- Existuje hned několik "fíglů", jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun.Foto: shutterstock.com17. července 2016 / 06:00
Osvěží, nasytí, uhasí žízeň, uspokojí chuť na sladké. Tahle zelenina s červenou dužinou a černými semínky je zkrátka dokonalou potravinou pro horké letní dny. Milují ji děti i dospělí. Jenže jak říká známé přísloví, do žen a do melounu nevidíš. Jak tedy vybrat takový, který nebude úplně bez chuti?
Zahttp://cms.cncenter.cz/ras-cz/19-gallery-2776141.jpg?shutterstock.com^vodni meloun
Není meloun jako meloun. Až ho tedy budete kupovat příště, důkladně si jich nejdřív pár prohlédněte. Nezáleží ani tak na tom, zda jsou sytě zelené. Důležitější spíš je, jak šlupka vypadá. Čerstvé a vyzrálé plody ji totiž mají lesklou. Rozhodně nikdy nekupujte takové, které ji mají měkkou nebo jsou někde otlačené. A vyhněte se i těm, které jsou na jedné straně výrazně světlé a na té druhé tmavé.
Skvělým vodítkem je také úplně uschlá a zkroucená stopka. Značí, že plod dostatečně uzrál.
Chcete vědět, jak nakrájet meloun snadno, rychle a bez toho, abyste upatlali sebe i celou kuchyň? Podívejte se na video!
Video se připravuje ...Důvěřujte svým uším
Spousta lidí vybírá melouny podle zvuku. Zralý meloun totiž zní dutě. Ti méně odvážní na něj mohou poklepat. Zvonivě dutý zvuk by měl zaručit, že plod bude chutný a sladký. Menší meloun je lepší podržet na jedné ruce a tou druhou do něj plácnout. Odvážnějším jedincům pak doporučuji uchopit ho oběma rukama proti sobě, jemně ho stlačit a zaposlouchat se. U vyzrálého kousku uslyšíte praskání. Pozor ale, abyste to nepřehnali a meloun nerozmáčkli.
Na barvě záleží
A nemyslím tím teď to, zda je meloun pruhovaný nebo jen tmavě zelený. I když ty žíhané jsou obvykle z Řecka, kde je sluníčka přeci jen trochu víc, což se samozřejmě odrazí i na chuti. Pozornost ale věnujte skvrně v místě, kde se plod dotýkal země. Měla by být žlutá. Pokud je spíš bílá, meloun nekupujte. V takovém případě totiž rozhodně ještě není zralý.