V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

Foto: shutterstock.com
01.02.2017 / 06:00

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete z něj uvařit sytou polévku, přidat ho do salátu nebo s ním naplnit maso. Ve všech případech s ním vykouzlíte levnou a zdravou večeři.

Zelné polévky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Nejčastěji se používá zelí kysané, příprava z čerstvého hlávkového zelí je totiž pracnější. Pro zimní dny naprosto ideální, a když do ní přidáte třeba chilli, získáte naprosto úžasný vyprošťovák.

Rychlá zelňačka

Rychlá zelňačka

Zelí je plné vitamínů C a polévka vás pěkně zahřeje. Ideální pokrm v zimních dnech!celý článek

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

Kopaničářská zelňačka

Kopaničářská zelňačka

Polévka z uvařených fazolek, brambor a zelí. Zahustíme jíškou a podáváme s chlebem.celý článek

Už jste někdy ochutnali polský bigoš se zelím? Jde o tradiční pokrm nejen polské, ale taky litevské kuchyně a kromě zelí je v něm i vepřové a hovězí maso. Existuje řada verzí a variant, jak ho připravit, všechny vám ale zachutnají stejně jako kdysi králi Vladislavu Jagellonskému. Bigoš je prostě jídlo, které musíte ochutnat!

Bigoš

Bigoš

Bigos neboli polský eintopf má desítky různých variant. V některých jsou houby, v jiných červené víno nebo sušené švestky.celý článek

Zelí je ideální i jako náplň do masa nebo nejrůznějších druhů závitků. Zkuste tyhle tři recepty, které zachutnají hlavně vašim partnerům. Je v nich spousta masa. A ten s rajskou omáčkou bude chutnat určitě i dětem.

Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem

Skvělé podzimní jídlo za pár korun.celý článek

Zelné závitky v rajské omáčce

Zelné závitky v rajské omáčce

Vitaminu C je v něm víc než v pomerančích a přitom je směšně levné. Navíc ho seženete po celý rok. Zelí je zkrátka držák!celý článek

Vepřové roládky se zelím

Vepřové roládky se zelím

Rolády jsou skvělé, protože do nich můžete dát cokoliv, na co máte chuť. Tak proč ne třeba zelí?celý článek

Chcete něco lehčího, co nezatíží váš žaludek nadbytečnými kaloriemi? Udělejte si lehký salát z červeného zelí, do kterého přidáte vlašské ořechy. Budete překvapení originální chutí. 

Křehký salát se zelím a ořechy

Křehký salát se zelím a ořechy

Dopřejte si k večeři něco dietnějšího a přitom vynikajícího. Salát s červeným zelím a ořechy je lahůdka.celý článek

 

Neumějí si vaše děti představit večeři bez těstovin? Udělejte jim radost a připravte těstoviny se zelím, abyste do nich dostali aspoň nějaké vitaminy. Uvidíte, že se nebudou bránit. 

Těstoviny se zelím a slaninou

Těstoviny se zelím a slaninou

Ideální rychlá večeře plná zelí zasytí i největší jedlíky.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »