Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno! | Recepty.Blesk.cz

Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

  • Foto: iStock
    6září   2017  /  06:00

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit? Třeba sirup, džem nebo víno.

     

  • Pravidla při sběru a zpracování

    Foto: iStock

    Ke zpracování se hodí pouze uzrálé, černé plody. Pokud jsou zelené, musíte je vytřídit. Rozhodně bezinky nesbírejte podél prašných cest, jinak byste je museli pořádně propláchnout. K léčivým účelům je můžete sušit v sušičce nebo troubě. Správně usušené plody mají černo-fialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele. Přestože jsou bezinky plné vitaminu C, B, vápníku a kyseliny pantothenové, nikdy je nejezte čerstvé! Pro lidi jsou mírně jedovaté. Pozor též na zabarvení – bezinky barví podobně jako borůvky.

     

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Cukety jsou teď nejlepší. Mladé, sezonní a hlavně levné! Nejlepší na nich je, že z nich připravíte desítky skvělých jídel, která se hodí jako oběd,…celý článek

  • Bezinkový sirup

    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 kg zralých bezinek, 2 l vody, na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru, trošku skořice, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 2 hřebíčky

    Postup: Bezinky zbavte stopek, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat asi 24 hodin. Pak je přeceďte a přepasírujte přes plátno. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých lahví a hned uzavřete.

     

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

  • Bezinkový džem

    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 1 kg zralých bezinek, 500 g cukru, pektogel, 1 hřebíček, 1 skořici, kyselinu citronovou

    Postup: Bezinky přeberte a omyjte, pak k nim přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Džemem pak plňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na deset minut obraťte dnem vzhůru.

  • Bezinkové víno

    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 l zralých plodů, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg cukru krystal, 5 dkg kvasnic

    Postup: Plody zalijte vodou a s kořením vařte půl hodiny. Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, přidejte krystalový cukr a dalších 10 minut vařte. Roztok zchlaďte, ale ještě do vlažného vmíchejte rozdrobené kvasnice. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit. Nápoj pak sceďte do sklenice, kterou ovážete celofánem. Nechte ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví. Bezinkové víno je ideální pomocník proti migréně.

     

    Jak si vyrobíte marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta? Podle tohoto receptu!

    Video se připravuje ...
    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz