Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Špikování masa

Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína
Foto: Albert
04.09.2015 / 06:00

Podle Zdeňka je špikování hrozně jednoduchá disciplína, která rozhodně stojí za to. I proto jsme se společně rozhodli, že vám tuto kuchyňskou metodu jednoduše předvedeme. Nemusíte v tom hledat vůbec žádnou vědu. A výsledek? Úžasný!

Podle Zdeňka Pohlreicha je špikování hrozně jednoduchá disciplína

Chce to něco víc

 

Špikování masa jistě znáte. Svíčková, v tom slanina a tak dále. Ale popravdě by to chtělo něco víc. Je velmi důležité, aby maso mělo několik vrstev různých chutí. Proto se vlastně špikuje.

 

Cílem není nacpat do masa toho co nejvíc ani není důležité špikovat do masa za každou cenu nějaký tuk, který by mohl maso udělat šťavnatější. Ze všeho nejdůležitější je ta správná chuť, a tím pádem správné ingredience. Zdeněk Pohlreich vám to předvede hned na dvou příkladech.

 

RECEPT: Pomalu pečená krkovička

Pomalu pečená krkovička

 

Pikantní chuť je zdrojem úspěchu

 

Máte-li zrovna po ruce pěkný kousek vepřového masa jako třeba krkovičku a nevíte-li, čím byste ho mohli pozvednout ještě výš, odpověď je česnek. Špikování vepřového masa česnekem by mělo být pomalu samozřejmostí. Česnek se nejen skvěle hodí k vepřovému masu, ale i během pečení v mase krásně změkne a vypustí svou chuť kolem sebe. Nebojte se toho a vkládejte do masa celé oloupané stroužky.

 

Špikováním to ale nekončí. Důležité je také dát masu chuť i zvenku. K tomu parádně poslouží dijonská hořčice nebo podobná pikantní a také velká hrst bylinek – v tomto případě rozmarýn a tymián. Samozřejmostí je také sůl a pepř. Bez toho ani ránu. Celé dílo završí nasekaná cibule, na které se to pěkně upeče. Takovéto kusy masa pečte ideálně v hliníkové fólii neboli v alobalu. Udrží se vám tam tím pádem veškerá šťáva, která se bude hodit při servírování.

 

RECEPT: Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

Hovězí kýta pečená v hořčičné krustě

 

Výrazná chuť také boduje

 

V druhém příkladu špikování si Zdeněk Pohlreich pohraje s panenkou. Samozřejmě s vepřovou. Tu můžete často upravenou tímto způsobem najít na jídelních lístcích různých restaurací. Jak byste s takovou vepřovou panenkou měli naložit?

 

Šéf zvolil sušená rajčata nakládaná v oleji. Jejich chuť je výrazná a taková sladkokyselá, což se k panence velmi hodí. To, že jsou rajčata nakládaná v oleji, vám pomůže při špikování. Budou hezky klouzat dovnitř do masa. Když takhle špikujete panenku, je dobré její konec uzavřít pomocí párátek. Jinak by vám mohla náplň utéct ven.

 

V prvním případě se krkovička pekla, panenka se tedy bude smažit na pánvi. Jakmile dokonalou panenku vyjmete z pánve, neházejte pánev ihned do dřezu. Ten výpek, který vypadá jako spálený, je ve skutečnosti ještě spousta chuti, která bude ještě potřeba. Za pomoci kapky vývaru, smetany a trochy bazalky tak získáte lahodnou omáčku, která maso skvěle doplní. A co byste k takovému masu měli servírovat jako doplněk, se dozvíte ve videu. Bude to sladké. Na video, ve kterém vám Zdeněk Pohlreich ukáže, jak špikovat maso, se podívejte ZDE.

 

RECEPT: Svíčková s houskovým knedlíkem

Svíčková s houskovým knedlíkem

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Svět

Němci zabránili krveprolití. Odhalili chystaný…

Německo zmařilo v roce 2016 teroristickému hnutí Islámský stát (IS) plány na velký útok v zemi. Dnes…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

Události

Elitní vojáci světových kvalit. Mrtvé kolegy…

Jak náčelník generálního štábu Aleš Opata slíbil, tak se stalo. Čeští vojáci zneškodnili útočníky,…

celý článek »