Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně! | Recepty.Blesk.cz

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Foto: shutterstock.com
26.05.2017 / 06:00

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá grilovat. Dejte mu šanci, teď je navíc jeho sezona.


Chřestu se říká bílé zlato. Dlouho opomíjená potravina, přitom tak univerzální. Nejenže dobře chutná, ale je také nízkokalorický a má spoustu vlákniny, takže je vhodný i pro ty, kteří drží dietu. Pěstovat chřest není jednoduché, snad proto je v obchodech či na tržištích tak drahý. Za nejkvalitnějí se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky. Zelený se zase výborně hodí do salátů - má hodně vitaminu C a je dost pikantní. Zkuste tyto recepty na polévky a překvapíte celou rodinu.

Krémová chřestová polévka s parmazánem

Krémová chřestová polévka s parmazánem

Chcete předložit rodině královskou polévku? Pak uvařte tuhle!celý článek

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Chřestová polévka s chlebovými krutony

Chřestová polévka s chlebovými krutony

Vytěžte z chřestu co se dá, protože tahle zelenina je prostě skvělá. Nevěříte? Vyzkoušejte krémovou polévku s křehkými krutony a uvidíte, že se do…celý článek

Víte, jak chřest zpracovat? Mladý zelený loupat nemusíte, stačí jen odříznout dřevnatou část (asi 1 až 2 cm od spodního konce). U staršího oloupejte spodní třetinu. Chřest lze také ohnout a v místě, kde začíná být dřevnatý, se rozlomí. Bílý oloupejte až nahoru k hlavičce, postupujte směrem dolů. Nejlépe vám to půjde se škrabkou na mrkev. Výhonky vařte nastojato ve vysokém hrnci. Svažte je po osmi kusech nití a postavte do vroucí vody tak, aby hlavičky zůstaly nad hladinou. Doba varu je 5 až 8 minut, u zeleného 2 až 5 minut. Tyto recepty s chřestem budou chutnat hlavně těm, kteří potřebují i maso.

Kuřecí maso s chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí maso s chřestem a holandskou omáčkou

Fantastický oběd nebo večeře. Tohle jídlo vás určitě dostane!celý článek

Bazalkové kuřecí rolky s chřestem

Bazalkové kuřecí rolky s chřestem

Vypadá jednoduše, ale lístky bylinek ji ozdobí do luxusní podoby.celý článek

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Směs z lososa dušeného ve vývaru s bílým vínem, pečeného s chřestem a bramborami, podávaného se sýrovým dipem.celý článek

Chřest se skvěle hodí i do nejrůznějších salátů. Uvidíte, že si tyhle recepty zamilujete. Proč ostatně nezakomponovat do jídelníčku i něco jiného, než připravujete neustále? Ochutnejte!

Chřestový salát s vejci a rajčaty

Chřestový salát s vejci a rajčaty

Ideální odlehčená večeře na jaro. Tenhle salát vám určitě zachutná.celý článek

Cuketový salát s krutony a parmazánem

Cuketový salát s krutony a parmazánem

Luxusní salát, ve kterém je hlavní, aby všechno křupalo, jak má.celý článek

Jarní salát s chřestem a vejci

Jarní salát s chřestem a vejci

Chřest podávaný na listech rozmanitých druhů salátu, mrkve a vajíčka, zalitý dresinkem z hořčice, oleje a vinného octa, zdobený krutony.celý článek

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Vařený chřest přelitý máslem se šťávou z limety a posypaný sýrem feta.celý článek

Chřest se hodí i do slaných koláčů, tak pokud nepotřebujete žádnou sladkou tečku za nedělním obědem, můžete ji nahradit třeba tímhle slaným chřestovým koláčem. Navíc je snadný na přípravu a dá se jíst i studený. 

Koláč s kozím sýrem a chřestem

Koláč s kozím sýrem a chřestem

Tenhle koláč je jedním slovem prostě úžasný. Až ho ochutnáte, dáte nám za pravdu.celý článek

Víte, jak připravit holandskou omáčku, která se ke chřestu hodí dokonale? Podívejte se na naše VIDEO:

Jak na holandskou omáčku, vás naučí Tomáš Frištenský, kuchař restaurace Babiččina zahrada • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »