Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované! | Recepty.Blesk.cz

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Foto: Brigita Zemen
25.09.2017 / 06:00

Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu. Ušetříte, a navíc zjistíte, že máslo chutná úplně jinak!

 

Máslo je drahé a prý bude ještě dražší. Cena je vysoká z několika důvodů. Jednak roste cena mléka jako suroviny, dalším důvodem je sucho, které mělo vliv na úrodu pícnin a kukuřice, které jsou krmivem pro skot. Proto někteří zemědělci museli snižovat počet dojnic.

 

No, a ještě jeden důvod prý pro zvýšení ceny másla existuje: rychle rostoucí poptávka. Před dvaceti lety lidé přestávali máslo konzumovat kvůli údajnému cholesterolu, dnes se k němu a ke smetaně rádi vracejí. Vyrobte si ho tedy sami. Do klasického másla pak můžete přidat třeba bylinky nebo sůl.

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Cena másla za posledních pár týdnů raketově vzrostla a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin,…celý článek

Jak vyrobit máslo ze smetany

 

Máslo můžete vyrobit rychlejší cestou z již koupené smetany. Budete potřebovat 2 kelímky tučné smetany (minimálně 30% tuku, ale raději více) a mixér.

 

Do větší nádoby vlijte smetanu a začněte mixérem šlehat, zhruba po 10 minutách se smetana změní na klasickou šlehačku. Vy ale pokračujte dál, dokud se šlehačka nezmění na hrudky. V té době se začíná tvořit podmáslí (průhledná tekutina) a máslo. Podmáslí můžete průběžně vylévat a použít ho třeba na zadělání domácího chleba.

 

Na stěnách nádoby zůstane máslo. Jakmile je dostatečně hutné, vyklopte ho nebo vyndejte pomocí stěrky a pod studenou vodou pořádně mněte, aby se odstranily zbytky syrovátky. Když z másla vychází čistá voda, je hotovo.

V této vázy do něj můžete přidat sůl, koření, nebo bylinky. Potom ho dejte do máslenky a samozřejmě do lednice. Z 500 ml smetany vyrobíte zhruba 200 gramů másla, což vás vyjde zhruba na 40 Kč, pokud se vám podaří sehnat smetanu v akci. Určitě se ale vejdete do padesátikoruny. V případě, že budete připravovat bylinkové máslo, vyjde vás mnohem levněji, než kupované.

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

Lahodný tvarohovo-smetanový krém milují nejen děti, ale i dospělí. Pokud vás ale trápí jeho poměrně vysoká cena, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit…celý článek

 

 Jak vyrobit máslo z mléka

 

Je to poněkud zdlouhavější, ale mnohem chutnější. Od farmáře si kupte 5 litrů mléka). Nepasterizované mléko dá víc smetany, což se projeví ve výsledné chuti másla. Máslo z pasterizovaného mléka je žlutější a nasládlejší.

 

Mléko nechte odležet jeden až dva dny. Na povrchu se začne srážet tuk – smetana. Tu opatrně seberte. Sbírejte ji tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlejší část. Zbytek mléka vypijte nebo použijte na výrobu domácího sýra či jogurtu.

 

Dále postupujte stejně jako v případě kupované smetany v obchodě. Smetana by měla mít teplotu kolem 11-15 stupňů Celsia. Šlehejte ji v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne šlehačka. Mixér nevypínejte a dál šlehejte, až se šlehačka „zdrcne“ a vznikne máslo.

 

Podmáslí slijte a máslo nechte v míse nebo nádobě, nalijte k němu studenou vodu a dobře ho prohněťte. Vodu vylijte a několikrát opakujte. Dělejte to tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Pak je máslo hotové.

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Cena másla v posledních týdnech stoupá a málo kde ho seženete za méně než 50 korun. Pokud vás nebaví sledovat akce a zásobovat mrazák, ale raději si…celý článek

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »