Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny | Recepty.Blesk.cz

Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny

  • Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Foto: shutterstock.com
    25února   2016  /  06:00

    Bílý jogurt je nejen chutný, ale i zdravý. Pomáhá posilovat imunitu, snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat vstřebávání vápníku v těle i snižovat tvorbu těch enzymů v tlustém střevě, které se popisují jako rizikové z hlediska vzniku nádorů. A pokud je doma dělaný, neobsahuje navíc žádná éčka, barviva ani konzervanty. Nemusíte ale hned utrácet za jogurtovač, a pořizovat si tak další domácí spotřebič, který pak v kuchyni jen překáží. Na výrobu jogurtu totiž potřebujete v podstatě jen kastrol a sporák.

  • Zvolte správné ingredience


     

    Na výrobu šesti skleniček domácího jogurtu budete potřebovat jen:

     

    • 1 litr polotučného pasterizovaného mléka
    • 4 polévkové lžíce přírodního bílého jogurtu s živou kulturou
    • hrnec se silnějším dnem
    • nerezovou metličku
    • 6 dobře umytých vysterilizovaných skleniček o obsahu 200 ml

     

    V tomto případě kupte kvalitní, ale už pasterizované mléko. To čerstvé nepasterizované, například z mlékomatu, není vhodné. Nespojí se totiž obvykle s jogurtovou kulturou.


    Náš tip:
    Pokud chcete vyrobit hustý jogurt řeckého typu, použijte místo mléka desetiprocentní smetanu.

  • Přiveďte mléko k varu

    ...

     

    Prázdný hrnec krátce zahřejte a nalijte do něj mléko. To přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte asi 5 minut jemně probublávat. Mléčnou pěnu, která se bude tvořit na povrchu, průběžně odebírejte.

  • Rychle ho zchlaďte

    ...

     

    Pak mléko rychle zchlaďte na 40 °C. Pokud nemáte potravinářský teploměr, použijte malíček. Pokud ho tam udržíte do doby, než napočítáte do pěti, má mléko tu správnou teplotu. Jde o nejdůležitější krok, aby měl hotový jogurt správnou strukturu. Vysoká teplota by laktobacily zahubila, v nízké by se zase nemnožily. Pomozte si tak, že do mísy větší, než je použitý hrnec, napustíte studenou vodu – můžete přidat i pár kostek ledu – a hrnec se svařeným mlékem do ní vložíte. Aby se chladilo rovnoměrně, promíchávejte ho nerezovou metličkou.

  • Naplňte sklenice

    ...

     

    Připravené sterilizované sklenice – je skutečně důležité, aby byly čisté – vložte na chvilku do mikrovlnné nebo normální trouby, aby se předehřály. Pak na dno každé dejte lžičku jogurtu, nalijte trochu mléka zchlazeného na 40 °C, dobře promíchejte, aby tam nezůstala ani jediná hrudka, a následně zalijte mlékem až po okraj. Ještě jednou promíchejte a důkladně uzavřete.

  • Uložte je do peřin


     

    Naplněné skleničky pak uložte do tepla a nechte je při přibližně 35 °C odstát 5 až 8 hodin. Můžete je také vložit do hrnce s teplou vodou, který postavíte k topení. Nebo je uložte pod teplou peřinu. Je ale důležité, aby skleničky byly po celou tu dobu ve stejné teplotě a vy jste s nimi nijak nehýbali. Po uplynutí této doby je jogurt hotový.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »