Kvalita kávy, její čerstvost i hrubost mletí. Pokud na oblíbený voňavý nápoj nechodíte jen do kavárny, víte, že na tomhle všem opravdu záleží. Je tu však ještě jedna věc, která výslednou chuť kávy ovlivňuje mnohem víc, než si myslíte. A tou je správná teplota vody, kterou při přípravě používáte. Víte, kolik stupňů by měla mít?
I když to může znít neuvěřitelně, voda, kterou kávu zaléváme, a její teplota jsou jednou z nejdůležitějších podmínek pro přípravu chutného a voňavého nápoje. Voda totiž chuť z kávové sedliny doslova vytáhne. Tomuto procesu se říká extrakce, neboli vyluhování.
Správná teplota pro dokonalou chuť
Zdá se vám, že vaše káva chutná hořce? Možná ji zaléváte vroucí vodou. V takovém případě riskujete, že kávu "spálíte", a z ní se tak uvolní zbytky, které vznikly při pražení. Je-li naopak voda příliš studená, riskujete nedostatečné vyluhování. Káva je pak slabá a může chutnat nakysle.
Existuje i způsob přípravy, který využívá studenou vodu – takzvaná cold brew, neboli filtrovaná ledová káva, kdy se káva nechává luhovat alespoň dvanáct hodin ve studené vodě, a vznikne tak kávový nápoj se sladkou ovocnou chutí a minimální kyselostí. To je ale na jiný článek.
Ani studená, ani vařící
Vraťme se teď tedy ke kávě klasické. Jak ji doma uvařit, abychom si ji opravdu vychutnali? Optimální teplota pro přípravu lahodného životabudiče se pohybuje okolo třiadevadesáti stupňů Celsia. Proč?
Jak potvrdily mnohé provedené výzkumy, právě při teplotě mezi devadesáti a šestadevadesáti stupni se totiž ve vodě nejlépe rozpouštějí aromatické látky, které pražené kávové zrno obsahuje. Právě proto tedy na teplotě vody opravdu záleží.
Jak teplotu kontrolovat?
Existuje hned několik způsobů, jak dosáhnout správné teploty pro přípravu kávy. Buď si můžete pořídit chytrou rychlovarnou konvici, která umí regulovat teplotu ohřívané vody v rozmezí od osmdesáti až do sta stupňů Celsia, nebo můžete použít další, mnohem méně pohodlnou možnost, a tou je koupit si nějaký potravinový teploměr a teplotu vody pracně měřit.
Pokud ale nechcete investovat do jakéhokoliv nákupu a vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji nejdřív projít varem a poté, co se konvice vypne, počkejte přibližně půl minuty. Právě za tu dobu by měla teplota poklesnout na požadovanou výši.