Jistě znáte situaci, když se vám doma najednou sejde velké množství ovoce a nevíte, co z nadílky připravit? Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich přišel s velmi jednoduchým, ale zato elegantním řešením. Připraví pro vás sorbet z lesních plodů. Není to žádná věda, proto si ho můžete připravit kdykoliv doma.
Foto: Albert

Základem je ovocné pyré
Abyste si mohli na konci dopřát lahodný sorbet, nemine vás příprava ovocného pyré. Není vždy nutné použít pouze mražené ovoce. Stejně tak dobře vám postačí i ovoce čerstvé. A protože se šéf rozhodl pro sorbet z lesního ovoce, použije borůvky, maliny, ostružiny a pár jahod.
Svařením ovoce dohromady vám v podstatě vznikne pyré. Neměli byste ovoce vařit dlouho. Stačí na to pouze zhruba 4 minuty, jelikož by pak začal cukr v ovoci karamelizovat. Pyré by pak bylo moc silné a také by nemělo úplně ideální chuť. Vše musí být vyvážené.
RECEPT: Melounové nanuky
Foto: Albert

Bez pomůcek se dnes již těžko obejdete
Nejjednodušším způsobem, jak dodělat sirup, je použití tyčového mixéru. Usnadní vám to spoustu práce a výsledek je hlavně nad očekávání příjemný. Věříme, že tyčový mixér je dnes součástí většiny domácností, proto není problém s dalším postupem.
Lesní ovoce v sobě skrývá spoustu peciček a semínek, které by v sorbetu mohly trochu překážet. Jednak se usazují v zubech a také nejsou příjemné na skus. S tím si šéf poradil pomocí pasírovacího mlýnku. Ten se ale zcela jistě v každé domácnosti nenachází, proto to můžete vyřešit pasírováním přes jemné síto s pomocí lžíce. Výsledek bude podobný.
RECEPT: Mangový puding
Foto: Albert

Sorbet z lesních plodů
V každém případě patří sirup nejdříve do mrazáku. Potřebujete totiž mít tuhou a svěží konzistenci. O objem se postarají přimíchané bílky, které syrové vám nijak neublíží. Takže se nemusíte bát.
Po zmražení zbývá už jen třešnička na dortu, která celý sorbet dotvoří. Tou není nic jiného než dobré šampaňské. Pak už si jen můžete vychutnávat chvíle pohody s ovocným sorbetem.
Podrobný postup přípravy naleznete ve videu.