Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem

Foto: Albert
09.10.2015 / 11:00

V dalším díle školy vaření vám Zdeněk Pohlreich představí lahodný recept na pečeného králíka na kořenové zelenině s bílým vínem. Jako přílohu zvolil šéf pro tentokrát restované žampiony portobelo. Díky tomu, že králík je velmi jemné, dietní a chutné maso, ho Zdeněk Pohlreich doporučuje jíst tak často, jak to jen půjde.

...

 

Jednoduchá příprava potěší

Jak řekl šéf: “Není nic jednoduššího, než vše naházet do jednoho kastrolu či pekáče. Je to samozřejmě vždy svižnější.” Díky tomu je tento recept velmi jednoduchý a také časově nenáročný, pomineme-li tedy samotnou dobu pečení. Příprava celého receptu vám bude rychle odsýpat. Jediné, co může být trochu překážkou, je porcování králíka.

 

Nepodceňte porcování králíka

Pokud si zrovna v obchodě nepořídíte již naporcované části králíka zvlášť a dostane se k vám králík vcelku, měli byste si s ním umět poradit. Není to ale vůbec složité.

 

Základem je dobře nabroušený nůž. Králík se rozděluje na přední a zadní část a hřbet. Ty se musejí zákonitě oddělit. Zadní část se jednoduše odřízne, a následně rozpůlí na dvě stehýnka. Odříznete-li i přední část, která obsahuje i přední běhy, zbude vám hřbet.

 

Králičí hřbet se skládá mimo jiné i z velmi libového masa. Je tedy trochu škoda hodit ho spolu s ostatním masem do pekáče a upéct. Můžete ho vykostit a výsledná filátka odblanit. Ty pak můžete použít na nějakou minutku, jako je například řízek či přírodně, nebo jakkoliv vás pak už jen napadne. Zbylou část hřbetu včetně páteřní kosti nechte péct společně s masem a zeleninou. Vytvoří vám totiž při pečení skvělou šťávu.

 

RECEPT: Pečený králík s tymiánem

 

Před pečením

Kromě toho, že byste měli dostatečně dlouho před samotným pečením rozpálit troubu, jsou tu i další věci. Troubu rozpalte zpravidla vždy jako první. Nestane se vám pak, že byste na to v průběhu zapomněli. Také budete mít jistotu, že bude pořádně rozpálená.

 

Další velmi důležitou věcí je maso pořádně ochutit. Sůl a pepř jsou samozřejmostí. Ke králíkovi se ale hodí ještě bílé víno, česnek a co se týče bylinek - rozmarýn. Není na škodu přidat ještě na pekáč trochu oleje, protože králičí maso obsahuje velmi málo tuku. Olej lze v jiných případech nahradit plátky špeku nebo slaniny.

 

RECEPT: Králík na smetaně a hořčici

 

Při pečení neotálejte

Pokud máte pocit, že jste dali maso do trouby a máte teď hodinu a půl čas, mýlíte se. Nyní je právě čas na to, abyste se vrhli na přípravu přílohy. Obecně by se k pečenému králíkovi hodily například brambory nebo jakákoliv bramborová příloha. To se ale Zdeňku Pohlreichovi tentokrát moc nezamlouvalo, a tak zvolil restované žampiony portobello. Ty si vybral právě kvůli jejich velikosti. Neměl v plánu z toho totiž dělat žádnou řezanku.

 

Žampiony při restování ničím nepodlévejte, uvařili byste je pak na kaši, což nechceme. Stačí hezky zprudka orestovat, aby byly na povrchu zlaté a uvnitř ještě křehké. Skvěle se k nim hodí nějaké bylinky, například čerstvá nasekaná petrželka.

 

Věříme, že vás tento recept uchvátil natolik, že si ho budete mít chuť připravit i doma. Proto vám brzy přineseme i oblíbené zpracování receptu krok po kroku. Video se Zdeňkem Pohlreichem i tipy na pečení králíka naleznete ZDE.

 

RECEPTY:  Králík po normandsku

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Masové pomazánky jsou ideální svačinou, stačí je jen namazat na chleba nebo topinku. Tahle francouzská specialita je oblíbenou pochoutkou všech Francouzů a nedají na ni dopustit. Na přípravu téhle dobroty budete potřebovat celý

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

Krimi

Vražda Kuciaka zblízka: Dceru Aleny Z. prý…

Už přes dva týdny sedí za mřížemi podezřelí z nájemné vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27)…

celý článek »

Liga národů

Šilhavého (ne)chtěné změny. Jankto pálil…

Udělat výrazný řez v sestavě i po výhře 2:1 na Slovensku? Moc trenérů se do toho nepouští, nový kouč…

celý článek »

Cestování

Sbalili děti a rozjeli se do světa. Mladá…

Tracy (35) a Rob (38) se rozhodli, že nechtějí, aby jejich děti vyrůstaly v rušném Sydney. Všechno…

celý článek »