Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem

Foto: Albert
09.10.2015 / 11:00

V dalším díle školy vaření vám Zdeněk Pohlreich představí lahodný recept na pečeného králíka na kořenové zelenině s bílým vínem. Jako přílohu zvolil šéf pro tentokrát restované žampiony portobelo. Díky tomu, že králík je velmi jemné, dietní a chutné maso, ho Zdeněk Pohlreich doporučuje jíst tak často, jak to jen půjde.

...

 

Jednoduchá příprava potěší

Jak řekl šéf: “Není nic jednoduššího, než vše naházet do jednoho kastrolu či pekáče. Je to samozřejmě vždy svižnější.” Díky tomu je tento recept velmi jednoduchý a také časově nenáročný, pomineme-li tedy samotnou dobu pečení. Příprava celého receptu vám bude rychle odsýpat. Jediné, co může být trochu překážkou, je porcování králíka.

 

Nepodceňte porcování králíka

Pokud si zrovna v obchodě nepořídíte již naporcované části králíka zvlášť a dostane se k vám králík vcelku, měli byste si s ním umět poradit. Není to ale vůbec složité.

 

Základem je dobře nabroušený nůž. Králík se rozděluje na přední a zadní část a hřbet. Ty se musejí zákonitě oddělit. Zadní část se jednoduše odřízne, a následně rozpůlí na dvě stehýnka. Odříznete-li i přední část, která obsahuje i přední běhy, zbude vám hřbet.

 

Králičí hřbet se skládá mimo jiné i z velmi libového masa. Je tedy trochu škoda hodit ho spolu s ostatním masem do pekáče a upéct. Můžete ho vykostit a výsledná filátka odblanit. Ty pak můžete použít na nějakou minutku, jako je například řízek či přírodně, nebo jakkoliv vás pak už jen napadne. Zbylou část hřbetu včetně páteřní kosti nechte péct společně s masem a zeleninou. Vytvoří vám totiž při pečení skvělou šťávu.

 

RECEPT: Pečený králík s tymiánem

 

Před pečením

Kromě toho, že byste měli dostatečně dlouho před samotným pečením rozpálit troubu, jsou tu i další věci. Troubu rozpalte zpravidla vždy jako první. Nestane se vám pak, že byste na to v průběhu zapomněli. Také budete mít jistotu, že bude pořádně rozpálená.

 

Další velmi důležitou věcí je maso pořádně ochutit. Sůl a pepř jsou samozřejmostí. Ke králíkovi se ale hodí ještě bílé víno, česnek a co se týče bylinek - rozmarýn. Není na škodu přidat ještě na pekáč trochu oleje, protože králičí maso obsahuje velmi málo tuku. Olej lze v jiných případech nahradit plátky špeku nebo slaniny.

 

RECEPT: Králík na smetaně a hořčici

 

Při pečení neotálejte

Pokud máte pocit, že jste dali maso do trouby a máte teď hodinu a půl čas, mýlíte se. Nyní je právě čas na to, abyste se vrhli na přípravu přílohy. Obecně by se k pečenému králíkovi hodily například brambory nebo jakákoliv bramborová příloha. To se ale Zdeňku Pohlreichovi tentokrát moc nezamlouvalo, a tak zvolil restované žampiony portobello. Ty si vybral právě kvůli jejich velikosti. Neměl v plánu z toho totiž dělat žádnou řezanku.

 

Žampiony při restování ničím nepodlévejte, uvařili byste je pak na kaši, což nechceme. Stačí hezky zprudka orestovat, aby byly na povrchu zlaté a uvnitř ještě křehké. Skvěle se k nim hodí nějaké bylinky, například čerstvá nasekaná petrželka.

 

Věříme, že vás tento recept uchvátil natolik, že si ho budete mít chuť připravit i doma. Proto vám brzy přineseme i oblíbené zpracování receptu krok po kroku. Video se Zdeňkem Pohlreichem i tipy na pečení králíka naleznete ZDE.

 

RECEPTY:  Králík po normandsku

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Rychlé a levné večeře ze starých brambor! Placky, pizza nebo zapečené v troubě

Tyhle recepty ze starých brambor musíte zaručeně ochutnat! Zvláště pokud máte doma ještě velké zásoby starých brambor. Byla by škoda je vyhodit, takže vyzkoušejte naše tipy na nejlepší rychlé a levné večeře, které neurazí ani

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »