Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny | Recepty.Blesk.cz

Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny

  • Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Foto: shutterstock.com
    25února   2016  /  06:00

    Bílý jogurt je nejen chutný, ale i zdravý. Pomáhá posilovat imunitu, snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat vstřebávání vápníku v těle i snižovat tvorbu těch enzymů v tlustém střevě, které se popisují jako rizikové z hlediska vzniku nádorů. A pokud je doma dělaný, neobsahuje navíc žádná éčka, barviva ani konzervanty. Nemusíte ale hned utrácet za jogurtovač, a pořizovat si tak další domácí spotřebič, který pak v kuchyni jen překáží. Na výrobu jogurtu totiž potřebujete v podstatě jen kastrol a sporák.

  • Zvolte správné ingredience


     

    Na výrobu šesti skleniček domácího jogurtu budete potřebovat jen:

     

    • 1 litr polotučného pasterizovaného mléka
    • 4 polévkové lžíce přírodního bílého jogurtu s živou kulturou
    • hrnec se silnějším dnem
    • nerezovou metličku
    • 6 dobře umytých vysterilizovaných skleniček o obsahu 200 ml

     

    V tomto případě kupte kvalitní, ale už pasterizované mléko. To čerstvé nepasterizované, například z mlékomatu, není vhodné. Nespojí se totiž obvykle s jogurtovou kulturou.


    Náš tip:
    Pokud chcete vyrobit hustý jogurt řeckého typu, použijte místo mléka desetiprocentní smetanu.

  • Přiveďte mléko k varu

    ...

     

    Prázdný hrnec krátce zahřejte a nalijte do něj mléko. To přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte asi 5 minut jemně probublávat. Mléčnou pěnu, která se bude tvořit na povrchu, průběžně odebírejte.

  • Rychle ho zchlaďte

    ...

     

    Pak mléko rychle zchlaďte na 40 °C. Pokud nemáte potravinářský teploměr, použijte malíček. Pokud ho tam udržíte do doby, než napočítáte do pěti, má mléko tu správnou teplotu. Jde o nejdůležitější krok, aby měl hotový jogurt správnou strukturu. Vysoká teplota by laktobacily zahubila, v nízké by se zase nemnožily. Pomozte si tak, že do mísy větší, než je použitý hrnec, napustíte studenou vodu – můžete přidat i pár kostek ledu – a hrnec se svařeným mlékem do ní vložíte. Aby se chladilo rovnoměrně, promíchávejte ho nerezovou metličkou.

  • Naplňte sklenice

    ...

     

    Připravené sterilizované sklenice – je skutečně důležité, aby byly čisté – vložte na chvilku do mikrovlnné nebo normální trouby, aby se předehřály. Pak na dno každé dejte lžičku jogurtu, nalijte trochu mléka zchlazeného na 40 °C, dobře promíchejte, aby tam nezůstala ani jediná hrudka, a následně zalijte mlékem až po okraj. Ještě jednou promíchejte a důkladně uzavřete.

  • Uložte je do peřin


     

    Naplněné skleničky pak uložte do tepla a nechte je při přibližně 35 °C odstát 5 až 8 hodin. Můžete je také vložit do hrnce s teplou vodou, který postavíte k topení. Nebo je uložte pod teplou peřinu. Je ale důležité, aby skleničky byly po celou tu dobu ve stejné teplotě a vy jste s nimi nijak nehýbali. Po uplynutí této doby je jogurt hotový.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »