Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše! | Recepty.Blesk.cz

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Foto: Shutterstock
05.10.2018 / 06:00

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším jídlům patří určitě placky, bramboráky nebo polévky. Ovšem stejně výborně chutnají i další recepty z brambor. Vyzkoušejte je!

 

Kdo by je nemiloval – tradiční bramboráky! Na pohled jsou úplně obyčejné, ale chuťově naprosto nedostižné. Pokud by se hlasovalo o nejoblíbenější české jídlo, bramboráky by zcela určitě bojovaly o první příčku. Dají se připravit na tisíc způsobů, vyzkoušejte těchto několik receptů.

Bramborák se sýrem a šunkou

Bramborák se sýrem a šunkou

Milovníci masa budou rádi, když místo klasiky uděláte bramborák, ve kterém je šunka.celý článek

Bramborák s cuketou

Bramborák s cuketou

Kombinace brambor s cuketou je skvělá a zajímavá i chuťově. Jako přílohu zvolte kysané zelí.celý článek

Klasická cmunda

Klasická cmunda

Tahle jihočeská varianta bramboráku vám přijde k chuti.celý článek

Vypadají podobně jako bramboráky, ale obvykle se placky dělají z uvařených brambor. I když ani to není zcela stoprocentní, protože receptů na placky a bramboráky existují stovky podle toho, kde se zrovna v České republice nacházíte. Ve finále je to skoro jedno, protože jak po bramborácích, tak po plackách se utlučete. Tak moc jsou dobré. Placky ale nejsou pouze českou pochutinou, milují je všude na světě. Třeba v Indii.

Bramborové placky s jablkem

Bramborové placky s jablkem

Tyhle placky se dají jíst nejen jako příloha, ale klidně jako hlavní jídlo. A když k nim přidáte rukolu, dostanete navíc spoustu vitaminů.celý článek

Indické bramborové placky

Indické bramborové placky

Pusťte si do kuchyně trochu orientu.celý článek

Brambory jsou oblíbené i v Řecku nebo ve Francii, odtamtud k nám také přišly tyhle dva recepty na musaku a francouzské brambory. Zapečené jsou ostatně vynikající, dají se do nich přidat nejrůznější ingredience, jako jsou sýr, uzené maso, kapusta – prostě cokoli vás napadne. 

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Tohle jednouduché a levné zapečené jídlo chutná skvěle. A čím tenčí plátky, tím křupavější zážitek. Můžete k němu podávat třeba bylinkový tvaroh.celý článek

Bramborová musaka

Bramborová musaka

České brambory a řecká klasika. V kombinaci s lilky, rajčaty a sýrem získáte levnou večeři, po které se jen zapráší.celý článek

Zapečené brambory s kapustou a uzeným

Zapečené brambory s kapustou a uzeným

Francouzské brambory tak trochu jinak. Vyzkoušejte je s kapustou.celý článek

Vyzkoušet byste rozhodně měli taky recept na klasické langoše, které sice původně pocházejí z Maďarska, ale odtud se rozšířily do celého Rakouska-Uherska, tedy i k nám. Původně se vyráběly z těsta na chléb, a když se pekl, podávaly se ke snídani.

Langoše

Langoše

Langoše z kynutého bramborového těsta, smažené v oleji, potírané česnekovým olejem, ketčupem a posypané sýrem.celý článek

 

Chcete se naučit dokonalé šťouchané brambory? Podívejte se na VIDEORECEPT, v němž vás to naučí šéfkuchař Radek David:

Video se připravuje ...
Šéfkuchař vás naučí ty nejlepší šťouchané brambory • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz