Sezóna sladkých šťavnatých třešní se blíží ke konci. Stromy jsou rudými, někdy až dočerna uzrálými plody obsypané. Hospodyňky pečou bublaniny, zavařují kompoty, dělají džemy a šťávy. Kdo však tohle jednou absolvoval ví, že vypeckovat stovky až tisíce drobných plodů není žádná legrace. Tak tomu aspoň bylo až doteď. Naučíme vás totiž, jak to zvládnout rychle, bez vykrajování a upatlaných rukou.
Pokud jste někdy musely zpracovat vlastní úrodu třešní nebo višní nebo vás třeba někdo pár kily obdaroval, víte, že zbavit je pecek není vážně snadné. Navíc je pak všude nepořádek, celá kuchyň je upatlaná, o vás ani nemluvě. Šťáva z nich při tom stříká na všechny strany.
Naštěstí už můžete všechny tyhle problémy hodit za hlavu. Ukážeme vám, jak třešně zbavit pecek snadno a rychle. A jen s pomocí obvyklých věcí, které určitě máte doma. Potřebovat budete jen prázdnou skleněnou láhev a čínskou jídelní tyčku. Pokud nemáte tu, stačí brčko zpevněné špejlí uvnitř.
A jak na to? Třešeň zbavte stopky, položte ji na hrdlo lahve, vzhůru místem, kde byla stopka. Tam ji také propíchněte hůlkou naskrz. Pecka propadne do láhve a vám v ruce zůstane třešeň připravená ke zpracování. Názorný postup najdete ve videu.
A pro ty, kteří jako já nesnesou pocit, že si pochutnávají na kompotu, džemu nebo šťávě obohacené proteiny z červíků, kteří k třešním zkrátka už tak nějak patří, máme tip, jak plody drobných vetřelců zbavit.
Stačí jen, když plody asi na dvě až tři hodiny namočíte do osolené nebo octové vody. Na deset litrů vody vám stačí asi deci octa. Nebo si připravte dvouprocentní solný roztok. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Pak už je jen omyjte pod čistou tekoucí vodou. Nemějte obavy, na výsledné chuti produktu nic nepoznáte.
K nedělní kávě! 5 receptů na ty nejlepší letní koláče z třešní

Nádherně šťavnaté rudé třešně přímo lákají k nakousnutí. Pokud jste se jich už ale přece jen přejedli, zkuste z nich upéct něco sladkého. Nebudete…celý článek