- Foto: shutterstock.com25. září 2015 / 06:00
Zelí je levné, lahodné a snadno z něj připravíte mnoho pokrmů. Polévky, saláty i hlavní chody. Pokud chcete chutné zelí plné vitaminů, naložte si doma vlastní. Jen tak budete mít jistotu, že není plné chemických látek, které mu zajišťují "správnou" barvu nebo trvanlivost.
Zelňačka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g kysaného zelí
* 4 brambory
* 1 cibuli
* sůl, pepř, kmín
* 150 ml smetany
* 700 ml vývaru
* olej
* 1 lžíci sladké mleté papriky
* 150 g červené čočky
Postup:
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Zasypejte ji červenou paprikou a krátce opečte. Přidejte zelí, zalijte vývarem. Dejte do polévky půl lžičky kmínu a vařte asi 15 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a přidejte je do polévky spolu s čočkou. Pak vše vařte doměkka. Nakonec vmíchejte do polévky smetanu a hrnec odstavte.
Zelný salát s jablky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g červeného zelí
* 2 jablka
* 2 uvařené červené řepy
* hrst vlašských ořechů
* 1 lžičku rybízové zavařeniny
* 1 hřebíček
* 1 lžičku octa
* 1 lžíci cukru
* olej
* citronovou šťávu
Postup:
Zelí nakrájejte a krátce ho orestujte na oleji. Přidejte hřebíček, cukr, ocet a rybízovou zavařeninu. Podlijte trochou vody a duste ho doměkka. Jablka nakrájejte na plátky a zakapejte je citronovou šťávou. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše rozložte na talíře, zakapejte olejem, přidejte zelí a ořechy.
Domácí nakládané zelí
Budete potřebovat (na 5l kameninovou nádobu):
* 1 kg zelí
* 20 g soli
* špetku kmínu
* 1 cibuli
* 10 g cukru
* 2 jablka
Postup:
K nakládání vybírejte pevné podzimní nebo zimní zelí. Odstraňte povrchové listy a košťál. Zelí nakrouhejte a pěchujte do kameninové nádoby. V jednotlivých vrstvách dávejte trochu soli, plátky cibule, jablek, kmín a trochu cukru. Nádobu přiklopte a zatižte. Zelí musí být pod hladinou šťávy – pokud je jí málo, dolijte ji slaným nálevem (na 1 l vody asi 10 g soli). Nádobu uložte na suché a tmavé místo. Do 3 až 5 týdnů by mělo být zelí připravené ke konzumaci.
Plněné zelné listy
Budete potřebovat (pro 3 osoby):
* 300 g mletého masa
* 150 g plátkové anglické slaniny
* 1 konzervu malého rajského protlaku
* 1 menší cibuli
* půl hlávky zelí
* 1 vejce
* čerstvou bazalku a pažitku
* 50 g rýže
* sůl
* mletý černý pepřPostup:
Rýži uvařte podle návodu na obalu, může být mírně rozvařená, nechte ji vychladnout. Asi 10 listů zelí dejte do většího hrnce, přelijte litrem horké vody a alespoň půl minuty je ponořené ve vodě vařte. Zelné listy vyndejte a naklepejte, aby se dobře ohýbaly.
Půlku nakrájené cibule dejte na olej nebo sádlo a nechte zesklovatět. Podlijte vodou, přidejte malou konzervu rajského protlaku, sůl a pět minut za občasného míchání povařte. Mezitím mleté maso smíchejte s uvařenou rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidejte čerstvé bylinky. Polévkovou lžící odebírejte směs a rozprostírejte ji na zelné listy, které pak zabalte (kraje můžete spojit párátkem).
Masové závitky dejte do vroucí vody, aby byly zcela ponořené a vařte ještě asi hodinu. Maso musí být zcela měkké. Závitky vytáhněte, nechte vychladnout a každý oviňte plátkem anglické slaniny. Rolky podávejte v pekáčku s připravenou rajskou omáčkou, posypané nasekanou petrželkou.
Segedínský guláš
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 600 g vepřového masa z ramínka nebo plecka
* 400 g kysaného zelí
* 200 ml sladké smetany
* 2 lžíce hladké mouky
* 40 g sádla
* 1 velkou cibuli a česnek
* vývar ze zeleninového bujonu (můžete nahradit vodou)
* mletou červenou papriku
* pepř
* kmín
* sůlPostup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte na kostky nakrájené maso, zaprašte ho paprikou a osmahněte. Vmíchejte utřený česnek, kmín, sůl a pepř. Podlijte vývarem nebo vodou a za občasného míchání duste doměkka a podle potřeby podlévejte.
Pokrájené zelí poduste také doměkka na troše sádla a podlijte vodou. Přidejte ho k masu, promíchejte, povařte a zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchala mouku. Pokud je segedín málo červený, rozpusťte na pánvi lžíci tuku, přidejte mletou papriku, zpěňte a zamíchejte do guláše. Podávejte s houskovým knedlíkem.