Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně! Zapomeňte na školní hrachovou kaši a dopřejte si fazolový gastronomický zážitek!
Polévky z fazolí jsou plnohodnotné jídlo, po němž už nemusíte žádný další chod. Jsou totiž tak vydatné, že vás dokonale zasytí. No a ještě se vám v ústech rozlije nádherný pocit tepla. Naprosto ideální jídlo do zimních dnů.
Hustá polévka s fazolemi a uzenou klobásou

V zimních mrazivých dnech vás tahle polévka pořádně zahřeje a zasytí. Ovšem jíst se dá samozřejmě kdykoli.celý článek
Fazolová polévka ze Starého Brna

Polévka uvařená z fazolí, uzeného masa, mrkve, cibule, česneku, bazalky je ochucená bobkovým listem a novým kořením.celý článek
Chcete si dopřát něco ještě sytějšího? Pak vyzkoušejte následující recepty, v nich jsou hlavní surovinou právě fazole. Jaké vybrat? Bílé, barevné nebo černé? Záleží na tom, co se z nich chystáte připravit. Fazole je vhodné před přípravou namočit (ideálně na noc) a teprve pak vařit. Doba vaření je dlouhá, ke změknutí potřebují až tři hodiny. Ovšem vaření lze zkrátit tím, že je uvaříte v tlakovém hrnci nebo použijete fazole sterilizované. Fazole jsou základem mnoha světových pokrmů, například kubánského congri, které chutná naprosto dokonale!

Lehké a chutné jídlo, které lze jíst samostatně, nebo jako příloha k masu. Máte-li rádi fazole, neodoláte mu!celý článek
A co takhle guláš, ale s fazolemi? Můžete ho udělat jen z luštěnin nebo k nim přidat hovězí maso. To pak bude mít guláš pořádný říz!

Hovězí maso a fazole, to je správná kombinace pro správné chlapy! Tenhle guláš jim bude určitě chutnat.celý článek
Pikantní hovězí guláš s fazolemi

Hovězí maso orestované na cibuli a česneku, vařené s rajským protlakem, kmínem, chilli papričkami, majoránkou a fazolemi uvařeními ve víně. Zdobíme kolečky…celý článek

Tenhle guláš je hotový raz dva. Použijete do něj totiž fazole v nálevu, takže je nemusíte zdlouhavě vařit.celý článek
Máte chuť raději na brambory? Naučte se tyhle skvělé štouchané podle šéfkuchaře Radka Davida: