto: Shutterstock Ani sebelepší burger však nebude dokonalý, pokud zvolíte špatné pečivo. Nemůžete použít jen tak nějakou "housku" či "kaiserku". Správný hamburger patří do máslové briošky, jejíž nasládlá chuť skvěle doplňuje slanou chuť masa, která se nerozpadá a dokáže do sebe vsáknout hodně šťávy. Briošku rozřízněte, řeznou stranou opečte nasucho a uchovejte v teple. Nakonec ji můžete lehce potřít máslem. Nepřehánějte to ale!
Nezapomeňte na briošky
- Foto: Shutterstock.com Tady konečně můžete popustit uzdu své fantazii. Záleží jen na vás a vašich chutích, co do burgeru dáte. Pamatujte si ale, že žádná chuť by neměla přebíjet tu další. Pořadí vrstev volte tak, aby vám při smáčknutí burgeru a při jídle po sobě vrstvy neklouzaly a burger se nerozjížděl v rukou. Před dokončením položte na maso dva plátky nějakého chuťově výraznějšího sýra, ideální volbou je čedar. Jednu stranu pečiva pomažte kečupem, druhou majonézou. Je na vás, zda použijete zeleninu čerstvou nebo ji ogrilujete. Dopředu si také můžete na grilu opéct slaninu dokřupava. Například list salátu zase pomůže, aby šťáva z masa nerozmočila briošku.
Harmonie chutí