Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí

(shutterstock.com)
 
Autor: red
7. ledna 2016 | 06:00

Mají je rády děti, ale ocení je i dospělí. Přitom jsou hotová za chvíli a báječně chutnají i ohřátá další den.

Dukátové buchtičky se šodó

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Foto: shutterstock.com Na těsto

* 400 g hladké mouky

* 100 g polohrubé mouky

* 400 g hladké mouky

* 2 žloutky

* 1 vejce

* 125 g másla

* 200 ml mléka

* 1 lžíci cukru

* 1 kostku droždí

* špetku soli

* mouku na plech a vál

* tuk na potření

Na šodó

* 1 l mléka

* 1 vanilkový cukr

* 150 g krupicového cukru

* 4 žloutky

* 1 vanilkový pudink

 

Postup:

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k mouce a zpracujeme těsto, to necháme pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

 

Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta prsty zpracujeme na malé kuličky, klademe je na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem. Buchtičky necháme ještě 5 minut kynout a pak je pečeme při teplotě 180 ºC zhruba 20 minut dozlatova.

 

Všechny suroviny na šodó vyšleháme a na mírném ohni necháme za stálého míchání povařit do zhoustnutí. Pak odstavíme, nalijeme na buchtičky a ihned podáváme.

 

Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte domácí gulášovku.

Domácí gulášová polévka

Domácí gulášová polévka

Nic nepotěší v zimě tak, jako talíř horké polévky, ve které stojí lžíce.celý článek

Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

Jablkové knedlíky

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Foto: shutterstock.com * 500 g brambor
* 200 g hrubé mouky
* 2 vejce
* 4 jablka
* 100 g másla
* 50 g strouhanky
* 80 g moučkového cukru
* 50 g strouhaného kokosu
* olej
* mletá skořice
* sůl

 

Postup:

Čtvrtinu másla rozpustíme na pánvi, vmícháme strouhanku a dozlatova opečeme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky, ty ještě příčně rozpůlíme na kostky.

 

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a propasírujeme na vál. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, trochu soli a vypracujeme tuhé těsto, z něj odebíráme kousky a tvarujeme placičky. Do každé zabalíme kostku jablka a trošku cukru.

 

Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě a občas je vařečkou opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky scedíme, promastíme a obalíme ve strouhance. Před podáváním posypeme knedlíky skořicí, cukrem, kokosem a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.

 

Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte fazolačku.

Fazolačka s masem

Fazolačka s masem

Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek

Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

Škubánky s mákem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Foto: shutterstock.com * 1 kg brambor
* 150 g hrubé mouky
* 150 g rozpuštěného sádla nebo másla
* 120 g mletého máku
* 30 g strouhaného perníku
* 100 g moučkového cukru

 

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme polovinu vody, ve směsi uděláme opačným koncem vařečky důlky, přidáme mouku, přiklopíme pokličkou  a na velice mírném ohni necháme zhruba 15 minut propařit. Pak směs důkladně  šťouchadlem vymícháme. Z hmoty vykrajujeme lžící  škubánky, rozdělíme je na teplé talíře, posypeme směsí máku a perníku, cukrem a přelijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem.

 

Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte zelňačku s uzenými knedlíčky.

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

Rýžový nákyp

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Foto: shutterstock.com * 400 g rýže
* 1 l mléka
* 100 g másla
* 200 g moučkového cukru
* 300 g kompotovaných meruněk s nálevem
* dřeň z půlky vanilkového lusku
* 3 bílky
* 60 g krupicového cukru
* hrst vlašských ořechů
* špetku soli
* kousek másla na formu

 

Postup:

Rýži propláchneme dvakrát studenou vodou, zalijeme ji mlékem, přidáme špetku soli, promícháme a uvaříme do poloměkka. Uvařenou rýži promícháme vidličkou s rozpuštěným máslem, vanilkovou dření, cukrem, nálevem z kompotu, pak půlku směsi urovnáme do menších misek na pečení, poklademe meruňkami a znovu navrstvíme zbytek rýžové směsi. Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 20 minut, pak vršek potřeme sněhem z bílků a krupicového cukru, posypeme drcenými ořechy a dopečeme do světle zlaté barvy.

 

Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte klasickou bramboračku.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

Sněhová žemlovka

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Foto: Daniel Zahrádka * 5 tvrdších rohlíků
* 200 ml mléka
* marmeládu nebo povidla
* 3 bílky
* 120 g moučkového cukru
* 1 sáček skořicového cukru
* máslo na vymazání formy a na polití
* moučkový cukr s vanilkou na posypání

 

Postup:

Rohlíky pokrájíme na tenké plátky. Z bílků, skořicového a moučkového cukru vyšleháme sníh. Kolečka rohlíků lehce namočíme v mléce a dáme do máslem vymazané zapékací formy, potřeme je marmeládou a pak ušlehaným sněhem. Postup opakujeme, vršek žemlovky potřeme sněhem. Žemlovku přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 ºC zhruba 10 minut, pak alobal sundáme a dopékáme při teplotě 180 ºC dalších 30 minut. Porce posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem.

 

Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte poctivou dršťkovou polévku.

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

Diskuse k článku

.

Celebrity vaří

Zdeněk Pohlreich

Povolání:Šéfkuchař

Věk:53 let

Znamení:Beran

více receptů Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha


80 min.
hlavní chod
13 770 kJ/porce

Vynikající zelená čočka s orestovanou slaninou, mrkví, česnekem, šalotkou a cherry rajčátky se podává s vajíčkem uvařeným nahniličko.

 

Nejnovější články

BMI kalkulačka