- Foto: shutterstock.com19. března 2016 / 06:00
Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný hlavní chod. Zbavte se starých brambor s našimi recepty.
Bramborovo-pórková polévka
Budete potřebovat ( na 4 porce):
* 2 lžíce másla
* 2 hrnky nakrájených brambor
* 5 nakrájených pórků
* 2 prolisované stroužky česneku
* 100 g nakrájené uzené slaniny
* 1 l zeleninového vývaru
* 250 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce nasekané petrželky
* rostlinný olej
* sůl, pepř
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, 4 pórky, česnek, slaninu a opékáme asi 5 minut. Přilijeme vývar, přikryjeme a vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu.
Do hluboké pánve nalijeme vysokou vrstvu oleje a rozehřejeme ho. Do oleje vložíme zbývající pórek a minutu jej smažíme, až zezlátne. Pak pórek osušíme na papírových utěrkách a odložíme.
Menší množství brambor, pórku a slaniny z polévky odložíme, zbytek po mírném vychlazení rozmixujeme dohladka. Vmícháme odloženou zeleninu a slaninu, prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a podáváme posypané smaženým pórkem a petrželkou.
Bramborové smaženky s kuřecím masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 2 hrnky domácí bramborové kaše
* 1 hrnek nakrájeného vařeného kuřecího masa
* 1/2 hrnku najemno nakrájené šunky
* 1/2 hrnku čerstvého nebo rozmrazeného hrášku
* 1 lžíci nasekaných bylinek
* 2 vejce
* 1 lžíci mléka
* strouhanku na obalení
* olej na smažení
* sůl, pepř
Postup:
V míse smícháme kaši, kuřecí maso, šunku, hrášek, bylinky a 1 vejce, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší kuličky nebo placičky. Zbylé vejce rozšleháme s mlékem a obalíme v něm placičky. Poté je obalíme ve strouhance. Na velké pánvi rozehřejeme olej a smaženky na něm opečeme dozlatova. Odsajeme přebytečný tuk a podáváme s listovým salátem nebo čerstvou zeleninou.
Tip: Obalené placičky můžeme také vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v horkovzdušné troubě.
Švýcarské bramboráky se sýrem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 900 g brambor se slupkou
* 1 najemno nakrájenou cibuli
* 150 g nastrouhaného švýcarského sýru (např. gruyere)
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 2 lžíce másla
* 1 lžíci olivového oleje
* 1 nakrájenou jarní cibulku
Postup:
Brambory předvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a natrouháme nahrubo. Do brambor vmícháme cibuli, sýr a petrželku, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme malé placičky.
Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a polovinu másla. Vložíme placičky a při vysoké teplotě je minutu opékáme. Snížíme teplotu a opékáme dalších 5 minut. Když spodní strana zezlátne, obrátíme je a opékáme dalších 5 minut. Na zbylém oleji a másle stejným způsobem opečeme i zbylé placky. Ihned podáváme.
Bramborovo-květákové kari
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 150 ml oleje
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 2 cibule nakrájené na větší kousky
* 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 2 prolisované stroužky česneku
* žlutou kari pastu
* 700 g nakrájených brambor
* 1/2 květáku rozebraného na růžičky
* 100 g baby karotky
* 100 g zelených fazolek
* 150 ml vody
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme římský kmín, krátce opečeme, přidáme cibuli a při střední teplotě ji za občasného míchání opekáme 5 až 8 minut dozlatova. Do pánve přidáme kari pastu, zázvor, česnek a za stálého míchání necháme asi 2 minuty rozvonět.
Přidáme brambory, květák, fazolky a karotku a dobře promícháme. Snížíme teplotu, zalijeme vodou, přikryjeme a zvolna dusíme asi 10 až 15 minut, až je zelenina měkká. Kari rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.
Musaka
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 velký lilek nakrájený na kolečka
* 1 lžíci olivového oleje
* 1 nadrobno nakrájenou cibuli
* 1 prolisovaný stroužek česneku
* 350 g mletého jehněčího (nebo hovězího) masa
* 3 hrnky nakrájených žampionů
* 430 g krájených rajčat z konzervy
* 200 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 2 lžíce vody
* 500 g předvařených brambor nakrájených na kolečka
* 2 vejce
* 150 g měkkého sýra
* 150 g řeckého jogurtu
* 150 g nastrouhaného čedaru
* sůl, pepř
Postup:
Plátky lilku posypeme solí, necháme 10 minut stát, obrátíme a postup zopakujeme. Lilek dáme do cedníku, dobře ho propláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a 3 až 4 minuty na něm opékáme cibuli. Přidáme česnek, maso a houby a vše opékáme ještě 5 minut. Vmícháme rajčata a vývar a dusíme 10 minut.
Škrob rozmícháme s vodou, vmícháme do masové směsi a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Polovinu směsi dáme do zapékací mísy, nahoru rozložíme lilek, navrstvíme zbylé maso a nahoru upravíme brambory.
Vejce rozšleháme s měkkým sýrem a jogurtem, osolíme a opepříme. Směsí přelijeme obsah zapékací mísy, posypeme čedarem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 45 minut dozlatova.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
HRACHOVÁ KAŠE
KRÁLÍK NA SMETANĚ
DALŠÍ BRAMBOROVÉ RECEPTY