Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně! | Recepty.Blesk.cz

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Foto: shutterstock.com
26.05.2017 / 06:00

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá grilovat. Dejte mu šanci, teď je navíc jeho sezona.


Chřestu se říká bílé zlato. Dlouho opomíjená potravina, přitom tak univerzální. Nejenže dobře chutná, ale je také nízkokalorický a má spoustu vlákniny, takže je vhodný i pro ty, kteří drží dietu. Pěstovat chřest není jednoduché, snad proto je v obchodech či na tržištích tak drahý. Za nejkvalitnějí se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky. Zelený se zase výborně hodí do salátů - má hodně vitaminu C a je dost pikantní. Zkuste tyto recepty na polévky a překvapíte celou rodinu.

Krémová chřestová polévka s parmazánem

Krémová chřestová polévka s parmazánem

Chcete předložit rodině královskou polévku? Pak uvařte tuhle!celý článek

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Chřestová polévka s chlebovými krutony

Chřestová polévka s chlebovými krutony

Vytěžte z chřestu co se dá, protože tahle zelenina je prostě skvělá. Nevěříte? Vyzkoušejte krémovou polévku s křehkými krutony a uvidíte, že se do…celý článek

Víte, jak chřest zpracovat? Mladý zelený loupat nemusíte, stačí jen odříznout dřevnatou část (asi 1 až 2 cm od spodního konce). U staršího oloupejte spodní třetinu. Chřest lze také ohnout a v místě, kde začíná být dřevnatý, se rozlomí. Bílý oloupejte až nahoru k hlavičce, postupujte směrem dolů. Nejlépe vám to půjde se škrabkou na mrkev. Výhonky vařte nastojato ve vysokém hrnci. Svažte je po osmi kusech nití a postavte do vroucí vody tak, aby hlavičky zůstaly nad hladinou. Doba varu je 5 až 8 minut, u zeleného 2 až 5 minut. Tyto recepty s chřestem budou chutnat hlavně těm, kteří potřebují i maso.

Kuřecí maso s chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí maso s chřestem a holandskou omáčkou

Fantastický oběd nebo večeře. Tohle jídlo vás určitě dostane!celý článek

Bazalkové kuřecí rolky s chřestem

Bazalkové kuřecí rolky s chřestem

Vypadá jednoduše, ale lístky bylinek ji ozdobí do luxusní podoby.celý článek

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Směs z lososa dušeného ve vývaru s bílým vínem, pečeného s chřestem a bramborami, podávaného se sýrovým dipem.celý článek

Chřest se skvěle hodí i do nejrůznějších salátů. Uvidíte, že si tyhle recepty zamilujete. Proč ostatně nezakomponovat do jídelníčku i něco jiného, než připravujete neustále? Ochutnejte!

Chřestový salát s vejci a rajčaty

Chřestový salát s vejci a rajčaty

Ideální odlehčená večeře na jaro. Tenhle salát vám určitě zachutná.celý článek

Cuketový salát s krutony a parmazánem

Cuketový salát s krutony a parmazánem

Luxusní salát, ve kterém je hlavní, aby všechno křupalo, jak má.celý článek

Jarní salát s chřestem a vejci

Jarní salát s chřestem a vejci

Chřest podávaný na listech rozmanitých druhů salátu, mrkve a vajíčka, zalitý dresinkem z hořčice, oleje a vinného octa, zdobený krutony.celý článek

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Vařený chřest přelitý máslem se šťávou z limety a posypaný sýrem feta.celý článek

Chřest se hodí i do slaných koláčů, tak pokud nepotřebujete žádnou sladkou tečku za nedělním obědem, můžete ji nahradit třeba tímhle slaným chřestovým koláčem. Navíc je snadný na přípravu a dá se jíst i studený. 

Koláč s kozím sýrem a chřestem

Koláč s kozím sýrem a chřestem

Tenhle koláč je jedním slovem prostě úžasný. Až ho ochutnáte, dáte nám za pravdu.celý článek

Víte, jak připravit holandskou omáčku, která se ke chřestu hodí dokonale? Podívejte se na naše VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Jak na holandskou omáčku, vás naučí Tomáš Frištenský, kuchař restaurace Babiččina zahrada • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

ŽIVĚ: Vévodkyně Kate právě rodí, Británie…

Jeden z nejočekávanějších letošních okamžiků je tu! Vévodkyně Kate (36) již dorazila do porodnice…

celý článek »

Krimi

Viktorii (†14) znásilnili a zavraždili v…

Noční můru každého rodiče si prožívají máma a táta čtrnáctileté Viktorie Sokolové, která byla znásilněna…

celý článek »

České celebrity

Kontroverzní zpěvák Ortel se oženil v den…

V den výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera 20. dubna si zpěvák a nacionalista Tomáš…

celý článek »

Politika

„Je nepříčetný.“ Kdo navrhl Janu Nagyovou…

V Poslanecké sněmovně se sešly návrhy na státní vyznamenání, které posoudí příslušný podvýbor.…

celý článek »