Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte! | Recepty.Blesk.cz

Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte!

  • Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Foto: Shutterstock.com
    10srpna   2015  /  16:00

    Na sluníčku dozrávají rajčata téměř před očima. Není proto divu, že v poslední době možná už nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nemůžete ani vidět, úroda se vám doma hromadí a začíná se kazit. Co takhle zkusit je usušit a naložit?

  • Domácí sušená rajčata

    Foto: Shutterstock.com Na slunci sušená rajčata patří mezi pochoutky středomořské kuchyně. U nás je však lepší využít při jejich přípravě klasickou troubu. V kuchyni je uplatníte v salátech, sendvičích, pod maso, do těstovin i na pizzu. Fantazii se meze nekladou.


    Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř


    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 110 °C.

     

    2. Rajčata rozkrájejte na poloviny, dejte je do mísy a pokapejte trochou olivového oleje. Přidejte špetku soli a pepře.

     

    3. Rajčata vyskládejte na plech vyložený alobalem rozkrojenou stranou nahoru.

     

    4. Sušte v troubě 10 až 15 hodin.
    Usušená rajčata uložte do lednice, kde vydrží přibližně týden. Pokud je zamrazíte, vydrží vám až půl roku.


    Náš tip:

    Sušená rajčata také můžete naložit do oleje a dochutit je například česnekem, chilli nebo různými bylinkami dle chuti.

  • Nakládaná rajčata

    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • 2 hrnky octa
    • 2 hrnky vody
    • sůl
    • 3 stroužky česneku
    • koření


    Postup:

     

    1. Rajčata pokrájejte na menší klínky.

     

    2. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli.

     

    3. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.

     

    4. Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.

     

    5. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

  • Zavařovaná rajčata


    Foto: Shutterstock.com Budete potřebovat:


    • 2 kg rajčat
    • kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu


    Postup:

     

    1. Z rajčat vyřízněte "bubáky" a každé zespodu nařízněte do kříže.

     

    2. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.

     

    3. Rajčata oloupejte, načtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic.

     

    4. Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí.

     

    5. Otřete okraje sklenic a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní.

     

    6. Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz