- Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.Foto: shutterstock.com25. února 2016 / 06:00
Bílý jogurt je nejen chutný, ale i zdravý. Pomáhá posilovat imunitu, snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat vstřebávání vápníku v těle i snižovat tvorbu těch enzymů v tlustém střevě, které se popisují jako rizikové z hlediska vzniku nádorů. A pokud je doma dělaný, neobsahuje navíc žádná éčka, barviva ani konzervanty. Nemusíte ale hned utrácet za jogurtovač, a pořizovat si tak další domácí spotřebič, který pak v kuchyni jen překáží. Na výrobu jogurtu totiž potřebujete v podstatě jen kastrol a sporák.
Zvolte správné ingredience
Na výrobu šesti skleniček domácího jogurtu budete potřebovat jen:
- 1 litr polotučného pasterizovaného mléka
- 4 polévkové lžíce přírodního bílého jogurtu s živou kulturou
- hrnec se silnějším dnem
- nerezovou metličku
- 6 dobře umytých vysterilizovaných skleniček o obsahu 200 ml
V tomto případě kupte kvalitní, ale už pasterizované mléko. To čerstvé nepasterizované, například z mlékomatu, není vhodné. Nespojí se totiž obvykle s jogurtovou kulturou.
Náš tip:
Pokud chcete vyrobit hustý jogurt řeckého typu, použijte místo mléka desetiprocentní smetanu.Přiveďte mléko k varu
Prázdný hrnec krátce zahřejte a nalijte do něj mléko. To přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte asi 5 minut jemně probublávat. Mléčnou pěnu, která se bude tvořit na povrchu, průběžně odebírejte.
Rychle ho zchlaďte
Pak mléko rychle zchlaďte na 40 °C. Pokud nemáte potravinářský teploměr, použijte malíček. Pokud ho tam udržíte do doby, než napočítáte do pěti, má mléko tu správnou teplotu. Jde o nejdůležitější krok, aby měl hotový jogurt správnou strukturu. Vysoká teplota by laktobacily zahubila, v nízké by se zase nemnožily. Pomozte si tak, že do mísy větší, než je použitý hrnec, napustíte studenou vodu – můžete přidat i pár kostek ledu – a hrnec se svařeným mlékem do ní vložíte. Aby se chladilo rovnoměrně, promíchávejte ho nerezovou metličkou.
Naplňte sklenice
Připravené sterilizované sklenice – je skutečně důležité, aby byly čisté – vložte na chvilku do mikrovlnné nebo normální trouby, aby se předehřály. Pak na dno každé dejte lžičku jogurtu, nalijte trochu mléka zchlazeného na 40 °C, dobře promíchejte, aby tam nezůstala ani jediná hrudka, a následně zalijte mlékem až po okraj. Ještě jednou promíchejte a důkladně uzavřete.
Uložte je do peřin
Naplněné skleničky pak uložte do tepla a nechte je při přibližně 35 °C odstát 5 až 8 hodin. Můžete je také vložit do hrnce s teplou vodou, který postavíte k topení. Nebo je uložte pod teplou peřinu. Je ale důležité, aby skleničky byly po celou tu dobu ve stejné teplotě a vy jste s nimi nijak nehýbali. Po uplynutí této doby je jogurt hotový.