Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Pečený králík s bílým vínem

Foto: Albert
09.10.2015 / 11:00

V dalším díle školy vaření vám Zdeněk Pohlreich představí lahodný recept na pečeného králíka na kořenové zelenině s bílým vínem. Jako přílohu zvolil šéf pro tentokrát restované žampiony portobelo. Díky tomu, že králík je velmi jemné, dietní a chutné maso, ho Zdeněk Pohlreich doporučuje jíst tak často, jak to jen půjde.

Foto: Albert

 

Jednoduchá příprava potěší

Jak řekl šéf: “Není nic jednoduššího, než vše naházet do jednoho kastrolu či pekáče. Je to samozřejmě vždy svižnější.” Díky tomu je tento recept velmi jednoduchý a také časově nenáročný, pomineme-li tedy samotnou dobu pečení. Příprava celého receptu vám bude rychle odsýpat. Jediné, co může být trochu překážkou, je porcování králíka.

 

Nepodceňte porcování králíka

Pokud si zrovna v obchodě nepořídíte již naporcované části králíka zvlášť a dostane se k vám králík vcelku, měli byste si s ním umět poradit. Není to ale vůbec složité.

 

Základem je dobře nabroušený nůž. Králík se rozděluje na přední a zadní část a hřbet. Ty se musejí zákonitě oddělit. Zadní část se jednoduše odřízne, a následně rozpůlí na dvě stehýnka. Odříznete-li i přední část, která obsahuje i přední běhy, zbude vám hřbet.

 

Králičí hřbet se skládá mimo jiné i z velmi libového masa. Je tedy trochu škoda hodit ho spolu s ostatním masem do pekáče a upéct. Můžete ho vykostit a výsledná filátka odblanit. Ty pak můžete použít na nějakou minutku, jako je například řízek či přírodně, nebo jakkoliv vás pak už jen napadne. Zbylou část hřbetu včetně páteřní kosti nechte péct společně s masem a zeleninou. Vytvoří vám totiž při pečení skvělou šťávu.

 

RECEPT: Pečený králík s tymiánem

 

Před pečením

Kromě toho, že byste měli dostatečně dlouho před samotným pečením rozpálit troubu, jsou tu i další věci. Troubu rozpalte zpravidla vždy jako první. Nestane se vám pak, že byste na to v průběhu zapomněli. Také budete mít jistotu, že bude pořádně rozpálená.

 

Další velmi důležitou věcí je maso pořádně ochutit. Sůl a pepř jsou samozřejmostí. Ke králíkovi se ale hodí ještě bílé víno, česnek a co se týče bylinek - rozmarýn. Není na škodu přidat ještě na pekáč trochu oleje, protože králičí maso obsahuje velmi málo tuku. Olej lze v jiných případech nahradit plátky špeku nebo slaniny.

 

RECEPT: Králík na smetaně a hořčici

 

Při pečení neotálejte

Pokud máte pocit, že jste dali maso do trouby a máte teď hodinu a půl čas, mýlíte se. Nyní je právě čas na to, abyste se vrhli na přípravu přílohy. Obecně by se k pečenému králíkovi hodily například brambory nebo jakákoliv bramborová příloha. To se ale Zdeňku Pohlreichovi tentokrát moc nezamlouvalo, a tak zvolil restované žampiony portobello. Ty si vybral právě kvůli jejich velikosti. Neměl v plánu z toho totiž dělat žádnou řezanku.

 

Žampiony při restování ničím nepodlévejte, uvařili byste je pak na kaši, což nechceme. Stačí hezky zprudka orestovat, aby byly na povrchu zlaté a uvnitř ještě křehké. Skvěle se k nim hodí nějaké bylinky, například čerstvá nasekaná petrželka.

 

Věříme, že vás tento recept uchvátil natolik, že si ho budete mít chuť připravit i doma. Proto vám brzy přineseme i oblíbené zpracování receptu krok po kroku. Video se Zdeňkem Pohlreichem i tipy na pečení králíka naleznete ZDE.

 

RECEPTY:  Králík po normandsku

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz