Chyby při pečení domácího chleba: Příliš mnoho droždí a málo kynutí | Recepty.Blesk.cz

Chyby při pečení domácího chleba: Příliš mnoho droždí a málo kynutí

  • Jak jednou ochutnáte domácí chléb, už nikdy nebudete chtít jiný.
    Jak jednou ochutnáte domácí chléb, už nikdy nebudete chtít jiný.
    Foto: shutterstock.com
    23října   2016  /  06:00

    Voňavý, nadýchaný, s krásně propečenou křupavou kůrčičkou. Takový je domácí chléb. I po pár dnech je měkký a chutný. S tím z obchodu se zkrátka nedá vůbec srovnávat. To je také důvod, proč lidí, kteří si pečou chléb doma, neustále přibývá. Není to totiž žádná věda. Stačí jen vyvarovat se základních chyb. Prozradíme vám, které to jsou.

  • Není mouka jako mouka

    Foto: Foto: D. Černovský, scom

     

    Dobrý chléb se dá v podstatě upéct téměř z jakékoliv mouky, nezáleží na tom, zda je žitná či pšeničná, hladká nebo třeba celozrnná. Ta navíc obsahuje jemně namleté obilné slupky. Vždy je ale rozhodně lepší vybrat si přímo tu označenou jako chlebová. Tento druh totiž obsahuje mnohem víc lepku než mouka klasická. A právě při přípravě chlebového těsta platí, čím víc lepku, tím lépe.

     

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším…celý článek

  • Bez síta to nepůjde

    Foto: shutterstock.com

     

    I když se vám to může zdát zbytečné, není. Naše babičky dobře věděly, proč mouku před přípravou těsta na chléb prosívaly. Není to jen proto, abyste se zbavily případných nečistot a větších kousků. Hlavním důvodem je, že se mouka provzdušní. Těsto pak bude lépe kynout a bude kypřejší. Pokud tedy doma nemáte síto, pořiďte si ho.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Nepřežeňte to s droždím

    Foto: shutterstock.com

     

    Bez droždí by těsto nevykynulo. Použít můžete jak to čerstvé, tak klidně i to sušené. V obou případech ale stoprocentně platí, že méně znamená více. Nikdy proto do těsta nedávejte větší množství droždí, než je uvedeno v receptu. Přesně to totiž neznalé pekařky a pekaři dělají v domnění, že chléb pak bude ještě nadýchanější. Jenže opak je pravdou. Pokud totiž dáte droždí moc, chleba překyne a při pečení se pak propne. Navíc bude mít nepříjemnou pachuť po kvasnicích. Zapamatujte si, že na půl kila mouky stačí čajová lžička sušeného nebo třetina až polovina kostky čerstvého droždí.

     

    Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času

    Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času

    Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel…celý článek

  • Nespěchejte!

    Foto: shutterstock.com

     

    I když není pečení domácího chleba nijak složité, vyžaduje čas. Zvláště pokud do pšeničné mouky přidáváte tu žitnou. U těsta z běžně používané pšenično-žitné směsi počítejte minimálně se třemi hodinami. Musíte ho totiž nechat kynout natřikrát. Obecně platí, čím více je žitné mouky, tím delší dobu budete potřebovat. Těsto je třeba důkladně propracovat a nechat v míse kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Pak postup ještě jednou zopakujte. Nakonec těsto vyklopte na vál, vytvarujte bochník a nechte ho dotřetice dokynout, než se vám nerozpálí trouba.

     

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek

  • Dopřejte mu vlhkost

    Foto: profimedia.cz

     

    Aby se chléb zaručeně povedl, potřebuje zvýšenou vlhkost. Na dno trouby proto před samotným pečením postavte hrnec s horkou vodou. Vykynutý chléb potřete mašlovačkou namočenou v octové vodě a vložte ho do rozpálené trouby. Během pečení ho pak potřete ještě několikrát, vytvoří se na něm krásně zlatavá kůrčička. Po upečení a vyndání z trouby ho položte na mřížku a kůrku ještě nakonec naposledy zlehka postříkejte vodou z rozprašovače. Po vychladnutí se díky tomu bude nádherně lesknout.

     

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom,…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz