Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte! | Recepty.Blesk.cz

Nevíte, co s úrodou rajčat? Usušte je, zavařte nebo naložte!

  • Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Pokud pěstujete rajčata, možná máte víc plodů, než stihnete za čerstva zkonzumovat. Pokud si na nich chcete pochutnat i na podzim a během zimy, zkuste je například usušit.
    Foto: Shutterstock.com
    10srpna   2015  /  16:00

    Na sluníčku dozrávají rajčata téměř před očima. Není proto divu, že v poslední době možná už nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nemůžete ani vidět, úroda se vám doma hromadí a začíná se kazit. Co takhle zkusit je usušit a naložit?

  • Domácí sušená rajčata

    ...
    Na slunci sušená rajčata patří mezi pochoutky středomořské kuchyně. U nás je však lepší využít při jejich přípravě klasickou troubu. V kuchyni je uplatníte v salátech, sendvičích, pod maso, do těstovin i na pizzu. Fantazii se meze nekladou.


    Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř


    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 110 °C.

     

    2. Rajčata rozkrájejte na poloviny, dejte je do mísy a pokapejte trochou olivového oleje. Přidejte špetku soli a pepře.

     

    3. Rajčata vyskládejte na plech vyložený alobalem rozkrojenou stranou nahoru.

     

    4. Sušte v troubě 10 až 15 hodin.
    Usušená rajčata uložte do lednice, kde vydrží přibližně týden. Pokud je zamrazíte, vydrží vám až půl roku.


    Náš tip:

    Sušená rajčata také můžete naložit do oleje a dochutit je například česnekem, chilli nebo různými bylinkami dle chuti.

  • Nakládaná rajčata

    ...
    Budete potřebovat:


    • 1 kg rajčat
    • 2 hrnky octa
    • 2 hrnky vody
    • sůl
    • 3 stroužky česneku
    • koření


    Postup:

     

    1. Rajčata pokrájejte na menší klínky.

     

    2. Přiveďte k varu dva hrnky octa, 2 hrnky vody a 2 lžíce soli.

     

    3. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.

     

    4. Horkou octovou směsí zalijte rajčata. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.

     

    5. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

  • Zavařovaná rajčata


    ...
    Budete potřebovat:


    • 2 kg rajčat
    • kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu


    Postup:

     

    1. Z rajčat vyřízněte "bubáky" a každé zespodu nařízněte do kříže.

     

    2. Pak je vložte do vroucí vody na dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte je a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.

     

    3. Rajčata oloupejte, načtvrťte, vložte do většího hrnce a přiveďte k varu. Horká rajčata nandejte do čistých sklenic.

     

    4. Do každé přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1,5 cm místa nad směsí.

     

    5. Otřete okraje sklenic a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, zda opravdu těsní.

     

    6. Takto zavařená rajčata můžete skladovat při pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Vyhrál dva tituly, teď se fotbalista Rilke…

S vrcholovým fotbalem už sekl. Nyní se chce bývalý útočník Emil Rilke (34) prosadit jako komunální…

celý článek »