- Díky polevě ze zakysané smetany je tenhle třešňový koláč nádherně vláčný. Vyzkoušejte ho také.Foto: Shutterstock.com11. července 2015 / 06:00
Nádherně šťavnaté rudé třešně přímo lákají k nakousnutí. Pokud jste se jich už ale přece jen přejedli, zkuste z nich upéct něco sladkého. Nebudete si pak už muset lámat hlavu nad tím, co dát návštěvě ke kávě nebo dětem k snídani.
Makový koláč s třešněmi a mandlovou drobenkou
Budete potřebovat:
na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 220 g cukru
- 150 g másla
- 150 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- kůra z 1 citronu
- 400 g třešní nebo višní
na drobenku
- 250 g mandlových sušenek
- 150 g hrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 150 g másla
Postup:
1. Třešně nebo višně svařte s cukrem. Pak je nechte vychladnout.
2. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. Přidejte cukr, vejce, jogurt, máslo a kůru z jednoho citronu.
3. Pořádně promíchejte a těsto nalijte do dortové a pečicím papírem vyložené formy.
4. Navrch dejte vychladlé okapané třešně nebo višně a drobenku připravenou z rozdrcených sušenek, mouky, másla a cukru.
5. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Třešňový koláč s polevou ze zakysané smetany
Budete potřebovat:
na těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 160 g cukru
- 2 vejce
- 200 g másla
- 2 vanilinové cukry
- špetku soli
- kůru z 1 citronu
- 1 kg třešní
na plech
- tuk na vymazání
na polevu
- 450 g zakysané smetany
- 6 žloutků
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce solamylu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Třešně důkladně omyjte a nechte na sítu dobře okapat.
2. Z prosáté mouky, másla, cukru, vajec, vanilkového cukru, citronové kůry a soli vypracujte hladké těsto.
3. Přikryjte ho utěrkou a dejte na 30 minut do chladu. Mezitím si vymažte plech.
4. Odpočinuté těsto vyválejte a přeneste na plech. Okraje těsta vytáhněte na všech stranách trochu nahoru.
5. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a předpečte ho asi 10 minut v předehřáté troubě (el. sporák 200 °C, plyn st. 3).
6. Mezitím si dobře promíchejte zakysanou smetanu s cukrem a žloutky, přidejte vanilinový cukr, citronovou šťávu a solamyl.
7. Po vyjmutí předpečeného těsta na něj pravidelně rozložte třešně a zalijte je polevou ze zakysané smetany.
8. Koláč pak pečte v troubě dalších 30 až 35 minut dozlatova.
Holandské listové řezy s třešněmi a šlehačkou
Budete potřebovat:
- 300 g listového těsta
- 100 ml třešňové šťávy
- 1 polévková lžíce škrobové moučky
- 600 g vypeckovaných třešní
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 balíčky ztužovače šlehačky
- 2 polévkové lžíce třešňovice
- 100 g moučkového cukru
- 4 polévkové lžíce rybízového želé nebo marmelády
- 50 g cukru krupice
podle potřeby:
- hladká mouka
- voda
Postup:
1. Listové těsto rozválejte na pomoučené desce na dva pláty o velikosti 10 x 30 cm.
2. Pláty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pak je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
3. Škrobovou moučku vymíchejte dohladka s třešňovou šťávou, přidejte vypeckované třešně a za stálého míchání povařte.
4. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Pokud je hmota příliš tuhá, mírně ji nařeďte třešňovou šťávou nebo vodou.
5. Smetanu ušlehejte dotuha spolu se ztužovačem, cukrem a s třešňovicí.
6. Cukr moučku smíchejte s rybízovým želé a dvěma lžícemi horké vody. Rozetřete na jeden plát těsta a nechte mírně zaschnout.
7. Na želé pak naneste třešňovou směs, na ni navršte šlehačku a přiklopte druhým plátem těsta.
8. Před podáváním nechte dobře vychladit v lednici.
Kynuté šátečky s kokosovým krémem a třešněmi
Budete potřebovat:
na těsto
- 1 balíček vanilinového cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 špetka soli
- 100 g Hery
- 150 ml mléka
- 150 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
na náplň
- 100 g strouhaného kokosu
- 150 ml vody
- 300 g třešní
- 40 g sušeného mléka
- 40 g krupicového cukru
Postup:
1. Do mísy prosejte mouku a ve středu vytvořte důlek.
2. Vsypte droždí, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte droždí nabobtnat.
3. Tuk nakrájejte na malé kousky a utřete s cukrem a tvarohem.
4. Přidejte k mouce droždí společně s vejci, vanilkou, zbylým mlékem a špetkou soli.
5. Vypracujte vláčné tužší těsto, nechte ho asi 1 hodinu v teple kynout.
6. Vodu smíchejte se sušeným mlékem a cukrem, přiveďte k varu.
7. Pak přidejte kokos, 1 minutu povařte, odstavte z ohně a nechte vychladnout.
8. Těsto po nakynutí rozválejte na plát silný asi 4 mm a rozkrájejte na čtverce 6 x 6 cm.
9. Do středu dejte lžíci kokosové náplně a třešně bez pecek, rohy těsta stiskněte pevně k sobě směrem do středu.
10. Položte na plech a nechte 15 minut kynout.
11. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Třešňový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou
Budete potřebovat:
na těsto
- 450 g hrubé mouky
- 300 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 500 g vypeckovaných třešní
na krém
- 250 g tvarohu
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
podle potřeby
- čokoládovou polevu nebo čokoládu
Postup:
1. Máslo utřete s cukrem do pěny a vmíchejte vejce.
2. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby ho bylo možné vylít na plech. Podle potřeby můžete přidat mléko.
3. Těsto rozdělte na poloviny. Do jedné přisypte kakao a dobře promíchejte.
4. Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
5. Vlijte světlé těsto, poklaďte na něj třešně a pak přelijte tmavým těstem.
6. Pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C.
7. Po vychladnutí koláč potřete krémem připraveným z másla, tvarohu a cukru. Nakonec polijte čokoládovou polevou, do které vidličkou udělejte ozdobné vlnky.