Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno! | Recepty.Blesk.cz

Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

  • Foto: iStock
    6září   2017  /  06:00

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit? Třeba sirup, džem nebo víno.

     

  • Pravidla při sběru a zpracování


    Foto: iStock

    Ke zpracování se hodí pouze uzrálé, černé plody. Pokud jsou zelené, musíte je vytřídit. Rozhodně bezinky nesbírejte podél prašných cest, jinak byste je museli pořádně propláchnout. K léčivým účelům je můžete sušit v sušičce nebo troubě. Správně usušené plody mají černo-fialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele. Přestože jsou bezinky plné vitaminu C, B, vápníku a kyseliny pantothenové, nikdy je nejezte čerstvé! Pro lidi jsou mírně jedovaté. Pozor též na zabarvení – bezinky barví podobně jako borůvky.

     

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Cukety jsou teď nejlepší. Mladé, sezonní a hlavně levné! Nejlepší na nich je, že z nich připravíte desítky skvělých jídel, která se hodí jako oběd,…celý článek

  • Bezinkový sirup


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 kg zralých bezinek, 2 l vody, na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru, trošku skořice, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 2 hřebíčky

    Postup: Bezinky zbavte stopek, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat asi 24 hodin. Pak je přeceďte a přepasírujte přes plátno. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých lahví a hned uzavřete.

     

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

  • Bezinkový džem


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 1 kg zralých bezinek, 500 g cukru, pektogel, 1 hřebíček, 1 skořici, kyselinu citronovou

    Postup: Bezinky přeberte a omyjte, pak k nim přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Džemem pak plňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na deset minut obraťte dnem vzhůru.

  • Bezinkové víno


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 l zralých plodů, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg cukru krystal, 5 dkg kvasnic

    Postup: Plody zalijte vodou a s kořením vařte půl hodiny. Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, přidejte krystalový cukr a dalších 10 minut vařte. Roztok zchlaďte, ale ještě do vlažného vmíchejte rozdrobené kvasnice. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit. Nápoj pak sceďte do sklenice, kterou ovážete celofánem. Nechte ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví. Bezinkové víno je ideální pomocník proti migréně.

     

    Jak si vyrobíte marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta? Podle tohoto receptu!

    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Fotbal

Kolik stojí dresy v Evropě? Nejvíc platí…

Ačkoliv patří Premier League k nejvýdělečnějším fotbalovým ligám na světě, ceny dresů v ní patří…

celý článek »

Zapomenuté zločiny

Před 20 lety zmizel Honzík Nejedlý: Jeho…

Před dvaceti lety vládlo v Praze podobné počasí jako dnes. Uprostředně nezvykle teplého ledna vyběhl…

celý článek »

České celebrity

Jiří Pomeje před operací, která rozhodne:…

Vzkaz plný naděje a podpory! Jiřího Pomeje (53), kterému lékaři kvůli rakovině odstraní hrtan a zavedou…

celý článek »

Krimi

Rodiče zplodili 13 dětí, které týrali a…

Nelidští tyrané, kteří zplodili 13 dětí, které pak věznili, týrali, nechali vyhladovět a přivázali…

celý článek »