Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír | Recepty.Blesk.cz

Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

  • Foto: profimedia.cz
    15září   2015  /  06:00

    Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří houbaři doslova žně. Pokud ale máte smaženice nebo houbových řízků už plné zuby, je čas nasušit si zásoby na zimu.

  • Co sušit a co ne


    Nejstarším a u mnoha houbařů také nejoblíbenějším způsobem, jak houby zpracovat, je sušení. Každá kuchařka ví, že například pravou dobrou bramboračku bez nich neuvaří. Čerstvé ani mražené jí totiž nedodají tu správnou vůni a chuť.

     

    Výhodou je, že usušit můžete skoro všechny druhy. Vyřaďte jen pýchavky, muchomůrky růžovky a václavky. Pozor i na jinak vynikající lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. A vhodné nejsou ani babky, na kterých se při sušení množí parazit nedohub, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Ideální jsou naopak hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony a dokonce i bedly.

     

    ZAPOJTE SE DO SOUTĚŽE nejHoubař 2015!

    Zúčastněte se největší soutěže internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2015! Dohromady se hraje o ceny za téměř 25 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku! Přihlášku, podrobné informace i pravidla soutěže naleznete na internetových stránkách soutěže www.nejhoubar. cz.

  • Připravte je na sušení

    Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte je a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Čím dříve, tím lépe. Může se vám totiž stát, že druhý den už budou všechny prolezlé červíky.

     

    Houby opatrně zbavte malým nožíkem nečistot, klobouček otřete vlhkým hadříkem. Lepší kousky očistěte jen měkkým štětečkem. Pak je rozdělte na ty vhodné k sušení a ty určené k přímému zpracování. Příliš mokré kousky rovnou vyřaďte. Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Nerezovým nožem je pokrájejte na plátky asi 4 mm silné.

  • Usušte je na sítu

    Plátky hub rovnoměrně rozložte na rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit ze všech stran. Pokud takový rám nemáte a ani kutila, který by vám ho během čtvrt hodiny dokázal vyrobit, využijte nějakou mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír. Na ten se totiž houby nepřilepí.

     

    Nikdy nepoužívejte papír novinový, sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nechte usušit v dobře větrané místnosti, nikdy ale ne na přímém slunci, kde by se zapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní. ...

  • Navlékněte je na nit

    Houby můžete usušit také na niti, jak to dělaly naše prababičky. Do navlékání přitom můžete zapojit i děti. Budete potřebovat režnou nit a při navlékání nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti pak zavěste nejlépe někam do průvanu. ...
  • Šoupněte je do trouby

    Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Sušte je 4 až 5 hodin. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák. Pokud má vaše trouba pouze vyšší teplotu nebo nemá větrák, nechte pootevřená dvířka. Zajistit je můžete např. vařečkou, aby se nezavírala.

    ...

  • Zavřete je do sklenice

    Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky. Naše babičky využívaly plátěné pytlíky, ty se ale k uložení příliš nehodí, protože především v kuchyni bývá vyšší vzdušná vlhkost. Houby by tak mohly plesnivět. Plátnem navíc mohou proniknout i různí škůdci. Nevhodné pro delší skladování jsou i papírové pytlíky.

    ...

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »