Fotíme jídlo: Nejlepší triky od profíka | Recepty.Blesk.cz

Fotíme jídlo: Nejlepší triky od profíka

foto jídla
foto jídla
Doprava
Kamera1
foto jídla
Foto: Shutterstock
01.02.2015 / 13:56

Chcete se pochlubit čerstvě napečeným cukrovím nebo dalšími vlastnoručně vytvořenými lahůdkami přátelům na sociálních sítích? Víme, jak je zdokumentovat tak, aby se jim nad fotkami sbíhaly sliny. A je jedno, zda fotíte nejnovější zrcadlovkou od Nikonu nebo telefonem. Vždy můžete dosáhnout přesvědčivého výsledku.

Kompozice je základ

K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury. U většího počtu stejných kousků (zákusky, kanapky atd.) využijte rytmus, tedy opakování stejného tvaru v obrazu.


Foto: Marek Kučera

Budiž světlo

Nejlepší je fotit za denního světla tak, abyste měli zdroj lehce v zádech a ze strany. Pokud pracujete v interiéru za umělého osvětlení, zkuste si nastavit protisvětlo, například lampičku, a experimentujte. Běžné osvětlení místnosti někdy není pro kvalitní fotku dostačující, proto je dobré dopomoci si vhodným bleskem. Nenastavujeme jej však přímo na focenou scénu, ale vždy odrazem. K tomu se používají odrazné desky, které ale hravě nahradíte čtvrtkou bílého papíru nebo i talířem.

Úhel pohledu

Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, je dobré vyzkoušet si různé úhly. Nejlépe působí takový pohled, jako když se osoba sedící u stolu na jídlo dívá. Tedy přibližně úhel 30 stupňů. Naopak plošší pokrmy – polévky, koláče apod. – mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora.

Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete ostrého zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu.


Foto: Marek Kučera

V nádobí vede klasika

V módě je sice nádobí nejrůznějších barev, ale na fotkách se nejlépe vyjímá bílá, která nezkresluje barvy jídla. Stejně tak jsou vhodné neutrální barvy prostírání. Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu.

Pokud to myslíte vážně, investujte

Pokud si chcete vést svůj vlastní kuchařský blog nebo propagovat svou restauraci, doporučujeme přece jen investovat do vybavení. Slušnou fotku sice dnes vyfotíte mobilem i kompaktním fotoaparátem, ale digitální zrcadlovka má řadu nesporných výhod a funkcí. Například digitální zrcadlovky řady Nikon umějí vyvážit poměr bílé barvy na obrázku či regulovat odlesky porcelánu.

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz