Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Filet pstruha se zeleninou krok po kroku | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Filet pstruha se zeleninou krok po kroku

Příprava filetu pstruha se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha
Příprava filetu pstruha se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha
Foto: Albert
27.07.2015 / 06:00

Nafiletovat pstruha není žádná legrace. Proto jsme se rozhodli i další díl Školy vaření představit v podobě „krok po kroku“, aby vám neunikl žádný detail z videa. Takže si připravte zástěry a kuchařské náčiní a jdeme na recept na filet pstruha s osmahlou zeleninou.

Nejprve si připravte zeleninu na přílohu

 

Mohli byste začít vykosťováním pstruha, ale potom byste museli umýt krájecí plochu, abyste na ní následně mohli nakrájet sezónní zeleninu. Proto se nejprve vrhněte právě na zeleninu. Budete potřebovat cuketu, pár cherry rajčátek a šalotku. Nakonec budete k rybě potřebovat ještě čerstvou petrželku a samozřejmě citronovou šťávu.

 

Cuketu nakrájejte na kostičky, cherry rajčátka stačí na poloviny a šalotku na tenká kolečka. Nakrájenou zeleninu dejte stranou, pokud možno zvlášť. Budete je totiž přidávat na pánev postupně.

 

RECEPT: Ratatouille

Foto: Albert

Vykostěte pstruha a připravte si filety

 

Nyní přišla řada na pstruha. Budete potřebovat jednoho nebo dva pstruhy a nabroušený nůž. Záleží na počtu osob, pro které vaříte. Pstruha položte na krájecí plochu břichem od vás. Nařízněte ho za hlavou, jako byste ji chtěli uříznout. Nepřeřízněte páteř, ale pootočte u ní nůž a řežte podél páteře směrem k ocasu, čímž odříznete filet. Filet ještě jedním řezem zbavte kostí, které se nacházejí na břiše, případně filet zarovnejte a dejte stranou.

 

Rybu otočte odříznutou částí dolů a postupujte stejně jako u prvního filetu. Tato část se vám může zdát poněkud těžší, jelikož budete odřezávat filet od páteře, která už nedrží na odříznutém filetu. Až se vám to podaří, opět odřízněte břišní kosti a případně zarovnejte.

RECEPT: Pstruh pečený v bylinkové strouhance

Foto: Albert

Rozpalte pánev

 

Rozpalte vedle sebe dvě pánve, jednu na pstruha, druhou na zeleninu. Nejdříve je rozpalte na sucho, poté přilijte olivový olej, nechte opět rozpálit a pak teprve můžete pokračovat. Mezitím filety z obou stran dobře osolte a opepřete. Poté je vložte na rozehřátý olej kůží dolů a trochu s nimi pohněte, aby se nepřichytily.

 

Na druhou pánev vhoďte nakrájenou šalotku a nechte ji lehce opéct. Po opečení přidejte nakrájenou cuketu, dochuťte solí a pepřem a promíchejte či proházejte. Rajčata přidejte až přibližně po dvou minutách.

 

RECEPT: Mandlový pstruh

Foto: Albert  

Nezapomeňte mezitím otočit filety, aby se vám moc nepropekly. Kůže by měla být krásně opečená a měla by mít zlatavou barvu. Až rybu otočíte a chvíli opečete, přidejte k ní kousek másla, který nechte rozpustit. Pánev s rybou vypněte, nasekejte nadrobno trochu čerstvé petrželky a vhoďte ji do pánve s pstruhem. Můžete rovněž do pánve přidat rovnou i citronovou šťávu.

 

Mezitím odstavte i pánev s opečenou zeleninou a můžete servírovat. Na talíř nejdříve vložte opečenou zeleninu a následně na ni rybí filety. Můžete je samozřejmě zalít vypečenou šťávou, která vám vznikla také díky máslu a petrželce, a můžete podávat. Celý návod, jak si připravit filet pstruha se zeleninou krok po kroku naleznete ZDE.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz