Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v červnu nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v červnu nechybí v mé kuchyni

Červen ve znamení čerstvých ingrediencí a italské inspirace
Červen ve znamení čerstvých ingrediencí a italské inspirace
Foto: Albert
11.06.2015 / 06:00

Léto se netrpělivě blíží a s tím přicházejí i změny v podobě obměny surovin, ze kterých nejraději vařím. Vaření podle sezónních ingrediencí je to nejjednodušší, co můžete dělat. Jednak jsou suroviny běžně k dostání i za slušné ceny a jednak se obměňuje i váš jídelníček. Pokusím se vám i tentokrát poskytnout trochu inspirace.

Čerstvé jahody jako ze zahrádky

 

Pokud nemáte vlastní zahrádku s jahodami nebo někoho, kdo ji vlastní, nezoufejte. Nyní už jahody seženete bez problému a nebudete se muset bát, že jde pouze o dovoz. Vitaminy jsou potřeba po celý rok. Proto bych sázel na jahody zejména u dětí, u kterých jsou velmi oblíbené. A když mají jahody tak rády, můžou vám s nimi rovnou pomoct v kuchyni. Nakonec to bude i pro vás ještě zábavné.

 

S jahodami můžete vytvořit cokoliv. Můžete je například zapéct s drobenkou, čímž vám po vychlazení vznikne oblíbená snídaně. Na dětské narozeninové párty můžete místo brambůrků a tyčinek servírovat třeba jahodové poháry s jogurtem. Zapráší se po tom jako před osmdesátém devátém po banánech.

 

Recept: Jahodový pohár

Foto: Albert

 

Jemný sýr cottage

 

Tento jemný tvarohový sýr, respektive jeho název pochází z Anglie. Proto se přejímá jeho anglická výslovnost „kotyč“, tedy nikoliv „kotáž“ ani „kátejdž“. To jen pro upřesnění. Teď už ale dost o lekci výslovnosti. Tento sýr můžete díky jeho tvarohové chuti použít ve sladkých i slaných pokrmech. Dokonce se prodává ochucený v obou variantách. Není ale nad to připravit si ho podle své chuti.

 

Doporučuji vám připravit snídani v podobě plněných vajec se sýrem cottage a majonézou. Až budete grilovat, vyzkoušejte dip s čerstvými bylinkami. A pokud nevíte jak na sladkou variantu, přidejte trochu cottage do banánovo-borůvkového smoothie.

 

Recept: Dip s čerstvými bylinkami

Foto: Albert

 

Lilek nebo baklažán?

 

Možná jste netušili, že existují celkem čtyři druhy lilku. Purpurový, který je nejrozšířenější, bílý, který má kromě jiné barvy krémovitější chuť, dále žíhaný, což je kombinace dvou předešlých, a nakonec kulatý, který se liší pouze tvarem. Lilek můžete grilovat, zapékat i smažit. Obsahuje dost vody, proto ho doporučuji po nakrájení na plátky posolit a nechat vypotit. Bude se vám pak s ním lépe pracovat. Hodí se skvěle do salátu i jako směs grilované zeleniny. Zkuste změnu a připravte si masové kuličky s lilkem a polentou. Rajčatová omáčka tomu dodá patřičnou svěžest.

 

Recept: Lilkové kuličky s polentou podle Jamieho

Foto: Albert

 

Kuřecí maso se u mě neztratí nikdy

 

Vyzkoušejte také trochu jiné recepty než dokola dělat jen řízky nebo přírodní plátky. Co třeba například kuřecí prsty v popcornu? Nebo cajunské kuře s rýží s nádechem exotiky? Přidejte kuřecí maso do zeleninového salátu, zkuste naplnit a upéct roládu. Ze skeletu a zbytků uvařte skvělý vývar. Ugrilujte plněná kuřecí křídla. Zkrátka ať vám z něj zbytečně nic nezbude.

 

Recept: Kuřecí prsty v popcornu

Foto: Albert

 

Italská pasta

 

Pasta je kapitola sama pro sebe. Existují stovky druhů a různých tvarů, které si možná ani nedokážete představit. Základní rozdělení máme ale dvě. Na suché a čerstvé, které se dále rozdělují na plněné a neplněné. Suchou pastu připravujte způsobem al dente, čili aby byla uvnitř trochu tvrdší na skus. Čerstvou pastu vařte výhradně doměkka, jelikož obsahuje vajíčko. Navíc jí zpravidla stačí kratší doba varu, než je tomu u suché pasty.

 

Čerstvou pastu si můžete připravit doma. Není to nic jiného než hladká mouka, vejce a voda. S vypracovaným těstem je dále nejlepší pokračovat se strojkem na těstoviny, který vše dodělá za vás. Ale obejdete se i bez něho. Stačí těsto rozválet na tenký plát, poté nakrájet či vykrojit požadovaný tvar. Nyní můžete čerstvé těstoviny pořídit i v Albertu, takže si můžete ušetřit zaneřáděnou kuchyň.

 

Existují stovky receptů, z nichž vám doporučím například špagety puttanesca nebo tagliatelle s boloňskou směsí. Ostatně můžete si je připravit s čímkoliv, s rajčaty, špenátem, olivami, ančovičkami, česnekem atd.

 

Recept: Špagety puttanesca

Foto: Albert

 

Mrkněte, odkud vše pochází

 

Pokud vy a vaše děti rádi zjišťujete, odkud se všechny ty suroviny a produkty berou, vyrazte 13. 6. s Albertem na farmy po celé České republice. Tam vás kromě komentované prohlídky čeká doprovodný program a také občerstvení. Můžete to spojit s víkendovým výletem. Více se dozvíte zde.

Všechny suroviny, které v červnu nesmí chybět v kuchyni Zdeňka Pohlreicha, a recepty, co si z nich připravit, naleznete zde.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz