- Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.Foto: Shutterstock.com10. srpna 2015 / 16:00
Na sluníčku dozrávají rajčata téměř před očima. Není proto divu, že v poslední době možná už nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nemůžete ani vidět, úroda se vám doma hromadí a začíná se kazit. Co takhle zkusit je usušit a naložit?
Domácí sušená rajčata
Budete potřebovat:
- 1 kg rajčat
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 110 °C.
2. Rajčata rozkrájejte na poloviny, dejte je do mísy a pokapejte trochou olivového oleje. Přidejte špetku soli a pepře.
3. Rajčata vyskládejte na plech vyložený alobalem rozkrojenou stranou nahoru.
4. Sušte v troubě 10 až 15 hodin.
Usušená rajčata uložte do lednice, kde vydrží přibližně týden. Pokud je zamrazíte, vydrží vám až půl roku.Náš tip:
Sušená rajčata také můžete naložit do oleje a dochutit je například česnekem, chilli nebo různými bylinkami dle chuti.
Nakládaná rajčata
- 1 kg rajčat
- 2 hrnky octa
- 2 hrnky vody
- sůl
- 3 stroužky česneku
- koření
Postup:
1. Rajčata pokrájejte na menší klínky.
2. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli.
3. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.
4. Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.
5. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.
Zavařovaná rajčata
- 2 kg rajčat
- kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu
Postup:
1. Z rajčat vyřízněte "bubáky" a každé zespodu nařízněte do kříže.
2. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.
3. Rajčata oloupejte, načtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic.
4. Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí.
5. Otřete okraje sklenic a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní.
6. Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.