Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku | Recepty.Blesk.cz

Zbavte se starých brambor: Vykouzlíte z nich skvělý hlavní chod i polévku

  • Foto: shutterstock.com
    19března   2016  /  06:00

    Brambory jsou naprosto dokonalým pokrmem. Nejen že z nich vykouzlíte spoustu skvělých příloh, ale dokážete z nich připravit i lahodný, a navíc levný hlavní chod. Zbavte se starých brambor s našimi recepty.

  • Bramborovo-pórková polévka


    Budete potřebovat ( na 4 porce):

    * 2 lžíce másla

    * 2 hrnky nakrájených brambor

    * 5 nakrájených pórků

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * 100 g nakrájené uzené slaniny

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * rostlinný olej

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, 4 pórky, česnek, slaninu a opékáme asi 5 minut. Přilijeme vývar, přikryjeme a vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu.

     

    Do hluboké pánve nalijeme vysokou vrstvu oleje a rozehřejeme ho. Do oleje vložíme zbývající pórek a minutu jej smažíme, až zezlátne. Pak pórek osušíme na papírových utěrkách a odložíme.

     

    Menší množství brambor, pórku a slaniny z polévky odložíme, zbytek po mírném vychlazení rozmixujeme dohladka. Vmícháme odloženou zeleninu a slaninu, prohřejeme, ochutíme solí a pepřem a podáváme posypané smaženým pórkem a petrželkou.

  • Bramborové smaženky s kuřecím masem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 2 hrnky domácí bramborové kaše

    * 1 hrnek nakrájeného vařeného kuřecího masa

    * 1/2 hrnku najemno nakrájené šunky

    * 1/2 hrnku čerstvého nebo rozmrazeného hrášku

    * 1 lžíci nasekaných bylinek

    * 2 vejce

    * 1 lžíci mléka

    * strouhanku na obalení

    * olej na smažení

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V míse smícháme kaši, kuřecí maso, šunku, hrášek, bylinky a 1 vejce, osolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme menší kuličky nebo placičky. Zbylé vejce rozšleháme s mlékem a obalíme v něm placičky. Poté je obalíme ve strouhance. Na velké pánvi rozehřejeme olej a smaženky na něm opečeme dozlatova. Odsajeme přebytečný tuk a podáváme s listovým salátem nebo čerstvou zeleninou.

     

    Tip: Obalené placičky můžeme také vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v horkovzdušné troubě.

  • Švýcarské bramboráky se sýrem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 900 g brambor se slupkou

    * 1 najemno nakrájenou cibuli

    * 150 g nastrouhaného švýcarského sýru (např. gruyere)

    * 2 lžíce nasekané petrželky

    * 2 lžíce másla

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nakrájenou jarní cibulku

     

    Postup:

    Brambory předvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a natrouháme nahrubo. Do brambor vmícháme cibuli, sýr a petrželku, osolíme a opepříme. Ze směsi vytvoříme malé placičky.

     

    Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a polovinu másla. Vložíme placičky a při vysoké teplotě je minutu opékáme. Snížíme teplotu a opékáme dalších 5 minut. Když spodní strana zezlátne, obrátíme je a opékáme dalších 5 minut. Na zbylém oleji  a másle stejným způsobem opečeme i zbylé placky. Ihned podáváme.

  • Bramborovo-květákové kari


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 150 ml oleje

    * 1/2 lžičky římského kmínu

    * 2 cibule nakrájené na větší kousky

    * 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

    * 2 prolisované stroužky česneku

    * žlutou kari pastu

    * 700 g nakrájených brambor

    * 1/2 květáku rozebraného na růžičky

    * 100 g baby karotky

    * 100 g zelených fazolek

    * 150 ml vody

     

    Postup:

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme římský kmín, krátce opečeme, přidáme cibuli a při střední teplotě ji za občasného míchání opekáme 5 až 8 minut dozlatova. Do pánve přidáme kari pastu, zázvor, česnek a za stálého míchání necháme asi 2 minuty rozvonět.

     

    Přidáme brambory, květák, fazolky a karotku a dobře promícháme. Snížíme teplotu, zalijeme vodou, přikryjeme a zvolna dusíme asi 10 až  15 minut, až je zelenina měkká. Kari rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme.

  • Musaka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 velký lilek nakrájený na kolečka

    * 1 lžíci olivového oleje

    * 1 nadrobno nakrájenou cibuli

    * 1 prolisovaný stroužek česneku

    * 350 g mletého jehněčího (nebo hovězího) masa

    * 3 hrnky nakrájených žampionů

    * 430 g krájených rajčat z konzervy

    * 200 ml zeleninového vývaru

    * 2 lžíce kukuřičného škrobu

    * 2 lžíce vody

    * 500 g předvařených brambor nakrájených na kolečka

    * 2 vejce

    * 150 g měkkého sýra

    * 150 g řeckého jogurtu

    * 150 g nastrouhaného čedaru

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Plátky lilku posypeme solí, necháme 10 minut stát, obrátíme a postup zopakujeme. Lilek dáme do cedníku, dobře ho propláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a 3 až 4 minuty na něm opékáme cibuli. Přidáme česnek, maso a houby a vše opékáme ještě 5 minut. Vmícháme rajčata a vývar a dusíme 10 minut.

     

    Škrob rozmícháme s vodou, vmícháme do masové směsi a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne. Polovinu směsi dáme do zapékací mísy, nahoru rozložíme lilek, navrstvíme zbylé maso a nahoru upravíme brambory.

     

    Vejce rozšleháme s měkkým sýrem a jogurtem, osolíme a opepříme. Směsí přelijeme obsah zapékací mísy, posypeme čedarem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 45 minut dozlatova.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    HRACHOVÁ KAŠE

    KRÁLÍK NA SMETANĚ

     

    DALŠÍ BRAMBOROVÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Události

Těžce raněného českého vojáka čeká další…

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu ve čtvrtek čeká další operace. Potíže má se slezinou…

celý článek »