Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem

Foto: Albert
09.10.2015 / 11:00

V dalším díle školy vaření vám Zdeněk Pohlreich představí lahodný recept na pečeného králíka na kořenové zelenině s bílým vínem. Jako přílohu zvolil šéf pro tentokrát restované žampiony portobelo. Díky tomu, že králík je velmi jemné, dietní a chutné maso, ho Zdeněk Pohlreich doporučuje jíst tak často, jak to jen půjde.

...

 

Jednoduchá příprava potěší

Jak řekl šéf: “Není nic jednoduššího, než vše naházet do jednoho kastrolu či pekáče. Je to samozřejmě vždy svižnější.” Díky tomu je tento recept velmi jednoduchý a také časově nenáročný, pomineme-li tedy samotnou dobu pečení. Příprava celého receptu vám bude rychle odsýpat. Jediné, co může být trochu překážkou, je porcování králíka.

 

Nepodceňte porcování králíka

Pokud si zrovna v obchodě nepořídíte již naporcované části králíka zvlášť a dostane se k vám králík vcelku, měli byste si s ním umět poradit. Není to ale vůbec složité.

 

Základem je dobře nabroušený nůž. Králík se rozděluje na přední a zadní část a hřbet. Ty se musejí zákonitě oddělit. Zadní část se jednoduše odřízne, a následně rozpůlí na dvě stehýnka. Odříznete-li i přední část, která obsahuje i přední běhy, zbude vám hřbet.

 

Králičí hřbet se skládá mimo jiné i z velmi libového masa. Je tedy trochu škoda hodit ho spolu s ostatním masem do pekáče a upéct. Můžete ho vykostit a výsledná filátka odblanit. Ty pak můžete použít na nějakou minutku, jako je například řízek či přírodně, nebo jakkoliv vás pak už jen napadne. Zbylou část hřbetu včetně páteřní kosti nechte péct společně s masem a zeleninou. Vytvoří vám totiž při pečení skvělou šťávu.

 

RECEPT: Pečený králík s tymiánem

 

Před pečením

Kromě toho, že byste měli dostatečně dlouho před samotným pečením rozpálit troubu, jsou tu i další věci. Troubu rozpalte zpravidla vždy jako první. Nestane se vám pak, že byste na to v průběhu zapomněli. Také budete mít jistotu, že bude pořádně rozpálená.

 

Další velmi důležitou věcí je maso pořádně ochutit. Sůl a pepř jsou samozřejmostí. Ke králíkovi se ale hodí ještě bílé víno, česnek a co se týče bylinek - rozmarýn. Není na škodu přidat ještě na pekáč trochu oleje, protože králičí maso obsahuje velmi málo tuku. Olej lze v jiných případech nahradit plátky špeku nebo slaniny.

 

RECEPT: Králík na smetaně a hořčici

 

Při pečení neotálejte

Pokud máte pocit, že jste dali maso do trouby a máte teď hodinu a půl čas, mýlíte se. Nyní je právě čas na to, abyste se vrhli na přípravu přílohy. Obecně by se k pečenému králíkovi hodily například brambory nebo jakákoliv bramborová příloha. To se ale Zdeňku Pohlreichovi tentokrát moc nezamlouvalo, a tak zvolil restované žampiony portobello. Ty si vybral právě kvůli jejich velikosti. Neměl v plánu z toho totiž dělat žádnou řezanku.

 

Žampiony při restování ničím nepodlévejte, uvařili byste je pak na kaši, což nechceme. Stačí hezky zprudka orestovat, aby byly na povrchu zlaté a uvnitř ještě křehké. Skvěle se k nim hodí nějaké bylinky, například čerstvá nasekaná petrželka.

 

Věříme, že vás tento recept uchvátil natolik, že si ho budete mít chuť připravit i doma. Proto vám brzy přineseme i oblíbené zpracování receptu krok po kroku. Video se Zdeňkem Pohlreichem i tipy na pečení králíka naleznete ZDE.

 

RECEPTY:  Králík po normandsku

Diskuse k článku

.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako klasické víno, takže vás po něm nebude tolik bolet hlava. Jak na to?  

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »