Zmrazit potraviny, kterých jste nakoupili moc, aby se vám nezkazily, je ideální cesta, jak je uchovat a neplýtvat jídlem. Ale zatímco některým zmrazení nevadí, nebo dokonce svědčí, jiné jsou pro takto nízké teploty naprosto nevhodné. Víte, které potraviny do mrazáku nepatří?
1. Zelenina s vysokým obsahem vody
Většinu zeleniny můžete bez problémů zamrazit, aniž by se s ní cokoliv stalo. Zelenina, která má vysoký obsah vody, do mrazáku ale nepatří. Jednoduše kvůli tomu, že se z ní po rozmrazení stane kaše, která chutná úplně jinak než původně. Zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, papriky, brambory, ředkvičky, listové saláty nebo například cibule, proto zmrazujte jen tepelně upravenou, nikdy syrovou.
Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Zelenina je zdravá, dietní a v sezóně plná vitaminů. Je tak dobré si ji dopřát každý den a ke každému jídlu. Jenomže i když by vás…celý článek
2. Mléčné výrobky
I když tvrdé sýry typu parmezán nebo velmi stará gouda zamrazení vydrží beze změny textury, obzvláště pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte, většina mléčných výrobků teploty pod bodem mrazu nenese zrovna dobře. Zatímco u jogurtů a mléka se po rozmrazení oddělí tekutiny, měkké sýry naprosto změní svou texturu.
Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo…celý článek
3. Některé ovoce
Není nic lepšího než koupit si sezonní ovoce za skvělé ceny v množství větším, než dokážete sníst, a pohodlně ho část zamrazit, abyste jej měli vždy po ruce do ranního smoothie nebo ovesné kaše. I když mnoho plodů nízké teploty snáší naprosto bez problémů, jablka, melouny a například citrusy držte od mrazničky raději dál.
Božské jahody! Připravte si z nich šťavnatý dezert na neděli

Snad žádné jiné letní ovoce nechutná tak sladce! Už teď jsou jich všude plné stánky. Můžete si je samozřejmě dát samotné. Ale ještě lepší je připravit…celý článek
4. Vejce
Je jedno, v jakém stavu je plánujete dát do lednice, vejce nejsou k zamrazení vhodná. Pokud je dáte do mrazničky syrová, popraská vám skořápka a obsah vyteče do zásuvky, uvařená zase změní svou texturu a jsou prakticky nepoživatelná. Pokud nemáte zbytí, jediný způsob, jak lze vejce zamrazit, je, když oddělíte žloutky a bílky do vymytých nádob vhodných do mrazničky a zmrazíte je takto odděleně.
Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až…celý článek
5. Omáčky
Větší množství svíčkové nebo rajské klidně zamrazit můžete, ale rozhodně do mrazničky neukládejte dochucovací omáčky, jako jsou barbecue, hořčice nebo například majonéza. Zahušťovadla, která jsou v nich obsažená, jsou velmi citlivá na nízké teploty, a po rozmrazení se tak změní struktura těchto omáček – jejich tekuté složky se začnou oddělovat a vy je můžete rovnou hodit do koše.
Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Máte rádi recepty, které vás nestojí mnoho práce, času ani peněz? Právě pro vás je určený další díl kuchařky Levně a chutně, zaměřený tentokrát na…celý článek