Pozor na staré brambory! Mohou být karcinogenní a nevhodné pro děti | Recepty.Blesk.cz

Pozor na staré brambory! Mohou být karcinogenní a nevhodné pro děti

  • Plesnivé brambory jsou pro zdraví nebezpečnější, než zelené
    Plesnivé brambory jsou pro zdraví nebezpečnější, než zelené
    Foto: profimedia.cz
    26dubna   2016  /  06:00

    Nasekané od strojů, nahnilé, zelené, poseté rašícími klíčky, uvnitř šedé až černé. Po vykrájení ale zbude z kila brambor často jen porce pro jednoho. Je tedy opravdu nutné je takhle okrajovat? Prozradíme vám, co je skutečně zdraví nebezpečné a co jsou jen pověry.

  • Zelené brambory


    Foto: shutterstock.com

     

    Nejčastěji se s takto vybarvenými hlízami můžete setkat právě teď, v jarním období. Je to způsobeno špatným skladováním. O tom, že jsou zelené brambory jedovaté, už jste určitě nejednou slyšeli. A není to jen nějaká babská povídačka. Vám sice v obvyklém množství nijak zvláště neublíží, dětem je ale rozhodně nedávejte, ani tehdy, když je důkladně okrájíte. Jedovatý alkaloid s názvem solanin, který obsahují, by jim mohl způsobit vážné trávicí a další zdravotní obtíže. Lehká otrava se projevuje závratěmi, bolestmi hlavy a břicha, zvracením, průjmy a někdy zvýšením teploty.

    Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku

    Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku

    Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný…celý článek

  • Vyklíčené brambory


    Foto: shutterstock.com

     

    Určitě jste už něco zaslechli o tom, že jedovaté jsou také brambory, které vyklíčí. I ty totiž obsahují již zmiňovaný solanin. Najdete ho i ve slupce a kolem oček. Pokud se právě teď divíte, jak je tedy možné, že v obchodech sem tam takové brambory přesto prodávají, je to z toho důvodu, že vyhláška dovoluje prodávat brambory s klíčky do tří milimetrů délky. Nemusíte tedy hned zásoby ze sklepa vyhazovat. Běžným oloupáním se totiž odstraní asi polovina celkového obsahu solaninu. Udělejte to ale důkladně a všechna očka i místa, ze kterých klíček rostl, vykrojte do hloubky. Další části se můžete zbavit tak, že brambory po oloupání necháte několik minut máčet ve studené vodě. Tu následně slijte a na vaření dejte vodu čistou.

  • Nahnilé a plesnivé brambory


    Foto: shutterstock.com

     

    Stačí, když to vykrojím – říkáte si možná právě u takových brambor. Ale nahnilé a plesnivé brambory jsou pro vaše zdraví mnohem nebezpečnější než ty zelené či vyklíčené. Plísně totiž produkují toxiny, které jsou karcinogenní. Navíc poškozují ledviny, játra, slezinu a centrální nervovou soustavu. Takové brambory proto bez milosti vyhoďte. Nebezpečné toxiny totiž najdete v celé hlíze.

  • Uvnitř našedlé brambory

    Foto: Shutterstock.com

     

    Velmi časté šedé a černé skvrny nebezpečné nejsou. Pokud tedy nejde viditelně o plíseň. Ty běžné skvrny vznikají během skladování a dopravy při nárazu, otlačení, ale třeba i po namrznutí. Protože ale na talíři nepůsobí takové brambory příliš dobrým dojmem, je lepší postižená místa vykrájet. Někdy je to ale opravdu těžké, protože jsou hlízy šedé skrz naskrz.

  • Přemrzlé brambory

    Foto: Shutterstock.com

     

    Během dopravy se také často stává, že citlivé hlízy takzvaně namrznou. Dojde k tomu, když teplota klesne pod tři stupně Celsia. Takové brambory jsou pak po uvaření nasládlé. Nejsou sice zdraví škodlivé, ale často jsou téměř nepoživatelné. Když už si je domů přinesete, je lepší z nich připravit sladká jídla, jako jsou škubánky, bramborové taštičky s povidly nebo třeba šišky s mákem. Obsah cukru v nich můžete trochu snížit, když je necháte při pokojové teplotě pár dnů "vydýchat".

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU

    KAPUSTOVÁ POLÉVKA S BRAMBORY

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY Z BRAMBOR

     

     

    U člověka se lehká otrava solaninem projevuje závratěmi, bolestmi hlavy a břicha, zvracením, průjmy a někdy zvýšením teploty.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/308439/nebezpecne-stare-brambory-nahnile-vyhodte-klicky-staci-vykrojit.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé a levné večeře ze starých brambor! Placky, pizza nebo zapečené v troubě

Tyhle recepty ze starých brambor musíte zaručeně ochutnat! Zvláště pokud máte doma ještě velké zásoby starých brambor. Byla by škoda je vyhodit, takže vyzkoušejte naše tipy na nejlepší rychlé a levné večeře, které neurazí ani

Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům, kteří je ochutnají. Navíc jsou rychle hotové, levné a vynikající. Znáte

Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit?

6 nejrychlejších způsobů přípravy jídel: Ušetří vám čas, a navíc jsou zdravé!

Pokud stejně jako já neradi každý den trávíte dlouhé hodiny v kuchyni, je na čase to změnit. Nebojte, nebudu vás přemlouvat, abyste rodině po náročném dni ve škole a v práci k večeři servírovali kupovaný vlašák s rohlíkem a

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz