Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované! | Recepty.Blesk.cz

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

720p480p360p240p
Foto: Brigita Zemen
25.09.2017 / 06:00

Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu. Ušetříte, a navíc zjistíte, že máslo chutná úplně jinak!

 

Máslo je drahé a prý bude ještě dražší. Cena je vysoká z několika důvodů. Jednak roste cena mléka jako suroviny, dalším důvodem je sucho, které mělo vliv na úrodu pícnin a kukuřice, které jsou krmivem pro skot. Proto někteří zemědělci museli snižovat počet dojnic.

 

No, a ještě jeden důvod prý pro zvýšení ceny másla existuje: rychle rostoucí poptávka. Před dvaceti lety lidé přestávali máslo konzumovat kvůli údajnému cholesterolu, dnes se k němu a ke smetaně rádi vracejí. Vyrobte si ho tedy sami. Do klasického másla pak můžete přidat třeba bylinky nebo sůl.

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Cena másla za posledních pár týdnů raketově vzrostla a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin,…celý článek

Jak vyrobit máslo ze smetany

 

Máslo můžete vyrobit rychlejší cestou z již koupené smetany. Budete potřebovat 2 kelímky tučné smetany (minimálně 30% tuku, ale raději více) a mixér.

 

Do větší nádoby vlijte smetanu a začněte mixérem šlehat, zhruba po 10 minutách se smetana změní na klasickou šlehačku. Vy ale pokračujte dál, dokud se šlehačka nezmění na hrudky. V té době se začíná tvořit podmáslí (průhledná tekutina) a máslo. Podmáslí můžete průběžně vylévat a použít ho třeba na zadělání domácího chleba.

 

Na stěnách nádoby zůstane máslo. Jakmile je dostatečně hutné, vyklopte ho nebo vyndejte pomocí stěrky a pod studenou vodou pořádně mněte, aby se odstranily zbytky syrovátky. Když z másla vychází čistá voda, je hotovo.

V této vázy do něj můžete přidat sůl, koření, nebo bylinky. Potom ho dejte do máslenky a samozřejmě do lednice. Z 500 ml smetany vyrobíte zhruba 200 gramů másla, což vás vyjde zhruba na 40 Kč, pokud se vám podaří sehnat smetanu v akci. Určitě se ale vejdete do padesátikoruny. V případě, že budete připravovat bylinkové máslo, vyjde vás mnohem levněji, než kupované.

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

Lahodný tvarohovo-smetanový krém milují nejen děti, ale i dospělí. Pokud vás ale trápí jeho poměrně vysoká cena, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit…celý článek

 

 Jak vyrobit máslo z mléka

 

Je to poněkud zdlouhavější, ale mnohem chutnější. Od farmáře si kupte 5 litrů mléka). Nepasterizované mléko dá víc smetany, což se projeví ve výsledné chuti másla. Máslo z pasterizovaného mléka je žlutější a nasládlejší.

 

Mléko nechte odležet jeden až dva dny. Na povrchu se začne srážet tuk – smetana. Tu opatrně seberte. Sbírejte ji tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlejší část. Zbytek mléka vypijte nebo použijte na výrobu domácího sýra či jogurtu.

 

Dále postupujte stejně jako v případě kupované smetany v obchodě. Smetana by měla mít teplotu kolem 11-15 stupňů Celsia. Šlehejte ji v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne šlehačka. Mixér nevypínejte a dál šlehejte, až se šlehačka „zdrcne“ a vznikne máslo.

 

Podmáslí slijte a máslo nechte v míse nebo nádobě, nalijte k němu studenou vodu a dobře ho prohněťte. Vodu vylijte a několikrát opakujte. Dělejte to tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Pak je máslo hotové.

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Cena másla v posledních týdnech stoupá a málo kde ho seženete za méně než 50 korun. Pokud vás nebaví sledovat akce a zásobovat mrazák, ale raději si…celý článek

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »