5 tipů, jak připravit ty nejlepší burgery | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak připravit ty nejlepší burgery

  • Co je nejdůležitější na dobrém hamburgeru? Kvalitní maso i volba správného pečiva
    Co je nejdůležitější na dobrém hamburgeru? Kvalitní maso i volba správného pečiva
    Foto: shutterstock.com
    21července   2015  /  06:00

    Ještě před pár lety jsme ty pravé hamburgery ani neznali. U stánků jsme se ládovali bezbarvými plackami postrádajícími jakoukoliv chuť a doplněnými kysaným zelím. V poslední době se však naštěstí začaly množit podniky, které ty pravé hamburgery nabízejí. A Češi jejich chuti propadli. Jak si je připravit doma?

  • Na poměru masa záleží



    Výběr masa na hamburgery je víc než důležitý. Možná jste přesvědčeni, že když si u řezníka vyberete nádherně libový kousek a necháte si ho namlít, budou vaše hamburgery dokonalé. Bohužel to tak ale není. Nejlepším masem pro jejich přípravu je krk, podplečí nebo plec. Nejvhodnější je maso z mladých býčků, které se nechá vyzrát cca 14 dní. A záleží i na obsahu tuku. Ideální poměr je 70 až 80 % masa a 20 až 30 % tuku. Kromě libového hovězího můžete klidně přidat kus tučnějšího vepřového. Z libového masa by totiž hamburgery byly suché jako troud.
  • Vyhněte se koření


    Spousta lidí si hamburgery pořád tak trochu plete s našimi karbanátky. Do namletého masa tak přidává spoustu dalších ingrediencí, jako jsou nakrájená cibule, zelenina, sýry, vejce, strouhanka a další. Jenže nic z toho do pravého hamburgeru nepatří. Pokud je použité maso dostatečně kvalitní, tak ho není vůbec nutné kořenit. U kvalitního burgeru by takové dochucení mohlo zkazit i jeho chuť. Věřte, že úplně stačí ho jen z obou stran posolit a opepřit. 
  • Grilujte jako odborník


    Délka grilování nebo opékaní burgeru vždy záleží na jeho velikosti a na teplotě grilu, na kterém ho připravujete. Vždy se držte především velikosti pečiva a burger vždy udělejte o něco větší, při opékání se totiž smrskne. Doba úpravy se liší také podle typu a zralosti masa a stáří zvířete. Pohybuje se mezi minutou a půl až osmi minutami na každou stranu, takže nezbývá než to na prvním burgeru prostě vyzkoušet. Burger položte na gril, mírně ho houskou nebo obracečkou přitlačte a nechte do poloviny propéct bez otáčení. Díky přitlačení na začátku se vám maso nevyboulí a nezkroutí. To, že máte maso otočit, poznáte podle toho, že po krajích dostává šedivo-hnědou barvu. Kdybyste maso otočili dříve, mohl by se burger rozpadnout. Nikdy burger neotáčejte více než jednou. Po grilování nechte maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily.
  • Nezapomeňte na briošky


    Ani sebelepší burger však nebude dokonalý, pokud zvolíte špatné pečivo. Nemůžete použít jen tak nějakou "housku" či "kaiserku". Správný hamburger patří do máslové briošky, jejíž nasládlá chuť skvěle doplňuje slanou chuť masa, která se nerozpadá a dokáže do sebe vsáknout hodně šťávy. Briošku rozřízněte, řeznou stranou opečte nasucho a uchovejte v teple. Nakonec ji můžete lehce potřít máslem. Nepřehánějte to ale!
  • Harmonie chutí


    Tady konečně můžete popustit uzdu své fantazii. Záleží jen na vás a vašich chutích, co do burgeru dáte. Pamatujte si ale, že žádná chuť by neměla přebíjet tu další. Pořadí vrstev volte tak, aby vám při smáčknutí burgeru a při jídle po sobě vrstvy neklouzaly a burger se nerozjížděl v rukou. Před dokončením položte na maso dva plátky nějakého chuťově výraznějšího sýra, ideální volbou je čedar. Jednu stranu pečiva pomažte kečupem, druhou majonézou. Je na vás, zda použijete zeleninu čerstvou nebo ji ogrilujete. Dopředu si také můžete na grilu opéct slaninu dokřupava. Například list salátu zase pomůže, aby šťáva z masa nerozmočila briošku.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »