V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

Foto: shutterstock.com
01.02.2017 / 06:00

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete z něj uvařit sytou polévku, přidat ho do salátu nebo s ním naplnit maso. Ve všech případech s ním vykouzlíte levnou a zdravou večeři.

Zelné polévky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Nejčastěji se používá zelí kysané, příprava z čerstvého hlávkového zelí je totiž pracnější. Pro zimní dny naprosto ideální, a když do ní přidáte třeba chilli, získáte naprosto úžasný vyprošťovák.

Rychlá zelňačka

Rychlá zelňačka

Zelí je plné vitamínů C a polévka vás pěkně zahřeje. Ideální pokrm v zimních dnech!celý článek

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

Kopaničářská zelňačka

Kopaničářská zelňačka

Polévka z uvařených fazolek, brambor a zelí. Zahustíme jíškou a podáváme s chlebem.celý článek

Už jste někdy ochutnali polský bigoš se zelím? Jde o tradiční pokrm nejen polské, ale taky litevské kuchyně a kromě zelí je v něm i vepřové a hovězí maso. Existuje řada verzí a variant, jak ho připravit, všechny vám ale zachutnají stejně jako kdysi králi Vladislavu Jagellonskému. Bigoš je prostě jídlo, které musíte ochutnat!

Bigoš

Bigoš

Bigos neboli polský eintopf má desítky různých variant. V některých jsou houby, v jiných červené víno nebo sušené švestky.celý článek

Zelí je ideální i jako náplň do masa nebo nejrůznějších druhů závitků. Zkuste tyhle tři recepty, které zachutnají hlavně vašim partnerům. Je v nich spousta masa. A ten s rajskou omáčkou bude chutnat určitě i dětem.

Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem

Skvělé podzimní jídlo za pár korun.celý článek

Zelné závitky v rajské omáčce

Zelné závitky v rajské omáčce

Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák!celý článek

Vepřové roládky se zelím

Vepřové roládky se zelím

Rolády jsou skvělé, protože do nich můžete dát cokoliv, na co máte chuť. Tak proč ne třeba zelí?celý článek

Chcete něco lehčího, co nezatíží váš žaludek nadbytečnými kaloriemi? Udělejte si lehký salát z červeného zelí, do kterého přidáte vlašské ořechy. Budete překvapení originální chutí. 

Křehký salát se zelím a ořechy

Křehký salát se zelím a ořechy

Dopřejte si k večeři něco dietnějšího a přitom vynikajícího. Salát s červeným zelím a ořechy je lahůdka.celý článek

 

Neumějí si vaše děti představit večeři bez těstovin? Udělejte jim radost a připravte těstoviny se zelím, abyste do nich dostali aspoň nějaké vitaminy. Uvidíte, že se nebudou bránit. 

Těstoviny se zelím a slaninou

Těstoviny se zelím a slaninou

Ideální rychlá večeře plná zelí zasytí i největší jedlíky.celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz