Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno! | Recepty.Blesk.cz

Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

  • Foto: iStock
    6září   2017  /  06:00

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit? Třeba sirup, džem nebo víno.

     

  • Pravidla při sběru a zpracování


    Foto: iStock

    Ke zpracování se hodí pouze uzrálé, černé plody. Pokud jsou zelené, musíte je vytřídit. Rozhodně bezinky nesbírejte podél prašných cest, jinak byste je museli pořádně propláchnout. K léčivým účelům je můžete sušit v sušičce nebo troubě. Správně usušené plody mají černo-fialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele. Přestože jsou bezinky plné vitaminu C, B, vápníku a kyseliny pantothenové, nikdy je nejezte čerstvé! Pro lidi jsou mírně jedovaté. Pozor též na zabarvení – bezinky barví podobně jako borůvky.

     

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Cukety jsou teď nejlepší. Mladé, sezonní a hlavně levné! Nejlepší na nich je, že z nich připravíte desítky skvělých jídel, která se hodí jako oběd,…celý článek

  • Bezinkový sirup


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 kg zralých bezinek, 2 l vody, na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru, trošku skořice, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 2 hřebíčky

    Postup: Bezinky zbavte stopek, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat asi 24 hodin. Pak je přeceďte a přepasírujte přes plátno. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých lahví a hned uzavřete.

     

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

  • Bezinkový džem


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 1 kg zralých bezinek, 500 g cukru, pektogel, 1 hřebíček, 1 skořici, kyselinu citronovou

    Postup: Bezinky přeberte a omyjte, pak k nim přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Džemem pak plňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na deset minut obraťte dnem vzhůru.

  • Bezinkové víno


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 l zralých plodů, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg cukru krystal, 5 dkg kvasnic

    Postup: Plody zalijte vodou a s kořením vařte půl hodiny. Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, přidejte krystalový cukr a dalších 10 minut vařte. Roztok zchlaďte, ale ještě do vlažného vmíchejte rozdrobené kvasnice. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit. Nápoj pak sceďte do sklenice, kterou ovážete celofánem. Nechte ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví. Bezinkové víno je ideální pomocník proti migréně.

     

    Jak si vyrobíte marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta? Podle tohoto receptu!

    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě? Stačí vám trošku místa a elektrická zásuvka, takže je ideální do menších kuchyní

Podzimní jablečné koláče: Tažený závin s drobenkou nebo bublanina s jablky!

Podzim by snad nebyl podzimem, kdyby v něm nebyla jablka! Červená, žlutá nebo zelená, všechna voní krásně po podzimu. Jsou zdravá, šťavnatá a perfektně se hodí pro sladkou kuchyni. Zkuste tyhle recepty a neděle bude dokonalá!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jan Tříska (80) v kritickém stavu: Co mu…

Záhadný pád či skok herce Jana Třísky (80) z Karlova mostu šokuje i jeho kolegy! Oblíbenému kamarádovi,…

celý článek »

Svět

V deseti supermarketech se objevil kokain.…

Minimálně v deseti bavorských supermarketech čekalo pracovníky překvapení při vybalování banánů.…

celý článek »

Praha - Zprávy

Cizinec vjel s autobusem na Karlův most!…

Byl snad slepý? Řidič-cizinec se v neděli odpoledne rozhodl nerespektovat zákazy a se svým autobusem…

celý článek »

Cyklistika

Senzační Sagan je potřetí v řadě mistrem…

Mistrem světa v norském Bergenu se stal potřetí za sebou Slovák Peter Sagan. Vyhrát třikrát v řadě…

celý článek »