- Plesnivé brambory jsou pro zdraví nebezpečnější, než zelenéFoto: profimedia.cz26. dubna 2016 / 06:00
Nasekané od strojů, nahnilé, zelené, poseté rašícími klíčky, uvnitř šedé až černé. Po vykrájení ale zbude z kila brambor často jen porce pro jednoho. Je tedy opravdu nutné je takhle okrajovat? Prozradíme vám, co je skutečně zdraví nebezpečné a co jsou jen pověry.
Zelené brambory
Nejčastěji se s takto vybarvenými hlízami můžete setkat právě teď, v jarním období. Je to způsobeno špatným skladováním. O tom, že jsou zelené brambory jedovaté, už jste určitě nejednou slyšeli. A není to jen nějaká babská povídačka. Vám sice v obvyklém množství nijak zvláště neublíží, dětem je ale rozhodně nedávejte, ani tehdy, když je důkladně okrájíte. Jedovatý alkaloid s názvem solanin, který obsahují, by jim mohl způsobit vážné trávicí a další zdravotní obtíže. Lehká otrava se projevuje závratěmi, bolestmi hlavy a břicha, zvracením, průjmy a někdy zvýšením teploty.
Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku
Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný…celý článek
Vyklíčené brambory
Určitě jste už něco zaslechli o tom, že jedovaté jsou také brambory, které vyklíčí. I ty totiž obsahují již zmiňovaný solanin. Najdete ho i ve slupce a kolem oček. Pokud se právě teď divíte, jak je tedy možné, že v obchodech sem tam takové brambory přesto prodávají, je to z toho důvodu, že vyhláška dovoluje prodávat brambory s klíčky do tří milimetrů délky. Nemusíte tedy hned zásoby ze sklepa vyhazovat. Běžným oloupáním se totiž odstraní asi polovina celkového obsahu solaninu. Udělejte to ale důkladně a všechna očka i místa, ze kterých klíček rostl, vykrojte do hloubky. Další části se můžete zbavit tak, že brambory po oloupání necháte několik minut máčet ve studené vodě. Tu následně slijte a na vaření dejte vodu čistou.
Nahnilé a plesnivé brambory
Stačí, když to vykrojím – říkáte si možná právě u takových brambor. Ale nahnilé a plesnivé brambory jsou pro vaše zdraví mnohem nebezpečnější než ty zelené či vyklíčené. Plísně totiž produkují toxiny, které jsou karcinogenní. Navíc poškozují ledviny, játra, slezinu a centrální nervovou soustavu. Takové brambory proto bez milosti vyhoďte. Nebezpečné toxiny totiž najdete v celé hlíze.
Uvnitř našedlé brambory
Velmi časté šedé a černé skvrny nebezpečné nejsou. Pokud tedy nejde viditelně o plíseň. Ty běžné skvrny vznikají během skladování a dopravy při nárazu, otlačení, ale třeba i po namrznutí. Protože ale na talíři nepůsobí takové brambory příliš dobrým dojmem, je lepší postižená místa vykrájet. Někdy je to ale opravdu těžké, protože jsou hlízy šedé skrz naskrz.
Přemrzlé brambory
Během dopravy se také často stává, že citlivé hlízy takzvaně namrznou. Dojde k tomu, když teplota klesne pod tři stupně Celsia. Takové brambory jsou pak po uvaření nasládlé. Nejsou sice zdraví škodlivé, ale často jsou téměř nepoživatelné. Když už si je domů přinesete, je lepší z nich připravit sladká jídla, jako jsou škubánky, bramborové taštičky s povidly nebo třeba šišky s mákem. Obsah cukru v nich můžete trochu snížit, když je necháte při pokojové teplotě pár dnů "vydýchat".
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU
KAPUSTOVÁ POLÉVKA S BRAMBORY
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY Z BRAMBOR
U člověka se lehká otrava solaninem projevuje závratěmi, bolestmi hlavy a břicha, zvracením, průjmy a někdy zvýšením teploty.
Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/308439/nebezpecne-stare-brambory-nahnile-vyhodte-klicky-staci-vykrojit.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy